האיחוד האירופי בדרך להסכם סחר עם מדינות המזה"ת
"מדינת ישראל הינה מדינה קטנה אבל עם יתרונות בינלאומיים ברורים, שצריכים להוות בסיס חשוב לכל הסכם סחר עליו היא חותמת". דברים אלה אמר אורן שחור, יו"ר ICC-ישראל, המשמש גם כסגן נשיא איגוד לשכות המסחר ונשיא קבוצת חברות קצא"א (קו צינור הנפט אילת אשקלון), בפאנל שדן בנושא 'האם הסכמי סחר בילטראליים מזיקים למערכת ההסכמים המולטילאטרליים?'.
הפאנל, בו השתתפו נציגים מקנדה, סינגפור, הודו, ארה"ב ועוד, התקיים בסוף השבוע האחרון, במסגרת הועידה העולמית של לשכת המסחר הבינלאומית-ICC, המתכנסת זו הפעם ה-191 בפאריס. בועידה השתתפו משלחות מלמעלה מ-60 מדינות שונות.
הסכמים בילטראליים הינם הסכמי סחר בין שתי מדינות. לעומתם, הסכמים מולטילאטרליים כוללים יותר משתי מדינות, ונבנים בד"כ על בסיס המכנה המשותף הרחב ביותר, כמו למשל ההסכם הקלאסי של ה-WTO.
לדברי שחור, "כל הסכם סחר שיחתם עם ישראל חייב לתת ביטוי מלא ליתרונותיה היחסיים מול המדינה השנייה ולכן רק הסכמים בילטראליים יתנו מענה לדרישה זו". יחד עם זאת, הוסיף שחור כי, ההסכם הבילטראלי מהווה שלב ראשון לקראת הרחבת ההסכם למולטילאטרלי, לצורך בניית מערכת יחסים אזורית רחבה יותר.
לדברי שחור: "האיחוד האירופי מבקש שטיוטת ההסכם המולטילאטרלי עם מדינות הים התיכון תחייב גם את ישראל. אולם ישראל, כמדינה עתירת שירותים, צריכה להעדיף הסכם בילטראלי מול האיחוד האירופי בנושא השירותים, מאחר וכלכלת ישראל עלולה 'להפסיד' מהכלת הסכם רחב עליה. חשוב לזכור כי סחר החוץ מהווה מרכיב חשוב בכלכלת ישראל, בשנת 2005 היצוא הישראלי תרם כ- 45% לתמ"ג", הדגיש שחור.
לשכת המסחר הבינלאומית-ICC נוסדה ב-1919 ומאגדת למעלה מ- 8,000 חברות ואיגודים עסקיים מכ- 140 ארצות. ל- ICC משקל גדול בעיצוב מדיניות הסחר הבינלאומית באמצעות דו שיח אינטנסיבי עם האו"ם, האיחוד האירופי, ה-OECD, ה-WTO, וגופים ממשלתיים ובינלאומיים רבים אחרים.