מיטב: בנק ישראל יעלה את הריבית לחודש מרץ ב-0.25%
מחר יכריז בנק ישראל על המדיניות המוניטרית לחודש מרץ. מיטב מציינים כי החודש ישנה כמעט תמימות דעים בקרב הכלכלנים, כי נגיד בנק ישראל יעלה את הריבית לחודש מרץ, כאשר הפרמטרים החיצוניים, בהם העלאת הריבית בארה"ב וההתחזקות בשערו של הדולר, הם אלו שייתנו את הטון המרכזי בהחלטה. לכך יש לצרף גם את אי הוודאות האזורית השוררת בשוק על רקע נצחון החמאס והבחירות הקרבות בישראל.
עם זאת, הפרמטרים הכלכליים הטהורים ממשיכים לתמוך בהותרת הריבית ללא שינוי. ציפיות שוק ההון והחזאים לאינפלציה ב-12 החודשים הבאים ירדו באחרונה אל מתחת ל-2%, אמצע תחום יעד האינפלציה. עם זאת, מציינים במיטב, כי בנק ישראל מעריך שבשנת 2006 עלולה האינפלציה להיות קרובה לגבול העליון של יעד יציבות המחירים ואף תחרוג כלפי מעלה במחצית הראשונה של השנה.
גם פרסום נתונים חיוביים על פעילות הממשלה (גרעון נמוך של 1.9% מהתמ"ג בשנת 2005) ומגמת האינפלציה בפועל (מדד ינואר ירד בשיעור של 0.3%), מדברים בזכות הותרת הריבית ללא שינוי.
מנגד, אי הוודאות הגיאופוליטית, עליית פרמיית הסיכון של ישראל והתעוררות שוק המט"ח תומכים בהמשך ניהול מדיניות מוניטרית מרסנת ובהעלאת הריבית. מעבר לגורמים כלכליים, יש לקחת בחשבון את חוסר הוודאות בשווקים הן בעקבות נצחון החמאס בבחירות לרשות הפלשתינית והן בעקבות הבחירות בארץ. זאת, יחד עם עליית "פרמיית הסיכון" של ישראל על רקע ההתפתחויות האחרונות, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בהורדת המלצה לשוק הישראלי ע"י דויטשה בנק.
לדברי מיטב, מעבר לכל השיקולים המקומיים האלה, הריבית בארה"ב מוסיפה להיות גורם מרכזי בהחלטת נגיד בנק ישראל. בארה"ב גוברות ההערכות כי יו"ר הפד הנכנס, בן ברננקי, יתחיל את כהונתו בהעלאת הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 4.75% בפגישה הראשונה של ועדת השוק הפתוח של הבנק הפדרלי בסוף חודש מארס.
הדבר בא לידי ביטוי היטב גם בהתנהגות שוק האג"ח האמריקאי, שם נרשמה עלייה בתשואות לפדיון באיגרות החוב הארוכות של ממשלת ארה"ב. המשך העלאת הריבית בארה"ב צפויה להמשיך וללחוץ על הריבית המקומית כלפי מעלה, וגורם זה, ממשיך להיות הדומיננטי בשיקולי הנגיד בהחלטתו על הריבית בחודשים הבאים. חיזוק לחשיבות נקודה זו אפשר למצוא בהודעתו האחרונה של הריבית, בה צוין, כי "ההחלטה להעלות את הריבית, מתבססת על הציפייה להמשך העלייה בריביות בעולם ובייחוד בארה"ב".
מיטב מוסיפים כי נגיד בנק ישראל אינו יכול גם להתעלם מההתעוררות האחרונה בשוק המט"ח והתחזקות הדולר מול השקל על רקע נצחון החמאס. זאת, למרות הרגיעה בימים האחרונים. נגיד בנק ישראל התייחס בעבר בהודעותיו להשפעת הפיחות בשער החליפין של השקל מול הדולר, העלול לתרום לעלייה באינפלציה, כך שגם להמשך ההתפתחויות בשוק המט"ח הוא יצטרך לשים לב. עם זאת, ראוי לציין, שמדיניות הריבית בתפיסת בנק ישראל, לא נועדה להשפיע על שיעור הפיחות.