לאחר ההתנתקות מושפע שוק המט"ח מאי הוודאות הפוליטית

כך סבורים מרבית פעילי המט"ח בישראל. זאת בנוסף לאור ההערכות כי ב-20 בספטמבר נגיד הפד צפוי להעלות את הריבית בארה"ב, לרמה של 3.75%. מעריכים כי המשך התמיכה לשקל צפוי להגיע מכסף זר
דרור איטח |

לאחר מספר שבועות של מסחר דינמי במטבע האמריקני, נרגע שוק המטבעות בשבוע החולף כשהדולר מתחזק קלות למול השקל הישראלי. המסחר באופציות מגלם היום עליה מזערית לדולר למול השקל.

בבנק הפועלים מעריכים כי בטווח הקצר השקל יסחר במגמה מעורבת, אך בטווח שערים צר יחסית. לדבריהם, אנו נמצאים כיום לאחר השלב הראשון והמהותי של תוכנית ההתנתקות, שעבר בקלות יחסית לחששות המוקדמים, וכעת המשקיעים בוחנים את הימים שאחרי. גורמים מקומיים יעמדו במרכז תשומת הלב, כגון עלייה ברמת אי הוודאות הפוליטית בישראל, לאור ההערכות כי קיים סיכוי להקדמת הבחירות, או הסלמה במצב הביטחוני. אך גם התפתחות המסחר בעולם תחזור להשפיע על המסחר בישראל, והיחלשות הדולר בשוק הבינלאומי, במידה ותימשך, תגביר את הלחץ לירידה גם בשער הדולר מול השקל.

בטווח הארוך מעריכים בבנק כי תתכן מגמת פיחות זוחל, שכן בחודשים הקרובים צפוי להיפתח פער ריביות שלילי בין השקל והדולר, לאור ההערכות כי ב-20 בספטמבר נגיד הפד צפוי להעלות את הריבית בארה"ב, לרמה של 3.75%. במקרה וירשם זינוק חד בדולר או במקרה והעלייה המתמשכת במחירי הנפט בעולם יאיימו על יעד האינפלציה בישראל, נגיד בנק ישראל יעלה את הריבית ויבלום את הפיחות.

כלכלני בנק לאומי מעריכים, כי כעת, עם סיום שלב הפינוי של תוכנית ההתנתקות, צפויים לחזור למרכז הבמה הגורמים בהם חזינו בתקופה האחרונה. מבין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל מציינים את:

(1) פער ריביות הרשמיות ישראל-ארה"ב שנסגר ואף צפוי להפוך לשלילי בקרוב

(2) אי-הוודאות היציבות הבטחונית והמדינית לאחר סיום תהליך ההתנתקות

(3) התפתחויות פוליטיות על רקע הבחירות לכנסת הבאה והדיונים סביב אישור תקציב המדינה לשנת 2006.

עם זאת, מעריכים כי כל עוד תשמר המדיניות המוניטרית היציבה של בנק ישראל ומחוייבות שר האוצר והממשלה לתקציב המדינה הרי שלא צפויים זעזועים חריגים במסחר ובשער החליפין.

בבנק מציינים כי המשך התמיכה לשקל עשוי להגיע מהשקעות משקיעים זרים בניירות ערך ישראלים הנסחרים בבורסת ת"א. לפי נתוני בנק ישראל, בחודש יולי הסתכמו השקעות זרים בבורסת ת"א בכ-400 מליון דולר בדומה להשקעה שביצעו בחודש שעבר. בשבעת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו השקעות אלו בכ-2.52 מיליארד דולר, זאת לעומת כ-520 מיליון דולר בלבד בשנת 2004. המשך תנועות הון אלו לישראל תומכות בשקל ותורמות ליציבות הגבוהה יחסית בשקל בהשוואה למטבעות אחרים של מדינות מתפתחות ומפותחות בעולם.

במבט לעתיד, מעריכים בבנק, כי המסחר צפוי להיות מושפע בטווח הקצר בעיקר מהתפתחויות מדיניות-פוליטיות וממגמות המסחר בעולם. בהינתן הגורמים שהוזכרו לעיל, רמת הסיכון הנוכחית והתנודתיות במסחר בשקל-דולר אינן צפויות לגדול באופן משמעותי

בבית ההשקעות מיטב מעריכים, כי פקיעת אופציות שקל – דולר (יום שלישי) והחלטת נגיד בנק ישראל בנושא הריבית (יום שני) עשויות לייצר עצבנות מעט גדולה יותר מהרגיל בשוק המט"ח. בעוד שלפקיעת אופציות שקל- דולר יש משמעות נקודתית בלבד, הרי שלהחלטת הנגיד עשויה להיות משמעות לטווח ארוך יותר.

החלטה שלו להעלות את הריבית (הסתברות נמוכה) תשדר מסר שיכול לחזק את השקל. החלטה להותיר את הריבית ללא שינוי עשויה לתרום להיחלשותו, במיוחד על רקע של העלאה צפויה בריבית האמריקאית בספטמבר, עוד לפני ההחלטה הבאה של הנגיד כאן בישראל.

בחדר המסחר של פורקסיה סבורים כי השוק ממתין לכניסת אירועים חדשים ומהותיים על מנת "לתפוס כיוון". בהעדר אלה אנו נהיה עדים לחזרת הקורלציה לשוק הבינלאומי. בפורקסיה מעריכים כי פוטנציאל הפיחות גדל בהעדר אירועים חיוביים, ולנוכח אי הוודאות במישור המדיני-בטחוני-פוליטי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה