
למה מניית נאייקס נפלה 'רק' ב-8% מאז ההנפקה - ולא הרבה יותר?
הערת מערכת:
סיפרנו לכם על ההנפקה המנופחת של נאייקס. בוול סטריט היו מגלגלים אותה מכל המדרגות. תראו מה קורה בה בפועל מאז ההנפקה:
"תוכנית הייצוב" מוכרת לרובנו משיעורי כלכלת ישראל, כתוכנית שנלחמה בהצלחה באינפלציה המשתוללת שפקדה את ישראל בשנות ה-80. באחרונה, מתחת לרדאר, החלה לפעול בבורסה המקומית, תוכנית ייצוב מסוג אחר.
ב-2012 אושרה בוועדת הכספים של הכנסת תקנה חדשה לחוק ני"ע - תקנות ייצוב מחירים. מדובר בסט כללים, המאפשרים לחתם של הנפקה מסוימת, להתערב במסחר של המניה החדשה, למשך 30 ימי מסחר הראשונים שלה. הרציונל של התקנות מבחינת הרשות לני"ע, הוא לסייע למשקיע הפשוט, הנסמך על הערך הכלכלי שקבע החתם. מדובר באימוץ דפוס פעילות שנהוג בארה"ב, שם יש דגש רב על ביצועי המניה המונפקת בסמוך להנפקה. המשקיעים הישראלים תמיד קינאו במשקיעים שבארה"ב, שם זינוקים בשערי מניות חדשות אינם נחשבים אירוע מיוחד.
התיקון נשאר קרוב לעשור במגירה ללא שימוש. לאחרונה זיהתה מחלקת המחקר שלנו שימוש ראשון בתיקון לחוק זה ומייד לאחריו שימושים נוספים. זה התחיל בהנפקת מקס סטוק בספטמבר 2020 ובא לידי ביטוי באופן משמעותי בחברת נאייקס שהונפקה במרץ 2021.
כיצד הרשות לני"ע מגדירה ייצוב? ומתי הוא מותר?
לפי הרשות לני"ע, הכוונה בייצוב היא לפעולות רכישה ומכירה של ני"ע, בסמוך להנפקה לשם מניעה או האטה של ירידה במחירו.
ההגדרה הזו גם מתאימה להשפעה בדרכי תרמית על מחיר ניירות הערך, ולהתערבות אסורה במסחר, אשר ניתן היה להשית בגינה סנקציה פלילית. עם זאת, קובעת הרשות שתחת התנאים שהיא קבעה ופירטה בתקנות, מדובר יהיה בפעילות חוקית.
לא נתייחס לכל הסעיפים ונתרכז באלו שיכולים להביא למשקיעים תועלת. כמו שכתבנו, מדובר בפעילות שיכול לבצע החתם שאינו בעל עניין ובתוך 30 יום מהגשת ההזמנות בהנפקה. החתם הרוכש מחויב לרכוש במחירים של העסקה האחרונה או מחיר ההנפקה, הנמוך מבניהם, ובשפת הסוחרים "לא נותן לנייר לרדת".
הדבר המעניין בתקנה החדשה הוא, שהמייצב צריך לתת גילוי מידי של כל הפקודות שהעביר, בין אם בוצעו ובין אם לא, ואת הדוח המלא של ביצועי הפעילות בנייר.
פעילות הייצוב בפועל
בהנפקת מקס סטוק -1.95% פעילות הייצוב הייתה מינורית. החתם הזר, ג'פריס, בחר להכניס למסחר הפתיחה, הוראת קניה ענקית של 1.5 מיליון מניות בשער ההנפקה 12 שקל. סוחרים, שניתן להניח שרובם לא היו מודעים לפעילות הייצוב, שראו קונה ב 18 מיליון שקל בספר הפקודות הבינו שיש "לוויתן" שמחפש לבלוע סחורה. לא פלא שנוצר באזז סביב ההנפקה ותוך חודש נרשמו רווחים יפים, אמריקה סטייל, החתם הזר סימן וי על ההנפקה וההתנעה.
בהנפקת נאייקס -2.64% בחודש מאי, התחולל סיפור מרתק. נאייקס, למי שלא מכיר, היא חברת פינטק המוכרת בעיקר כיצרנית של אמצעי התשלום במכונות משקה. החברה הונפקה לפי שווי של כ-3.5 מיליארד שקל, גם במקרה זה חתם זר, שוב ג'פריז. בהנפקה הונפקו ונמכרו, בהצעת מכר לציבור, כ-75 מיליון מניות בשער של 1,050 אג' למניה. מדובר בהיקף יחסית גבוה של 670 מיליון שקל, במקרה זה, ג'פריז, נאלץ להזיע. מאחר שכל הפעולות שלו דווחו פומבית, לא ניתן שלא להשתאות על חלקו במסחר במניה:
- 7.משקיע 08/06/2021 22:20הגב לתגובה זוכל הכבוד לקובי שגב ולעין הנץ שלו. בתקופה הקרובה נוכל לראות איך המניה נסחרת באמת.
- 6.מעניין מאוד! כתוב מצוין. (ל"ת)הקורא 08/06/2021 17:41הגב לתגובה זו
- 5.בן 08/06/2021 17:17הגב לתגובה זולא דמיינתי שיש דבר כזה. המסחר בנאייקס מטורף. אף עיתון לא עלה על זה
- 4.מעניין מאד, תודה! (ל"ת)סתם אחד 08/06/2021 17:05הגב לתגובה זו
- 3.תצפיתן 08/06/2021 17:00הגב לתגובה זומעניין לבחון מי מוציא כתבות לאחר ההנפקה או התייחסות בערוצי המדיה השונים האם יש כאן איזו שיטתיות, יחצנות ?
- 2.לא ידעתי, איך עליתם על זה? (ל"ת)ירון 08/06/2021 16:40הגב לתגובה זו
- 1.ניק 08/06/2021 16:40הגב לתגובה זוהמניה תרד ללא הפסקה