
התקשורת הישראלית אוהבת לעסוק בתקשורת הישראלית
מחקר מיוחד של יפעת מחקרי מדיה עבור כנס אילת ה-10 לעיתונות מגלה כי 53% מהציבור הישראלי חושבים שהבעיה המרכזית בתקשורת הישראלית היא הטיה פוליטית, הרבה יותר מסוגיית קשרי ההון. עוד עולה מן המחקר, כי הבחירות לנשיאות ארה"ב הובילו את סדר היום התקשורתי בישראל 2016, יותר מגל הטרור; סערת תאגיד השידור ופרשיות גלי צה"ל הציבו את מאבקי התקשורת במיקום חסר תקדים בסדר היום התקשורתי של 2016, ולמרות החשיפה העצומה לנושא, המאבק בין "ידיעות אחרונות" ל"ישראל היום" אינו נתפס כחשוב ומרכזי על ידי הציבור. על רקע המאבקים הרבים בתחום התקשורת בשנה החולפת, נבחנה עמדת הציבור כלפי התקשורת בעת הנוכחית. לתפיסת 53% מהנשאלים, ההטיה הפוליטית באמצעי התקשורת נתפסת כבעייתה המרכזית, בפער עצום מסוגיית הריכוזיות וקשרי ההון שאותה רק 29% תופסים כחשובה ומשמעותית, לא הרבה יותר מסוגיות כמו תכנים "צהובים" והתעסקות בטפל (27%) וריבוי תכנים מסחריים ופרסום סמוי (25%). סוגיות הייצוג החסר לקבוצות שונות באוכלוסייה נתפסת על ידי 14% כמרכזית. 9% מהנשאלים השיבו שאין כל בעיה מהותית בתקשורת הישראלית.
רק על עצמי לספר ידעתי
מן המחקר עולה, כי בבחינת סדר היום הכללי של התקשורת הישראלית השנה, נמצא כי סיקור הנעשה בתחום התקשורת מתברג בעשירייה הראשונה של הנושאים, כנושא השישי המסוקר ביותר - דבר חסר תקדים המהווה דירוג שיא לפוקוס התקשורתי על התקשורת עצמה, לפני נושאים מהותיים ביותר דוגמת מחירי המזון, פרשות הזיהומים במזון והמשחקים האולימפיים שנערכו השנה.נפח הסיקור של התקשורת את עצמה עמד על 5240 כתבות במדיה הארצית לבדה - ממוצע של מעל 500 כתבות מדי חודש. נתון מעניין נוסף הוא שהנושא שהוביל את סדר היום התקשורתי בישראל ב-2016 היה הבחירות בארה"ב עם 15,230 כתבות - יותר מגל הטרור, לו נספרו 14,500 כתבות. עוד עולה מן המחקר כי בין נפח החשיפה התקשורתית לבין החשיבות הציבורית המיוחסת להם ישנה אי התאמה ויחס הפוך בחלק מהמקרים. הפער הניכר ביותר והמעניין ביותר הוא בין נפח הסיקור של המאבק החריף והמתמשך בין שני העיתונים היומיים הגדולים, ידיעות אחרונות וישראל היום, שרק 14% מהנשאלים ראו בו נושא מרכזי למרות החשיפה העצומה (42% מהציבור טענו שמדובר בנושא שנחשפו אליו רבות). במקום השלישי בחשיבות הציבורית ניצבת הביקורת על עיתון "הארץ" וכותביו עם 26%. הקמתו של תאגיד השידור הציבורי בולט כסיפור התקשורתי המרכזי בפער ניכר ומהווה מעל מחצית מכלל הסיקור בנושא עם 61% חשיפה בקרב הציבור.
שחר גור, מנהל יפעת מחקרי מדיה: "הצלבת השיח התקשורתי וסקרי דעת קהל מעידה כי גם התקשורת וגם הציבור רואים בפוליטיזציה של המדיה האיום המרכזי כיום בשוק התקשורת אך מכיוונים שונים - התקשורת מכיוון ההתערבות הפוליטית במדיה והציבור מכיוון ההטיה הפוליטית של המדיה". גור מוסיף, כי "בהתאם לכך, הנושאים שזוכים הן לחשיפה רחבה והן לחשיבות ציבורית הם אלה המערבים מאבק בין נציגי התקשורת והממשלה, דוגמת מאבקי תאגיד השידור הציבורי וגלי צה"ל. מנגד, נושאים כמו פיצול ערוץ 2 והקרב בין ידיעות אחרונות לישראל היום אמנם זוכים לחשיפה אך לעניין ציבורי נמוך יותר".
הממצאים לגבי אילו כלי תקשורת נתפסים כמייצגי "התקשורת הישראלית" ודירוג האמינות בכלי התקשורת השונים יוצגו בפאנל "מראה, מראה" שייערך בכנס אילת לעיתונות ב-14 בנובמבר.
- יפעת ובאזילה משכו את הערר על החלטת הממונה להתנגד למיזוג
- פעם שלישית גלידה? רשות התחרות שוב מתנגדת למיזוג בין יפעת לבאזילה
- 4.שרה 12/11/2016 10:13הגב לתגובה זומה באמת יש תקשורת ישראלית? חשבתי שזאת בדיחה. ראיתי בערוץ 11 אל יעקב אילון, הבחור דיבר שטויות כמו ילד קטן. מאד מעניין איך שלחו אותו עד כדי כך ירדו ברמה? חה, חה, חה תקשורת ישראלית בדיחה אחת גדולה!!!
- 3.נישי ג. 09/11/2016 19:45הגב לתגובה זוזה מדהים ממש. גם התקשורת הפולנית עוסקת בתקשורת הפולנית, ואפילו התקשורת הכורדית מרבה לעסוק בתקשורת הכורדית. שלא לציין את התקשורת הסינית שעוסקת בתקשורת הסינית, וכולם, אגב, עוסקים בתקשורת הישראלית שעוסקת בתקשורת הישראלית. חוץ מן האמריקנים שעוסקים, כמובן, רק בתקשורת האמריקנית, לא כמו כל המדינות המפגרות האחרות. סליחה, מישהו עוד לא הבין כאן את המושג גלובליזציה? לא גלוביביזציה, גלובליזציה.
- 2.אחד מהפירסום 09/11/2016 17:06הגב לתגובה זוהתקשורת עסוקה בעצמה על כן אין לה שום השפעה על הסביבה. מובילי דעת הקהל נמצאים ברשתות החברתיות ועושים עבודה מעולה. התקשורת כמו שאנחנו מכירים אותה הולכת ומתרוקנת מתוכן הולכת ומתיתרת.
- 1.שוקי 09/11/2016 14:03הגב לתגובה זוואת כל חבריה ה"פרשנים"