האם קיים סיכוי שהסקרים טועים וטראמפ מסוגל לזכות בבחירות?
שעות ספורות בטרם יתפרסמו תוצאות האמת בבחירות לנשיאות ארה"ב - ובהחלט ניתן לחתוך את המתח בסכין. על פי הסקרים האחרונים, שנערכים באופן כלל ארצי והתפרסמו בתחילת השבוע, הילארי קלינטון מובילה בשיעור קל של 3% על פני המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ (44% של קלינטון לעומת 41% של טראמפ) . אם כי כידוע, מערך הבחירות בארה"ב מתנהל על פי סכימת האלקטורים של כל מדינה ולא על פי בחירות של סכימת הקולות בנפרד.
בתוך כך, בבדיקת האלקטורים של כל מדינה, יש עדיין מקום רב לפרשנות ולכן העסק נראה עוד רחוק מגמור. במיוחד לאור מגמת ההתחזקות שהראה הקמפיין של טראמפ בימים שלאחר פרסום החקירה הנוספת של פרשת חשבונות המיילים של קלינטון (ונקיונה מחשד לאחר מכן).
תחילה הסבר קל על השיטה. מדינות ארה"ב מתחלקות על פי הפרשנות הפוליטית לשלושה. מדינות המאופיינות בבחירה במפלגה דמוקרטית, מדינות המאופיינות בבחירה במפלגה הרפובליקנית ומדינות "מתנדנדות" (אלו שלא ניתן לדעת מראש איזו מתמודד ידו תהיה על העליונה). על פי המצב הקיים, המדינות ה"דמוקרטיות" בעלות 268 אלקטורים אל מול המדינות ה"רפובליקניות" אשר לזכותן 204 אלקטורים בלבד. כלומר הדמוקרטים במצב ההתחלתי במינוס של 64 אלקטורים. השאלה היא האם טראמפ יכול לסגור את הפער העצום הזה ולהגיע ל-270 אלקטורים - המספר אליו יש להגיע בכדי לזכות בבחירות.
הנתון המוזכר הוא בבחינת המגדלור בשנים האחרונות במערכת הפוליטית של המדינה החזקה בעולם. זאת משום שאם טראמפ רוצה לנצח, הוא חייב לנצח (כמעט) בכל המדינות המתנדנדות. נצחון על ה"אפס" אל מול קלינטון? נשמע כמעט בלתי אפשרי, אבל כמעט היא מילת המפתח בקמפיין האחרון לנשיאות.
- ניצחון השמרנים בגרמניה: האם הכלכלה הגדולה באירופה תצא מהקיפאון?
- איש השנה - ישי דוידי, דנה עזריאלי או מועמד אחר?
אם נעבור על המדינות המתנדנדות נבחין שהתרחיש שבו טראמפ מנצח אינו כל כך תלוש. נתחיל בנוואדה עם ששת האלקטורים. בשלושת הסקרים האחרונים, ממוצע ההובלה של טראמפ הינו 2.67%. כלומר הפער צומצם ל-58 אלקט'. גם ביוטה עם 6 אלקט', המגמה נוטה באופן ברור לטובת טראמפ (הפער כבר על 52). באריזונה על 11 האלקטורים שלה, כל חמשת הסקרים האחרונים היו לטובת טראמפ והנה המפלגה הרפובליקנית הגיעה כבר ל-227 אלקטורים.
בשבוע האחרון, איווה, כמדינת המפתח של הבחירות, מתוך ארבעת הסקרים האחרונים הראו שלושה נצחונות של טראמפ. באוהיו המצב דומה. בניו המפשייר, מיין וג'ורג'יה המצב אף טוב יותר לטובתו של טראמפ.
בצפון קרוליינה, מדינה שמאופיינת בקהילה עצומה של אפרו אמריקניים, טראמפ ניצח בשלושת סקרים מתוך הארבעה האחרונים. נציין כי צ. קרולנייה הייתה מאופיינת כרפובליקנית, עד הנצחון של אובמה בבחירות. הגענו כבר ל-240 אלקטורים.
למדינת פלורידה מגיעה פסקה משלה. המדינה בעלת 29 אלקטורים הייתה עד כה בלתי החלטית עם נטייה בסקרים לטובת קלינטון. הפער בין הדמוקרטית לרפובליקני התרחב לאחר פרשת התבטאויותיו של טראמפ, אך חזר להיות צמוד בשבוע האחרון. אם טראמפ יצליח להציג מאמץ אחרון ומרוכז במדינה, לא מן הנמנע שהוא יוכל להשיג בה נצחון. אחרי הכל מדובר במי שסיכויי הזכייה שלו בתחילת הקמפיין בתוך המפלגה הרפובליקנית עמד על 1% בלבד.
ובכן הגענו בקלות יחסית לכמות של 269 אלקטורים לטראמפ והמפלגה הרפובליקנית. בתוך כך, מספיק לטראמפ נצחון בקולורדו או פנסילבניה שנחשבות כמתנדנדות בכדי שהוא יזכה בבחירות, זה לא יהיה פשוט, אך הוא מעולם לא היה קרוב יותר.
- 3.הרוב איזה רוב ולמה טועים כי זה לא הסתדר לשמאל ולתקשורת? (ל"ת)קקי 09/11/2016 14:07הגב לתגובה זו
- 2.לפי הכתבה תמיד הדמוקרטים אמורים לנצח ....בקיצור קשקוש (ל"ת)יעקב 08/11/2016 23:23הגב לתגובה זו
- 1.בניקו 08/11/2016 19:58הגב לתגובה זואין ספק שטראמם יזעזע את העולם ויכבוש את הבית הלבן
- אכן אין ספק. תגובה בדוקה ומדוייקת להפליא. (ל"ת)שמוקיהו 08/11/2016 22:19הגב לתגובה זו