אושר בכנסת: רשויות מקומיות במרכז ובירושלים יקדמו בניית דירות 3 חדרים ומטה

?החוק שאושר אתמול בערב במליאת הכנסת, יחייב רשויות למתן שבס בשיעור של 10% לפחות אשר יסייע בהגדלת היצע הדירות הקטנות בפרויקטים חדשים שיבנו באזור המרכז וירושלים
ענת דניאלי | (1)

הצעת החוק של חברי הכנסת אלי כהן ודוד ביטן המחייבת ראשי רשויות לבניית דירות קטנות (3 חדרים ומטה) אושרה אתמול בערב (ב') בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. החוק יחייב רשויות למתן שבס בשיעור של 10% לפחות אשר יסייע בהגדלת היצע הדירות בכלל ושל דירות קטנות בפרט. 

הקלת שבס במסגרת חוק התכנון והבניה מאפשרת לרשות המקומית להגדיל את מספר יחידות הדיור ביחס לתכנית בניין עיר (תב"ע) עד 30% ללא גידול בשטח הבניה. כלומר, שטח הדירות שיבנה במסגרת ההקלה יהיה קטן יותר. אך למרבה הצער, רשויות מקומיות רבות אינן מאשרות את הגדלת מספר דירות המגורים, על אף שניתן לעשות כן מבחינת כל ההיבטים התכנוניים, זאת כיוון, שחלקן אינן מעוניינות לראות בשטחן אוכלוסיות פחות מבוססות כדוגמת זוגות צעירים וקשישים. 

בעקבות כך, תיקון במסגרת הוראת שעה בחוק התכנון והבניה שיהפוך את השימוש ב"תקנת שבס" עד 10%, למחייב. זאת במקרה שהוגשה בקשה להקלת שבס וכדי לענות על הביקוש לדירות קטנות. שכן, כיום התקנה מנוסחת כך שהוועדה "רשאית" לאשר אותה, אך בפועל לא ממהרת לעשות זאת.

הצעת החוק אושרה בכפוף למספר סייגים; תוקם ועדת חריגים שתוכל להחריג ערים שבהן תמהיל הדירות הקטנות הוא גבוה באופן יחסי. החוק לא יחול על רשויות מקומיות שאישרו בשנה אשתקד יחידות דיור של 3 חדרים ומטה בהיקף שיקבע. החוק יחול על תכניות מאושרות בלבד, ולא על תכניות שיאושרו מעתה והלאה.

במסגרת מתכונתו הנוכחית של החוק סוכם מול נציגי משרד המשפטים ומנהל התכנון על מספר ההחרגות הבאות: מחוזות צפון ודרום לא יכללו במסגרת החוק שכן לרוב תמהיל הדירות הקטנות באזורים אלו הוא יותר גבוה ובין היתר נועד לחזק את הפריפריה בבניית דירות גדולות המיועדות לאוכלוסיות מבוססות יותר.

הצורך במחוז המרכז וירושלים גבוה יותר, בין היתר בעיקר על רקע מחירי הדיור באזורים אלו. פרויקטים של פינוי בינוי יוחרגו אף הם על מנת לא להגדיל את הצפיפות וכן תכניות חדשות שיאושרו אשר אמורות לכלול מראש תמהיל של דירות קטנות בהיקף של כ-20%.

כמו כן נקבע שההוראות יחולו על בניה רוויה של 6 יח"ד לפחות וכן ששטח הדירות שיתווספו יהיה נמוך מ-80 מ"ר. בנוסף הוחלט כי לשר האוצר תהיה הזכות לפטור רשויות ספציפיות על בסיסי שיקולים סוציואקונומיים.   הצעת החוק באה על רקע הנתונים בדבר מספר הדירות 3 חדרים שהולך וקטן. בזמן שמצוקת הדיור גוברת וההיגיון דורש לבנות דירות קטנות רבות ולא דירות גדולות מעטות על אותו שטח הזמין לבנייה, 92% מהדירות הנבנות היום בישראל הן דירות בנות 4, 5 ו־6 חדרים.  כך למשל בשנת 1997 בנו 13,300 דירות בנות 3 חדרים ומטה אשר היוו כ-20% מכלל הדירות שנבנו, בשנת 2015, נבנו רק 3,300 דירות בנות 3 חדרים ומטה המהוות בסך הכל כ-8% מסכך כלל הדירות.

קיראו עוד ב"נדל"ן"

ח"כ אלי כהן: "הגידול במספר הזוגות הצעירים המתחתנים מדיי שנה ועליית תוחלת החיים מצדיקה גידול בדירות עד 3 חדרים, אולם בפועל אנו רואים ירידה בהיצע הדירות מסוג זה. הגישה של חלק מהרשויות לא לתת היתרים לדירות קטנות נשענת ההנחה שדירות קטנות מושכות אוכלוסיות חלשות יותר. בהתאם, הצעת החוק האמורה, אמורה להגדיל את היצע דירות 3 חדרים ומטה וכשכך החיסכון יתבטא לא רק במחיר הדירה אלא גם בעלויות הארנונה וועד הבית שתהיינה נמוכות יותר".

ח"כ דוד ביטן: "בעקבות משבר הדיור יש חובה לחייב בחוק את הרשויות והוועדות המקומיות לתת תוספת דיור של 10% בהקלה, במיוחד כשמדובר בדירות קטנות לטובת זוגות צעירים. הצעת החוק היא מידתית לאור העובדה שהיא מחייבת תוספת של 10% ומאפשרת לוועדות ולרשויות שיקול דעת ב20% הנותרים".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    יואל 26/07/2016 11:10
    הגב לתגובה זו
    איך אפשר להתעלם ולהזניח כל כך הרבה זוגות ומשפחות צעירות עם ילד/שניים שיכולים לחיות בדירה קטנה? התשובה פשוטה: תאוות הבצע של הממשלה והקבלנים מעוורת את מקבלי ההחלטות. 8% דירות 3 ח' ומטה ! לא פלא שכל בעל בית יכול לדרוש שכ"ד מפלצתי שכולל עליות כל שנה באחוזים דו ספרתיים בלי למצמץ בכלל! לא טוב לך תעזוב יבואו עוד שלושים אחריך..