משקיעים במניות וחוגגים את הריבית השלילית? כדאי שתקראו את הדו"ח של ג'י פי מורגן

אלמוג עזר | (1)
נושאים בכתבה ריבית

המשקיעים בישראל ובארה"ב משתעשעים מתחילת השנה עם הרעיון של הורדת הריבית למצב של ריבית שלילית וההשפעה שתהיה לכך על שוק ההון. ככל הנראה ההערכות לכך ילכו ויתגברו לאור צעדו של יו"ר הבנק המרכזי באירופה שהוריד היום את הריבית השלילית בגוש היורו לכדי 0.4%.

אם כי לא כולם מרוצים מהצעד. בתחילת השבוע 60 כלכלנים שהתכנסו ביום ראשון האחרון, בכנס שאירגן הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים  (Bank for International Settlements) ניסו להזהיר בפני הצעד של העמקת והארכת הריבית השלילית. לטענתם יש צורך מיידי בלמידה עמוקה של השפעות הריבית האפסית לפני ההחלטה על המשך נקיטת האסטרטגיה המוזכרת.

לאחר אותם כלכלנים, הגיע תורם של אנליסטים מתחום ההשקעות להצביע על כך שריביות שליליות אינן בהכרח מטיבות עם שוק המניות. לאחר הודעתו של דרגי היום, מדדי המניות הגיבו בעליות חדות, אך לאורך זמן ככל הנראה הריביות לא מצליחות להחזיק את השוק מעלה. 

בסקירה של ג'י פי מורגן, פורסם כי הודעה על ריבית שלילית לרוב מציתה ראלי בשווקים, אך כאשר הריביות ממשיכות לרדת על הפקדונות, מתרחש התהליך ההפוך. בסקירה של הבנק, הוא הציג את תשואת המדדים של כל המדינות הפועלות היום תחת מדיניות של ריבית שלילית מרגע ההכרזה ועד היום.

חמשת השווקים הם דנמרק, יפן, שוודיה, שוויץ וכמובן גוש האירו. 

דנמרק הודיעה על ריבית שלילית ב-5 לספטמבר 2014. מאז שוק המניות שלה הציג תשואה של 22.4%. שוודיה הודיעה ב-8 ליולי 2014 ותשואת השוק שלה עומדת על 0.8%. פרט אליהן שאר השווקים הציגו תשואה שלילית מיום ההודעה ועד היום. יפן (הודיעה ב-28.1.16) הניבה תשואה שלילית של 0.1%. שוויץ (17.12.14) הניבה תשואה שלילית של 9%. גוש היורו (4.6.14) הניב תשואה שלילית של 4.6%. 

בנקים שמחוייבים להלוות בעקבות הריבית השלילית ינסו למתן את ההפסדים הפוטנציאליים שלהם על ידי  העלת הריבית. בתוך כך הם יוצרים תהליך הפוך של הקטנת שוק האשראי ולא הגדלה שלו. כך נאמר על ידי  האנליסטים של מריל לינץ' מבנק אוף אמריקה.

 

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    מאיר 10/03/2016 17:19
    הגב לתגובה זו
    במקום להוריד את הריבית על הפקדונות עדיף להוריד את המס על הבורסות דבר שימריץ את הכלכלה העולמית