נשיא אירלנד במסר ליוונים: יש ליוון מה ללמוד מאירלנד כיצד לצאת מהמשבר"
אירלנד היא המדינה שהשתקמה באופן המרשים ביותר מהמשבר האירופי, מבין מדינות הפיג"ס (פורטוגל, אירלנד יוון וספרד). כלכלת אירלנד מאופיינת היום באבטלה נמוכה של 10.1%, אינפלציה נמוכה, צמיחה גבוהה ויציבות פוליטית. על פי ראיון של ראש ממשלת אירלנדמהבוקר, אירלנד יכולה ללמד את יוון כמה שיעורים בכדי להטיב את מצבה הכלכלי.
אנדה קנדי רה"מ אירלנד טען כי "ברור שאנחנו מכבדים את הקשיים של יוון בהיבט האנושי... היא צריכה זמן ומרחב מאירופה בכדי להתרפא והיבשת אכן נותנת לה את זה". יוון נמצאת בכותרות מאז שהמפלגה השמאלית סיריזיה זכתה בבחירות בחודש ינואר. המצע העיקרי של המפלגה היה שינוי תנאי ההלוואה של קרנות החילוץ האירופאיות שניתנו למדינה לאורך המשבר. לפני שבועיים יוון חתמה על הסכם להארכה של ההלוואות בארבעה חודשים לאחר שניסוגה מהדרישות לשינוי המקדימות שלה.
לא רק יוון קיבלה קרנות חילוץ, גם אירלנד בשיאו של המשבר האירופי הייתה זקוקה לעזרה. היום, מצבה של האחרונה כאמור, הינו שונה לחלוטין, כאשר אירלנד היא דוגמה מופתית (מנקודת מבטם של האירופים לפחות), ליציאה ממשברים. בשנה שעברה כלכלת אירלנד צמחה בקצב המהיר ביותר בגוש היורו עם צמיחה של 4.8% .
לדברי קנדי, "אירלנד הרחיקה לכת מבחינת יישום תוכניות צנע ובחרה בדרך חריפה יותר של צמצום עלויות, אך יותר ממה שדרשו ממנה הנושים האירופים". מי שפיקח על הצעדים האירלנדים היו הגופים הפיננסיים הגדולים באירופה (המכונים טרויקה)- ארגון המטבע, הבנק המרכזי באירופה והנציבות האירופית. תהליך הצנע החל בשנת 2013.
- המדינה ששונאת אותנו רוצה למנות את המאמן שהצליח בישראל. אבל...
- הסיבה האמיתית לכך שהמדינות העשירות ביותר בעולם נהיו עשירות: מזל
"לא דבקנו בכללים הרגילים כאשר הצענו תוכניות טובות יותר לשלושת המוסדות כשתיארנו את הצנע המתוכנן... כך ביצענו את תהליך היציאה מהמשבר. עתה אנחנו יכולים להלוות כספים בשוק האג"ח בתשואה ההיסטורית של המדינה".
בניגוד לאירלנד, המתיחות בין יוון לנושיה ממשיכה להיות גבוהה מאי פעם, כאשר התבטאויות של אי אמון נאמרו על ידי שני הצדדים בשבועות האחרונים. התבטאויות שמגדילות את חוסר הודאות, שודאי תגדל עם ההתקרבות אל מועד היעד הבא בו תצטרך יוון להשיב את הלוואות הסיוע.