מיוחד

המדריך למניעת טרגדיה: 20 הטעויות הגדולות שמבצעים רוכשי דירות בישראל

לוי יצחק, ברנרד רסקין, עדינה חכם, דני דניאל וערן כרמל הרכיבו רשימה שחייבת להיות לנגד עיני רוכשי הדירות - לגזור ולשמור
לירן סהר | (32)

רכישת דירה היא במקרים רבים העסקה הגדולה ביותר שמבצע הישראלי בחייו, וגם אחת מהמורכבות. אדם שמשתכר 7,000-8,000 שקלים בחודש מבצע רכישה ב-1.5 מיליון שקלים, כמובן שיש מקום לטעויות, כאלה שבמקרה הטוב יהפכו את הנכס לנטל ובמקרה הפחות הטוב יכריחו את הרוכש למכור.

Bizportal שוחח עם מומחי הנדל"ן לוי יצחק, עורך מחירון הדירות, ברנרד רסקין, מנכ"ל רי/מקס, עדינה חכם, מנכ"ל אנגלו סכסון, דני דניאל, מנכ"ל MNA מחקרי נדל"ן ועם ערן כרמל, מנכ"ל טאבו ישיר משכנתאות מקבוצת קו מנחה וליקט את 20 הטעויות הגדולות שמבצעים רוכשי הדירות.

לוי יצחק, עורך מחירון דירות:

1. אי בירור זהות המוכר - בלא מעט מקרים מצערים רוכשי דירות לא בדקו את תעודות הזיהוי של המוכר וגם לא ראו נסח טאבו עדכני. אין דרך אחרת לוודא שהמוכר הוא אמנם הבעלים. היו כבר מקרים ששוכרים מכרו דירות שהתגוררו בהן. נוכלים שמכרו דירות שלא שלהם.

2. בדיקת הדירה בסוף השבוע - גם הדירה הרועשת ביותר שקטה בשבת. תמיד להגיע באור יום ביום עבודה רגיל. לרדת ולעלות גם במדרגות וגם במעלית, לעלות גם לקומות האחרות ולהתרשם מהשכנים שמתגוררים מעל ומסביב. לבדוק את תיבות הדואר, שלמות, שבורות, כל הזנחה מעידה על שכנים שמתגוררים בבניין.

3. חוסכים בבדיקה יסודית של הבית - כשרוכשים רכב שעלותו 5% או פחות ממחיר המחירון, לוקחים אותו לבדיקה. כשרוכשים בית ומשקיעים סכומי עתק מסתפקים בבדיקה חובבנית ולא בחברה רצינית ומקצועית שיודעת למצוא פגמים. כשנמצאים הפגמים מאוחר יותר - עלות התיקון, אם ניתן לתקן, עצומה.

4. הנחה על חשבון מפרט - רוכשי הדירות מגיעים עם מוטיבציה עצומה לקבל הנחה. כשעולה בידם ל"כופף" את הקבלן ולהוריד מהמחיר הם מאוד מרוצים וחותמים על החוזה, רק אחר כך מתברר להם שבמפרט אין הכנה למיזוג אוויר, יש חניה אחת והם חשבו על שתיים, אין מחסן, על כל נקודה של חשמל אינסטלציה או אינטרנט וכוח הם חייבים תשלום וכו'. ייתכן וחלק מהמפרט הקודם ( לפני ש"כופפו" את הקבלן) דווקא כלל מיזוג/חניה נוספת/ נקודות חשמל נוספת, אך ההורדה במחיר שינתה את המפרט. ברנרד רסקין, מנכ"ל רי/מקס:

5. קנייה בטרם המכירה - חתימה על חוזה מכר כקונה לפני ביצוע עסקת מכירה על הנכס הקיים משמעותה התחייבות לתקציב פיקטיבי שלא בטוח כי ניתן לממשו. חס וחלילה נמצא את עצמנו במצב בו התחייבנו כלפי בעל נכס כלשהו לקנות את דירתו, ובדיעבד אנו מגלים כי לא נוכל למכור את הנכס שלנו במחיר לו ציפינו. אנו עלולים למצוא עצמנו במצב בו נאלץ לבטל את חוזה הרכישה ולהיות חייבים בקנס כבד לבעל הנכס ממנו קנינו. ואיך נוודא שלא נמצא עצמנו "ברחוב" בין שתי העסקאות? נגדיר בחוזה המכר שלנו תקופת פינוי ארוכה שתאפשר לנו לאתר ולרכוש נכס חדש בשקט נפשי, והכי חשוב בביטחון כלכלי ועיניים פקוחות.

6. עורך דין ברגע האחרון - קונים רבים מניחים כי תפקידו של עורך הדין מסתכם בביצוע טיוטות הסכם המכר ונוכחות בחתימתו. זו טעות שיש להימנע ממנה. בחרו עורך דין שילווה אתכם בקנייה בשלב מוקדם והפעילו אותו במהלך הבירורים אודות הנכסים המעניינים אתכם. עורך הדין יעיין בנסח הטאבו של הדירה וינסה לאתר מבעוד מועד קשיים אפשריים, כגון עיקולים, שעבודים, בעיות רישום ובעלות, חריגות בנייה ועוד. קשיים כאלו, אם מתגלים ברגע האחרון, יכולים להוביל לפיצוץ עסקאות, עוגמת נפש רבה ואפילו הפסדים כספיים.

7. ניהול משא ומתן עצמאי - עלינו להימנע מלהיכנס אל תוך סיר הלחץ האמוציונאלי שהוא מו"מ ישיר ופנים-אל-פנים מול בעל הנכס. משאים ומתנים שכאלו מועדים לפורענות ועתירי מניפולציות, הטעיות, דרמות וסחטנות רגשית. מו"מ איכותי מנוהל אך ורק באופן רציונאלי המאפשר קבלת החלטות קרה ומחושבת לקידום העסקה. מומלץ בחום להשתמש באיש מקצוע לצורך ביצוע המו"מ בפועל, וזאת על מנת ליצור חיץ בינינו ובין הבעלים המאפשר הפעלת שיקול דעת בצורה נוחה, נעימה ורגועה. חשוב לזכור בעל הנכס אינו אמור להיות חבר שלנו. תפקידו מסתכם כצד השני במו"מ, ורצוי שכל ההתקשרות מולו תתבצע באמצעות צד שלישי עליו אנו סומכים. כל טעות במו"מ, ולו הקטנה ביותר, הנובעת מתגובות אמוציונאליות עולה הרבה כסף!

8. בירור פיננסי חלקי - כמות הרוכשים הפוטנציאליים המגיעים להתרשם מנכסים למכירה בטרם ביררו לעומק את יכולתם הכלכלית מול בנק למשכנתאות תדהים אתכם. מדובר בכמות נכבדה ביותר, ומדובר בטעות חמורה. האינטרנט מציע לנו היום מחשבוני משכנתא לכל דורש, אולם במחשבונים אלו הגולש קובע את כל הפרמטרים, כולל כמה ריבית ישלם... הבנק לא בהכרח יסכים איתו. פגישה עם יועצי משכנתאות וקבלת אישור עקרוני למשכנתא הינם צעדים אלמנטאריים לפני תחילת תהליך רציני של חיפוש דירה.

עדינה חכם, מנכ"ל אנגלו סכסון: 9. לא בודקים אם באמת מתבצע תמ"א 38/פינוי בינוי - מוכרי דירות רבים "מנפנפים" בכך שהבניין קיבל אישור לביצוע תמ"א 38 או שאוטוטו הבולדוזרים באים ובמקום דירת השיכון הפשוטה יקבלו דירה גדולה ומפוארת במגדל יוקרתי. אין לרכוש דירה שכזו ללא קבלת אסמכתאות מהעירייה ורצוי שעורך דין יהיה מעורב בבדיקה. אין שום הצדקה לתשלום פרמיה ללא תהליך מעשי. 10. רוכשים דירה לפי הרגש - יש לנטרל אלמנטים רגשיים ולא לרכוש דירה רק בגלל שיש בה מטבח יפה או פרקט אלא לבחון את כל התמונה האם תהיה רכבת קלה באזור, האם יוקמו מכללה או מתחם הייטק.

11. מפגינים התלהבות יתר - בניהול משא מתן יש לפעול באופן אובייקטיבי וקר ולא לחשוף רגשות כלפי מושא הרכישה, יהיה קשה מאוד אחר כך להתמקח על המחיר.

12. לא בודקים אם בוצעו עבירות בנייה - כלל זה חל במיוחד במקרה של רכישת דירת גג או בית צמוד קרקע. יש לדאוג שעורך דין יבדוק טוב את תוכניות הדירה מול רשויות התכנון אחרת במקרה הטוב תדרוש העירייה קנס על הבנייה הלא מאושרת ובמקרה הפחות טוב תדרוש את הריסתו. רוכש הדירה עשוי במקרה זה להיפגע פעמיים הן מהמחיר היותר גבוה ששילם עבור הנכס והן מתשלום הקנס לעירייה.

דני דניאל, מנכ"ל MNA מחקרי נדל"ן

13. הערכת שווי לקויה - אל תסתמכו על המחירים שמפורסמים בלוחות חינמיים באינטרנט כמו יד 2 כדי להעריך את מחיר הדירה שלכם או לרכישת דירה חדשה הרבה פעמים אנשים מפרסמים ב"שיטת מצליח" במחיר לא ראלי, מומלץ להכנס לנתוני רשות המיסים או אתרים שמציגים אותם וכך תוכלו לראות מהו מחיר הסגירה הסופי ברחוב ובאזור.

14. פזיזות בחתימת עסקה - לא לסגור עם הדירה הראשונה שאהבתם ולא למהר לחתום על זכרון דברים, קחו לילה או שניים לחשוב על זה, תתיעצו ואספו מידע מחברים ושכנים באזור, הכנסו לאתרים שיש מידע דמוגרפי על האוכלוסיה באזור ידע זה כוח!

15. הדירה היא רק 15 דקות נסיעה מתל אביב - בדקו את המרחק לעבודה גם בשעות העומס, יתכן ומצאתם דירה שהגעתם אליה בערב אבל בשעות הבוקר היציאה מהשכונה לכיוון העבודה תיקח לכם המון זמן שלא לקחתם בחשבון.

16. לגור מול הפארק עדיף מאשר לגור ליד כביש - לא בהכרח, יתכן ומתאספים בפארק בכל ערב חבורות נוער שמעשנים ומתקוטטים ביניהם ולא יתנו לכם ולילדיכם לישון. ערן כרמל, מנכ"ל טאבו ישיר משכנתאות מקבוצת קו מנחה: 17. עיכוב אישור משכנתא בגלל מחסור במסמכים - כשמבצעים שמאות לדירה דורשים שמאים מסמכים רבים כגון תשריטים ומסמכים תכנוניים נוספים. כל חוסר במסמך יכול לעכב ביצועה של משכנתא מצד הגורמים המשפטיים בבנק.

18. בעיות פיננסיות לאחר קבלת אישור עקרוני למשכנתא - לאחר קבלת האישור העקרוני ועד התחלת הטיפול בתיק המשכנתא עם השלמת חוזה הרכישה יש לדאוג שלא תעלה כל בעיה פיננסית שעשויה לפגום בחוסן הכלכלי מול הבנק צ'קים חוזרים או הטלת עיקול על חשבון בנק בגלל חוב ארנונה לעירייה עשויים לגרום לחזרת הבנק מהאישור העקרוני.

19. נטילת משכנתא במינוף גבוה - יש לדאוג שהחזר המשכנתא יהיה מקסימום 33% מהשכר החודשי. זוג צעיר לפני ילדים המשתכר יחדיו 12.5 אלף שקל נטו ונוטל משכנתא בהיקף של 1.1 מיליון שקל עם הון עצמי של 470 אלף שקל (הדירה עולה 1.571 מיליון שקל) ימצא את עצמו עם החזר חודשי התחלתי של כ-4,700 שקל בחודש ויחס החזר של 37%. גם אם הבנק יאשר משכנתא שכזו מדובר בקפיצה פיננסית גדולה עבור הזוג ללא התחשבות בהוצאות העתידיות שעשויות לצוץ, שלא לדבר על ההוצאות הנלוות לרכישת דירה חדשה דוגמת שיפוץ ורכישת ריהוט.

20. אי ביצוע שמאות מוקדמת לפני חתימה על חוזה רכישה -הבנקים קובעים את שווי הנכס לפי חוזה רכישה או שמאות, הנמוך משניהם. זוג חתם על חוזה רכישת דירה וביקש 70% מימון, קרי 700 אלף שקל. השמאות לפי דרישת הבנק הייתה נמוכה משמעותית ועמדה על 870 אלף שקל ואחוז המימון עלה לכ-76%, מימון שהבנק לא בהכרח יאשר ולכן יתכן שהזוג יצטרך לגייס עוד הון עצמי.

תגובות לכתבה(32):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 18.
    אבי 15/08/2012 12:42
    הגב לתגובה זו
    רק מתווך מביא לך הזדמנויות ומבצע לך מומ רציני וענייני לטובתך טעות לחשוב שהוא עולה הרבה כי בדרך הוא חוסך לך הרבה כסף.
  • 17.
    העורב 12/08/2012 14:13
    הגב לתגובה זו
    לקנות בזמן בועה.
  • 16.
    חייב להגיב 12/08/2012 14:08
    הגב לתגובה זו
    גם למוכר יש אינטרס למכור, ואם יקלע למצוקת זמן הוא עלול להתפשר על מחיר טוב שהציע קונה. לכן גם מבחינתו עדיף לבוא מוכן עם ידע אובייקטיבי ולזהות הזדמנות מכירה. בנוסף להערכת השווי השמאי יתן לכם אינדיקציה על מצב הדירה, מצב הבניין, השכונה והמיקום בעיר. גם זה מידע חשוב שאם יהיה לכם אז תוכלו לשקול את העסקה יותר נכון ולא רגשית. אסור לבלבל בין שמאי למתווך. למתווך יש אינטרס לתת הערכת חסר למוכר והערכת יתר לקונה כדי לשפר את סיכויי העסקה. שמאי מוזמן רק מטעמך והוא אדיש אם אתה מוכר או קונה. בנוסף העלות שלו היא פיקס (כמה מאות שקלים) בניגוד למתווך שנתון לך תחושה טובה של אומדן מחיר "בחינם", והתשלום הוא באחוזים ממחיר הדירה שזה הון תועפות. אם אפשר להמנע מהתעסקות עם מתווכים בכלל זה הכי טוב. השמאי יספר לך את רוב המידע הנחוץ, כל השאר זה טעם אישי. אני לא שמאי ולא מתווך, בהצלחה לכולם.
  • 15.
    חייב להגיב 12/08/2012 14:07
    הגב לתגובה זו
    אני כבן 50, קניתי 2 דירות ומכרתי דירה. ההמלצה הכי טובה שיש לי לתת לכם זה זה לקבל הערכת שווי משמאי שמכיר את הסביבה לפני ביצוע העסקה. הדבר הכי חשוב זה מחיר הדירה, ואתה חייב להגיע למשא ומתן עם ידע חזק ומגובה. זה חשוב למחיר האופטימלי מבחינתך וחשוב גם לקשר הזוגי שלך. זה נכון גם לקונה וגם למוכר, וגם אם אתה קונה מקבלן דירה חדשה. הבעסה הכי גדולה זה לדעת בדיעבד שיכולת להיות עם עודף של עשרות אלפי שקלים בסיום העסקה. אם אתה לוקח משכנתא, כדאי לבחור את הבנק לפני שמתחילים לראות דירות, ולברר מי השמאי שעובדים איתו, והאם החוות דעת שתזמינו ממנו באופן פרטי יחסוך לכם את עלות השמאי כשכבר תגיעו לקבל את המשכנתה. טעות נפוצה זה לא לדעת להעריך הזדמנות בחלון הזדמנויות. אם למשל קיבלתם הערכה משמאי על מיליון שקל, והמוכר מבקש 950. זאת תהיה טעות להתחיל להתמקח איתו, ולגלות אח"כ שהנכס נמכר. אפשר לנהל מו"מ "כאילו", להציע 945 ועוד ללכת לכיוון המוכר ולסגור את העסקה בזמן. אם לא יהיה לכם מידע חיצוני אובייקטיבי בזמן - רוב הסיכוי שתשלמו יותר או שתמכרו בפחות (או שלא תצליחו לקיים עסקה בכלל).
  • 14.
    יקיר 12/08/2012 09:08
    הגב לתגובה זו
    סעיף 20 צריך היה להיות סעיף 1 - הדבר החשוב ביותר זה להעזר בשרותיו של שמאי מקרקעין שהוא אובייקטיבי ולא במתווכים שעפי"ר יש להם אינטרס שהעסקה תבוצע. שמאי מקרקעין יקבע שווי אמיתי של הנכס ויבטיח שהרוכש הפוטנציאלי יקנה דירה בערכה האמיתי, יבטיח זיהוי ודאי של הנכס(למרות שאינו עו"ד) ושל מוכרי הזכויות שלו , המצב התכנוני, זכויות הבניה - אם ישנן ועוד ועוד...
  • 13.
    הטעות הכי גדולה - לקנות דירה היום. נקודה. (ל"ת)
    11/08/2012 23:58
    הגב לתגובה זו
  • ירון 08/01/2018 08:26
    הגב לתגובה זו
    מה אתה אומר היום ?
  • 12.
    Bor 11/08/2012 23:47
    הגב לתגובה זו
    גם בשביל דירה של 1.0 צריך הון של 300 אלף שהם 30% במידה וזה דירה מקבלן: בנוסף מדד בניה 60 אלף בנוסף עו"ד בערך 27 אלף(1.5% עו"ד קבלן ו 0.5 של הקונה) 400000 הון עצמי וזה לפני שעשיתם שינויים בדירה ותוספות וקניתם מקרר ורהיתים.
  • 11.
    רן 11/08/2012 19:42
    הגב לתגובה זו
    אם אתם מרוויחים 7000-8000 כפי שרשום במאמר אל תרכשו דירה במיליון וחצי אחרת הזמנתם את המפולת האישית שלהם
  • עזוב אותם , מה אתה מפחיד, יהיה בסדר... (ל"ת)
    אופטימי 12/08/2012 09:09
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    יוסי 11/08/2012 17:37
    הגב לתגובה זו
    אם תמשיכו לשלם את המחירים המטורפים של הדירות בחיים המחיר לא ירד לביבי ושטייניץ ובנק ישראל יש אינטרס שזה יישאר ככה מחירים גבוהים מתי כבר תבינו את זה אל תכנעו ללחץ של האישה או האישה לעתיד ואל תשתעבדו לכל חייכם שנה אחת אתם מפסיקים עם השטות הזאת ומחירי הדירות פה יצנחו לריצפה כי כל הקבלנים יטמוטטו והפוליטיקאים לא ייראו שקל מיסים ממכם פראיירים תפתחו כבר את העיניים אחרת לא תוכלו להאשים רק את עצמכם
  • צוציק 13/08/2012 20:52
    הגב לתגובה זו
    ומלאי הקרקעות לבניה, רובו נמצא אצלהם....
  • 9.
    גולש בפעם האחרונה. 11/08/2012 16:53
    הגב לתגובה זו
    נמאס לי מהאתר הזה, פשוט אתר לא נוח לקריאת כתבות. התיישבתי, קראתי ובכל 20 שניות מתחדש לי העמוד. נמאס לי לחפש את השורה בה הייתי. תלמדו קצת שימור לקוחות.
  • גוגל כרום יפתור לך את הבעיה (ל"ת)
    משה 12/08/2012 10:03
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    חי 11/08/2012 16:40
    הגב לתגובה זו
    מחירים כיום לא קשורים לשכר.. לא לקנות הדירות יקרות עדיין למרות שקבלנים הורידו כבר מאות אלפים.. לא לקחת משכנתא יותר מחצי מיליון שקל.. סבלנות מחירים ירדו...
  • 7.
    מיתון עיוור הלא מאמין=הבועה תתפוצץ=דמגוגיה נדלן לפראייר (ל"ת)
    נדלניסט=בלוף שיווק 11/08/2012 15:42
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    ביבי 11/08/2012 14:23
    הגב לתגובה זו
    הנה אני חסכתי והצלחתי לקנות דירה לכל אחד מהילדים. תפסיקו להתלונן ותעבדו קשה יותר.
  • מוטי 11/08/2012 15:29
    הגב לתגובה זו
    מה אתה משחק אותה? רכשת מעבודה? אל תספר סיפורים. וגם אם שפר עליך מזלך ואתה מרוויח מעל 50 אלפי ש״ח בחודש 70% מרוויחים כמו בכתבה והם משכילים לא פחות ממך.. אז תפסיק לדבר מהתחת ןתחשוב
  • שמוליק אטו 11/08/2012 15:20
    הגב לתגובה זו
    "שרה הרביצה לי"
  • 5.
    יוסי 11/08/2012 14:10
    הגב לתגובה זו
    למה לקנות דירה , במחיר כפול ומשולש משוויה לפני רק 5 שנים??? כי כולם קונים ? גם כולם הלכו בתור למשרפות בגרמניה הנאצית ומתי מעט התנגדו. אני מתנגד.
  • א.מ 11/08/2012 18:37
    הגב לתגובה זו
    רבים מהמפרסמים הם קבלנים ובעלי אמצעי התקשורת עצמם הם עתירי נכסים ושותפים בחברות נדל"ן.
  • 4.
    כלכלן 11/08/2012 13:28
    הגב לתגובה זו
    משכנתא של מעל חצי מליון ויותר נזרקים לרחוב
  • החשש יותר מירידת ערך 13/08/2012 20:51
    הגב לתגובה זו
    ריבית פריים בשנים האחרונות, הרוויח הון (=למרות שאזהרות כמו של הכלכלן היו כבר אז...). העולם לא ממש הולך לתקופת שפע ואינפלאציה...
  • siryusgo 12/08/2012 01:57
    הגב לתגובה זו
    אין לנגיד אופציה אחרת לעידוד השקעות כשהמשק נכנס למיתון,אלא אם אתה מחשיב הדפסת כסף שתגרום העלאת האינפלציה, ואז עלות הדירה תגדל מהכיוון הפחות נעים
  • 3.
    מוטי 11/08/2012 13:10
    הגב לתגובה זו
    לפי החישוב של ההחזר המשכנתא היא ל 30 שנה תגידו אתם מטורפים בשביל כמה בלוקים סביבי אני צריך להיות משועבד עד לסוף ימי?. אם יש לי 300 אלפי ש"ח אני קונה לי וילה בתאילנד ועוד נותר לי 200 אלפי ש"ח בשביל להנות עד סוף ימי מבלי לעבוד איזה יתרון יש לישראל על תאילנד איזה?
  • 2.
    מוטי 11/08/2012 13:02
    הגב לתגובה זו
    אם הם מרוויחים 12.5 והם שוכרים דירה + הוצאות אולי נשאר להם לחסוך 4 אלפי ש" לכן בשביל להגיע ל 470 הם צריכים לחסוך 10 שנים לפחות כך שהם כבר לא זוג צעיר. בושה למדינה שאזרחיה שנותנים את חייהם לעתים אינם יכולים לרכוש קורת גג אלא אם כן סוחטים את סביבתם בשביל ההון העצמי. טיפש מי שמוותר על זכותו מהמדינה למגורים ונכנע למציאות.
  • עדי 12/08/2012 16:30
    הגב לתגובה זו
    במקום לבזבז כסף הם חסכו אותו . ותראה מה קרה אחרי 5 שנים יש להם הון מספיק אחרי 20 הדירה שלהם. אנשים ממהרים לא לחסוך עד גיל 30 רוצים רק תל אביב ומביאים ילד אחרי שנה של נשואים אז מה אתם מצפים!!!. האם יותר קל במקומות אחרים ברור האם המצב במקומות אחרים שונה לחלוטים מבארץ ישראל גם ברור . ץפסיקו לבכות אני עובד מגיל 21 וגם למדתי (מקצוע ולא איזו שטות כללית ) עחוסך מסיום הלימודים גרתי אצל ההורים כמובן . קיום ללא עזרה כספית מההורים חסכון של 500 אלף שקלים וזה רק לי . אז נכון אני לא דוגמא וזה מוסר עבודה ושכל ועוד כל מיני אבל ניתן לחסוך גם כשמרוויחים 8 וגם כשמרוויחים 6 .
  • רוח 16/08/2012 22:02
    כל מילה סלע, כל אילו שהולכים לגור בתא בגיל 22 ומעלה וחיי בסרט שהוא רוצה לחיות את הרגע אז שלא יתלונן שלא חסך כסף לדירה, תתחילו להיות אחראים לחיים שלכם ותתחילו לחסוך!!!
  • משה 12/08/2012 20:51
    לא חייבים בגיל 22 לטוס לשנתיים להודו ולשרוף 50 אש"ח, לא חייבים בגיל 24 לעזוב את הבית ולעבור לגבעתיים/ר"ג/ת"א ולשלם שכירות של 2000-4000 ש"ח, מציע לכל אלו שבוכים כל היום, שיקומו ב-5 וחצי בבוקר, ילכו לעבוד, ילמדו לחסוך ולא לקנות חולצות טומי הילפיגר ב-300 ש"ח וג'ינס דיזל ב-800 ש"ח ותראו שאתם מצליחים לקנות דירה בגיל 30. לגזור ולשמור.
  • בושה גדולה מאד - אבל לכל הפוליטיקאים יש עור של פיל (ל"ת)
    צבי 12/08/2012 08:58
    הגב לתגובה זו
  • עזרה מההורים כאילו?! (ל"ת)
    הבן של 11/08/2012 17:40
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אמיל 11/08/2012 12:48
    הגב לתגובה זו
    כאשר משתכרים 7-8 אלף בחודש. עוד פרטים באתר בועת נדל"ן