דוח IEA: הנפט האמריקני - הוא הדרמה של העשור

אלה פריד, אנליסטית בכירה בלאומי שוקי הון, מתייחסת לדוח הסוכנות האנרגיה הבינלאומית - IEA. כיצד ישפיע הפירסום האחרון על החוזים העתידיים?
אלה פריד | (2)

הטור השבוע מוקדש ברובו לדו"ח של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) שפורסם החודש. הדוח, Medium Term Oil Market Report או בקיצור MTOMR, סוקר את מצב תעשיות הנפט בעולם לטווח הבינוני (5 שנים), ומתמקד במגמות העיקריות שצפויות להשפיע על התעשייה. בפירסום האחרון מתייחס הדוח לנושאים רבים שהוזכרו בטורים הקודמים במדור זה, וקושר את השינויים בענפי התעשייה השונים, במזרח ובמערב למארג אחד, המשנה את פני התעשייה בצורה דרמטית.

התזה המרכזית של IEA, כי לעליית התפוקה בצפון אמריקה והפיכתה של ארה"ב לאחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, נודעה אותה השפעה עולמית, שהייתה להתעצמותה של סין, אשר הביאה עמה זינוק חד בביקושים לאנרגיה גלובלית לפני 15 שנה.

לטענת מחברי הדו"ח, הלם ההיצע ששטף את צפון אמריקה, והעובדה שב-2015 ארצות הברית עתידה להפוך למפיקת הנפט הגדולה בעולם, מחוללים שינוי מבני בשוקי הנפט והמוצרים הנלווים, וגורמים למרבית חברות הנפט לבחון מחדש את אסטרטגיית ההשקעות שלהן לעשור הקרוב. כמו כן, ב-IEA סבורים כי שינוי מבני זה ישפיע לא רק על השחקנים בתעשיית ה-E&P (חיפושים והפקה), אלא גם על דרכי התובלה, האחסון והזיקוק של נפט גולמי בעולם כולו. הנפט הצפון אמריקני החדש מסוג Light Tight Oil, הגיע לשווקים בעשור האחרון. כיום מופקים בארה"ב מפצלים בתהליכי שבירה הידראולית (fracking) ובקנדה מחולות נפט. לדעת סוכנות האנרגיה הבינלאומית LTO צפוי לחולל מהפך בתעשיית האנרגיה ברמות שונות. הראשונה, היא בעצם הצטרפותו לסך כמות הנפט המופקות בעולם. אך אין השפעתו מסתכמת בכך. נציין, כי באפריל רשמה הפקת הנפט בארה"ב שיא חדש, וכ-80% מהגלמים שנצרכו הופקו בצפון אמריקה.

לדעת עורכי הדו"ח, לטכנולוגיות ההפקה החדשות יהיו השפעות חזקות ביותר על פני התעשייה, גם אם לא נראה בעולם היקפי הפקה הדומים לאלה של ארצות הברית. זאת משום שטכנולוגיות של שבירה הידראולית וקידוחים אופקיים, שמאפשרות מקסום ומיצוי הפקה ממאגרים קונבנציונליים בוגרים, יגרמו לחברת הנפט לשקול מחדש את אותן השקעות עתירות סיכון בפרויקטים חדשים.

יתר על כן, מאזן ההיצע והביקוש העולמי לחמש השנים הקרובות מושפע ללא ספק מכמויות ההפקה בארה"ב. ולדעת מחברי הדו"ח, ההיצע מניח את הדעת כיום, הרבה יותר, מאשר לפני כמה שנים. דוח ה-MTOMR של סוכנות האנרגיה הבינלאומית צופה כי התפוקה בצפון אמריקה תעלה ב-3.9 מיליון חביות ליום בטווח השנים 2012-2018. כמות זו מהווה כשני שלישים מהצפי לגידול בכמויות ההפקה של מדינות שאינן חברות באופ"ק. זאת ועוד, נראה כי הגידול ביכולת ההפקה הגלובאלית צפוי להסתכם בכ-9.5 מיליון חביות ליום - גבוה מהביקושים, שצפויים לגדול בכ-7 מיליון חביות ליום באותה התקופה.

להערכת סוכנות האנרגיה הבינלאומית, ימשיך אופ"ק למלא תפקיד מרכזי בתמהיל האספקה הגלובלי במחצית העשור. עם זאת, ב-IEA מורידים את תחזית הצמיחה בכמויות של אופ"ק בכ-30% (1.75 מיליון חביות ליום) בחמש השנים קרובות. המדינות שצפויות להוביל את הגידול לפי הדוח, הן עיראק, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות.

מאזן הכוח בין המזרח למערב - משתנה הדוח מדגיש את מרכזיותם של השווקים המתעוררים, הן כצרכנים, הן כמזקקים והן כבעלי טרמינלים מרכזיים למסחר. כבר ברבעון הקרוב, צפוי הביקוש לנפט של מדינות שאינן חברות ב-OECD, לעבור את הביקוש מצד מדינות OECD. מקום מיוחד בדוח מוקדש למדינות אפריקה, שכנראה חלקן בביקושים הגלובליים לא הוערך כיאות, והוא צפוי לעלות בעד מליון חביות ליום, בחמש השנים הקרובות.

יתרה על כן, המדינות המתפתחות עוסקות מזה עשור בהקמת תעשיית זיקוק בהיקפי ענק. בתי זיקוק אלה המרוכזים בדרום מזרח אסיה ובמפרץ הפרסי, ישפיעו על דפוסי המסחר בנפט ובתזקיקים כבר בשנים הקרובות. שינויים בשרשרת האספקה צפויים לבוא לידי ביטוי בהמשך הלחץ על המרווחים בבתי הזיקוק באירופה. הזינוק בקיבולת הזיקוק מחוץ למדינות OECD צפוי להאיץ את השינוי בשרשרת האספקה הגלובלית לדלקים, וללחוץ מטה את מרווחי הזיקוק באירופה.

עם זאת, התארכות שרשרת האספקה של תזקיקים במונחי זמן ומרחק, עלולה להפוך את המרווחים לתנודתיים יותר, ולהגביר את הצורך בהגדלת מלאים וקיבולת אחסון. כאן המקום לציין, כי בתי הזיקוק בישראל, בשונה מעמיתיהם באירופה, נהנים מאספקת גז מקומי זולה יחסית, ונמצאים אי שם באמצע, בין בתי הזיקוק האירופיים, הרוכשים גז מיובא יקר, לבין בתי הזיקוק במדינות המפרץ, הנהנים מיתרון לגודל וממחירי אנרגיה מסובסדים.

לסיכום, המסקנה העולה מהדוח, כי הפיכת ארה"ב למפיקה, ובעתיד ליצואנית של נפט, והשפעת טכנולוגיות ההפקה שפותחו בצפון אמריקה על התעשייה - יקלו ללא ספק על הביקושים הגלובליים. אולם לדעת מחברי הדו"ח, לא כולם ייצאו נשכרים מכך. הפיכת השווקים המתעוררים לצרכנים המובילים של נפט, והדומיננטיות שלהם בתעשיות הזיקוק, צפויה לשנות את מאזן הכוחות בתעשיית האנרגיה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    כתבה מענינת (ל"ת)
    שאמי 27/05/2013 09:19
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ד"ר בוזאגלו 27/05/2013 04:06
    הגב לתגובה זו
    בקרטב