עליבאבא משרד
צילום: טוויטר
דוחות

עליבאבא מפספת בגדול בשורה התחתונה - המניה נופלת בטרום

עליבאבא דיווחה על אווח של 12.4 מיליארד יואן ברבעון- נמוך בהרבה מצפי האנליסטים שהיה ל-24.7 מיליארד יואן; ההכנסות מענן עלו ב-18%, וההכנסות הקשורות ב-AI זינקו פי 3 - אם כי לא פורטו המספרים המדויקים

רוי שיינמן |

מניית ענקית המסחר המקוון הסינית עליבאבא Alibaba -7.57%   נופלת ב-5% במסחר המוקדם בוול סטריט, לאחר שפרסמה תוצאות כספיות לרבעון הראשון של 2024 שלא עמדו בציפיות האנליסטים - לא בשורת ההכנסות ולא בשורת הרווח. החברה דיווחה על הכנסות של 236.5 מיליארד יואן (כ-32.6 מיליארד דולר), מעט מתחת לתחזיות השוק שעמדו על 237.2 מיליארד יואן. בשורת הרווח הנקי נרשם פער משמעותי הרבה יותר - עליבאבא הרוויחה 12.4 מיליארד יואן בלבד, לעומת תחזית לרווח של 24.7 מיליארד יואן. עם זאת, הרווח הנקי היה גבוה ב-279% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בשל נתון נמוך יותר באותו רבעון.


עליבאבא הסבירה שחלק מהפגיעה ברווח נבעה מהפסדים הקשורים למכירת חברות בנות, אך אלו קוזזו בחלקם בזכות עלייה בהכנסה התפעולית ושינויי שווי בהשקעות ההוניות של החברה.


לצד התוצאות המאכזבות, יש גם נקודות אור. ראשית, ההכנסות הכוללות עדיין צמחו ב-7% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, קצב צמיחה מתון אך חיובי. שנית, תחום הליבה של עליבאבא, הפלטפורמות טאובאו ו-Tmall שפונות לשוק הסיני, רשם צמיחה של 9% עם הכנסות של 101.4 מיליארד יואן, ואף האיץ את קצב הצמיחה לעומת הרבעון הקודם. גם ההכנסות מניהול לקוחות, תחום שבו החברה מספקת שירותי שיווק ומכירה לסוחרים, צמחו ב-12% והפכו לאחד ממנועי ההכנסות המרכזיים של עליבאבא.


נוסף לכך, הסכם הסחר בין סין לארה"ב עשוי להרגיע את המתיחות הכלכלית בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם ולספק יותר ודאות לפעילות הבינלאומית של חברות כמו עליבאבא. במובנים רבים, מדובר באיתות חיובי לעתיד החברה, גם אם הוא טרם בא לידי ביטוי במספרים.


הצמיחה בפעילות הענן והבינה המלאכותית

אחד התחומים שמושכים כיום את מירב תשומת הלב של המשקיעים הוא פעילות הענן של עליבאבא - והדו"ח האחרון הציג שם התקדמות מעודדת. ההכנסות מענן ברבעון האחרון הסתכמו ב-30.1 מיליארד יואן, עלייה של 18% לעומת התקופה המקבילה, והאצה בקצב הצמיחה לעומת הרבעון הקודם. עליבאבא מסבירה שהצמיחה מגיעה בעיקר מהגידול בביקוש לשירותי ענן ציבוריים ומהשימוש הגובר במוצרים מבוססי בינה מלאכותית, תחום שבו היא ממצבת את עצמה כאחת המובילות, גם בסין וגם בזירה הבינלאומית.


בחודש אפריל השיקה החברה את הגרסה החדשה של מודל השפה הפתוח שלה, Qwen 3, אשר משולב בין היתר באסיסטנט Quark, המערכת שמובילה את פתרונות ה-AI של עליבאבא. מדובר בניסיון מובהק של החברה ליישר קו עם המתחרים, ובראשם ענקיות כמו טנסנט ו-Baidu.


תחרות ה-AI בסין מתחממת, והופעתם של שחקנים חדשים כמו DeepSeek עם מודלים חדשניים הגבירה את הלחץ על עליבאבא להשקיע ולהאיץ את הפיתוחים. במקביל, חברת טנסנט הודיעה כי הגדילה את ההשקעות שלה ב-91% ברבעון האחרון, רובן מופנות לתחום ה-AI.

קיראו עוד ב"גלובל"


צמיחה תלת ספרתית במוצרי AI

מנכ"ל עליבאבא, אדי וו, אמר עם פרסום הדו"חות כי ההכנסות ממוצרים מבוססי AI רשמו צמיחה תלת ספרתית, זה הרבעון השביעי ברציפות. הוא אמנם לא פירט את היקף ההכנסות, אך הנתון מדגיש את חשיבות התחום באסטרטגיה של החברה. לצד האתגרים המקרו-כלכליים, שחלקם נובעים מהיחלשות הביקוש הפנימי בסין, עליבאבא ממשיכה לבצע התאמות, בין היתר דרך שיתופי פעולה חדשים. דוגמה לכך היא ההסכם עם פלטפורמת Xiaohongshu (הידועה גם בשם Rednote), שמאפשרת שילוב קישורים ישירים לטאובאו בפוסטים באפליקציה, מהלך שנועד לעודד רכישות ישירות ולמנף את כוחן של רשתות חברתיות בשיווק מוצרים.


עם זאת, התחרות בשוק הסיני, במיוחד מול ענקיות כמו PDD ו-JD.com, יוצרת לחץ על המחירים ועל הרווחיות, תופעה שבאה לידי ביטוי גם בדו"ח הנוכחי. המשקיעים מצפים לראות אם עליבאבא תוכל לשמר את מגמת הצמיחה גם בתקופה של חוסר ודאות כלכלית, ולמצוא יתרון תחרותי בשווקים החדשים שהיא מפתחת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה