
המכסים מחזירים את הסינים לסחורה המקומית: מי מרוויח מזה?
מלחמת הסחר המתהווה בין סין לארצות הברית מביאה את החברות המקומיות לפנות לצרכנים הסינים, בעידוד הממשל; מי כבר מרוויחה מהמהלך ואיך זה ישפיע על החברות המקומיות?
מוקדם להעריך מה יהיו ההשפעות של מלחמת הסחר המתפתחת בין סין לארצות הברית. אך כבר כעת ניתן לצפות במגמה מעניינת שהולכת וצוברת תאוצה בסין, של עידוד קנייה מקומית, בתמיכת הממשלה. מי שעשויות להרוויח מכך הן החברות המקומיות.
לאחר שבסוף השבוע הכריזה סין על מכסים בגובה של 125% על סחורות המיובאות מארצות הברית, בתגובה למכסים עליהם הכריז הממשל האמריקאי, ביום ראשון השיקה מועצת המדינה "תוכנית פעולה מיוחדת" להגברת הצריכה המקומית. התוכנית, עליה עמלו פקידי הממשל עוד הרבה לפני כניסת המכסים לתוקפן נועדה לסייע לממשלה להתמודד עם המגמות הדיפלציוניות בכלכלה המקומית ובכללן הירידה המתמשכת בהוצאות של הצרכנים. בין היתר כוללת התוכנית צעדים להגדלת ההכנסה של האזרחים לצד השיפור בתנאים הסוציאליים כולל תוכנית סבסוד לטיפול בילדים.
במקביל, שורה של ענקיות קמעונאות סיניות השיקו בימים האחרונים יוזמות שמטרתן לסייע ליצואנים סיניים לפנות לשוק המקומי, בעיקר על רקע ההתעצמות של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. כך למשל, ענקית המסחר האלקטרוני הסינית JD.com אמרה ביום שישי כי תשיק קרן של 200 מיליארד יואן (27.35 מיליארד דולר) כדי לעזור ליצואנים למכור את מוצריהם במדינה במהלך השנה הבאה. בנוסף, החברה התחייבה לשלוח את עובדיה לחברות סיניות העוסקות בסחר חוץ, במטרה לרכוש ישירות את המוצרים שלהן, וכן להקים אזור מיוחד בפלטפורמת המסחר האלקטרוני שלה כדי למכור את המוצרים הללו.
רשת הסופרמרקטים Freshippo, שנמצאת בבעלות עליבאבא, הודיעה כי היא פתחה נתיב מהיר לחברות יצוא "לחקור את השוק המקומי". זאת לאחר שעוד קודם לכן, שניים ממפעילי הסופרמרקטים הגדולים בסין, CR Vanguard ו-Yonghui Superstores הודיעו על צעדי תמיכה דומים ליצואנים סיניים. "בתוך הנוף הכלכלי הגלובלי המשתנה והחרפת מלחמות הסחר הבינלאומיות, אינספור מפעלי שרשרת אספקה סיניים מלאים בחוסר רצון להיכנע", נכתב בהודעת Yonghui.
מגמה דומה נרשמה גם בקרב חברות קטנות יותר, כאשר שורה של יצואנים סיניים פנו לרשת החברתית Rednote, וקראו לצרכנים המקומיים לרכוש את המלאי שלהם במחירים נמוכים יותר על רקע המכסים מצד ארה"ב. על פי סוכנות הידיעות רויטרס, עשרות מוכרים ביצעו שידורים חיים בפלטפורמה בהם הם המציגים סחורות שיוצרו עבור לקוחות אמריקאים, שלדבריהם הם לא יכולים למכור יותר בגלל המכסים החדשים.
מי ירוויח מזה?
על פניו הצעדים השונים נועדו למזער נזקים לנכוח התוכנית של טראמפ ומלחמת הסרח המתהווה. עם זאת, כבר כיום יש חברות סיניות שנהנות מגידול מתמשך בביקוש למוצרים שלהם בשוק המקומי. אולי החברה הבולטת ביותר בהקשר זה היא יצרנית הרכבים החשמליים BYD. לפחות בינתיים נראה שהחברה הסינית מנצלת את הירידה בערך המותג של טסלה ונהנית מצמיחה מתמשכת במכירות שלה ברחבי העולם.
בחודש החולף (מרץ) עקפה BYD את טסלה בכמות הרכבים שמכרה. על פי הנתונים, שפורסמו בתחילת החודש במהלך מרץ היא מסרה כ-371 אלף רכבים – מתוכם 166 אלף רכבים חשמליים (BEV), והיתר היברידיים נטענים (PHEV). במונחים רבעוניים, מדובר במסירה כוללת של יותר ממיליון רכבים, כשחלקם החשמלי עמד על 416,388 רכבים BEV – זינוק של 39% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. מדובר ברבעון השלישי הכולל שבו BYD עוקפת את טסלה במסירות רכבים חשמליים, והשני ברציפות.
- אלפאבית עקפה את הציפיות - קופצת ב-3%
- אינטל עם תחזית מאכזבת - נופלת ב-6% באפטר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מגמה דומה נרשמה גם במגרש הביתי, כאשר BYD מכרה במרץ 371,419 רכבים חשמליים בסין, עליה של 23% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. לצורך השוואה, במהלך החודש החולף, מכרה טסלה 78,828 כלי רכב חשמליים בסין, ירידה של 11.5% בהשוואה למרץ של שנה שעברה.