בקשי: רוצים לפגוע בול בהשקעות? שלבו פרמטרים
כדי להצליח בשוק המניות נדרשת שיטת עבודה מסודרת. השיטה בנויה מ-4 מרכיבים עיקריים: א. אתור מניות. ב. ניתוח מניות. ג. אסטרטגיית מסחר מתאימה. ד. פסיכולוגיית מסחר.
לשלושת המרכיבים הראשונים הייתי נותן משקל של 50% ולפסיכולוגיית המסחר 50% נוספים.
א. אתור מניות: מרבית האנשים אשר נתקלתי בהם מאתרים מניות בשיטה אשר אני קורא לה "הטיפ של השכן". במילים אחרות, חיפוש אחר המלצות שונות של מניות בסביבה הקרובה שלנו (משפחה, חברים וכיו"ב)מה שעשוי להיות בהמשך סביבה רחוקה מאוד, במידה ו"הטיפ של השכן" לא עבד כראוי. ישנם דרכים שונות ויצירתיות לאתר מניות: 1. מעקב אחר תנועות בעלי עניין. בוא נבדוק מה אותם בעלי עניין אשר "קרובים לצלחת" עשו לאחרונה. האם רכשו מניות והגדילו אחזקותיהם או מכרו. 2. חדשות שונות אשר מופעיות בכותרות כדוגמת משבר ה-SUB PRIME בארה"ב אשר חשף אותנו לתעשיית מניות אשר נחתכה בחדות והיה ניתן לבצע בה שורט(מכירה בחסר). 3. בעיות שונות אשר העולם מתמודד איתם : אנרגיה, איכות סביבה , טרור וכיו"ב. מכל בעיה אפשר לייצר כסף.
ב. ניתוח מניות: מומחים רבים בשוק ההון מחפשים ללא הרף שיטה מנצחת לניתוח מניות. יש כאלו אשר מנתחים חברות ע"פ דוחות כספיים, פרופיל החברה, מוצרים, טכנולוגיות ויש את אותם אלו אשר משתמשים בניתוח טכני בלבד (גרף המניה).
עולם האינטרנט מוצף במידע רב אשר עשוי לגרום לבלבול לא קטן בקרב אלו אשר מתעדים ללמוד את שוק ההון ולהשקיע בו. יש צורך לברור בקפידה את הנתונים הרלוונטיים מכלל הנתונים הרבים אשר מתפרסמים. בשיטה אשר פתחתי אני מנתח מניות ע"פ מספר פרמטרים עיקריים:
1. מעקב אחר תנועות בעלי עניין. 2. בדיקת פרופיל החברה. 3. מעקב אחר תנועות המוסדיים. 4. בדיקת כמות השורטים במניה. 5. מעקב אחר התעשייה בה נסחרת המניה. 6. בדיקת קונצנזוס אנליסטים. 7. השיטה הטכנית 8. דוחו"ת כספיים.
אני טוען ששילוב של כל הפרמטרים יגדיל למשקיע את הסיכוי לנתח את המניה בצורה מדויקת יותר מאשר שימוש חלקי בפרמטרים.
ג. אסטרטגיית מסחר מתאימה. לאחר אתור וניתוח המניות יש צורך לקבוע אסטרטגיית מסחר מתאימה. האסטרטגיה מושפעת ממספר גורמים שונים אשר יש לקחת בחשבון: 1. טווח זמן להשקעה.(משקיע לטווח קצר? בינוני? ארוך?) 2. כמות וסוג המניות בהרכב התיק. 3. קביעת שער המכירה לכל מניה אשר בחרנו. 4. קביעת STOP LOSS לכל מניה. 5. כמה כסף להשקיע בכל מניה. 6. באיזה שווקים להשקיע.
ד. פסיכולוגיית מסחר: גם אם עברתם את שלושת השלבים הקודמים בהצלחה לא מובטח כי תצליחו לאורך זמן. על המשקיע לדעת היטב במה נפשו מסוגלת לעמוד ובמילים אחרות "דע את עצמך"- האם אתה משקיע אוהב סיכון או שונא סיכון. משקיע אשר אינו מוכן לאבד כלל מכספו ראוי שייבחר לעצמו מכשירים פיננסים בטוחים כדוגמת: פק"מ, מק"מ, אגרות חוב ממשלתיות וכיו"ב ולא ישקיע כלל בשוק המניות.
לעומת זאת, משקיע אשר רוצה לבנות תיק השקעות אישי רצוי שיתכנן מראש מה אחוז המניות אשר הוא רוצה להחזיק מכלל התיק וסוג המניות. (סוג המניות עשוי להעיד גם על התנודתיות ורמת הסיכון במניה). משקיע אשר רוצה להצליח בשוק ההון מחויב להיצמד לשיטת עבודה מסודרת, משמעת עצמית גבוהה ולהתמיד בהם לאורך כל הדרך.
*הכותב: צביקה בקשי הוא מרצה בכיר ומנהל אקדמי של תחום המסחר במכללת מיטב.
*הערה: יש להדגיש כי פעילות בנכסים פיננסיים, שוק ההון וכל מידע אחר המופיע בסקירה דורשות מומחיות מקצועית והם נעשים על דעת ובאחריותו של המשתמש בלבד. אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. הכותב עשויי להחזיק בניירות הערך המוזכרים בסקירה.