שר התקשורת מנסה לזעזע את שוק התקשורת: הרבה לא מאמינים וחושבים כי מדובר בעוד כותרת פופוליסטית

יחיאל שבי, דובר משרד התקשורת מסר כי: "'אם תרצו אין זו אגדה' אמר הרצל בזמנו, והיו גם אז הרבה שלא האמינו"
מאיה זיסר |

שר התקשורת משה כחלון יצא בהודעה על כוונתו להוביל מהלך להקמת חברת תשתית לאומית לשימושי אינטרנט מהיר. כאשר בהמשך, המדינה תוכל להפריט את התשתית ובכך להוסיף גורם נוסף לתחרות.

לדברי השר כחלון, "כבר היום יש בארץ מאות אלפי ק"מ של סיבים אופטיים שפרוסים, בחברת החשמל יש כ-2,500 ק"מ של סיבים אופטיים, במע"צ וברכבת ישראל יש כמה מאות ק"מ של סיבים וכבר שוחחתי בנושא עם ראש הממשלה. עד שלא יכנסו חברות תשתית נוספות התחרות תהיה מינימאלית".

המהלך אושר על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ זאת לאחר שעוכב מזה זמן רב על ידי שר האוצר. זאת בטענה כי את המהלך ניתן לכלול כחלק מהרפורמה המתכוננת בחברת החשמל. בשבוע הבא אמור כחלון להיפגש עם הצוות המקצועי של המשרד לישיבת עבודה ראשונה עם חברת החשמל.

נזכיר כי כל זאת על רקע המלצות ועדת גרונאו שהוגשו בחודש מרץ 2008. בראש ההמלצות שאומצו על ידי שר התקשורת דאז, אריאל אטיאס, עומד, עניין קיומה של תשתית סיבים אופטיים, במהירויות של 100 מגהביט, שיגיעו לבתים עד לשנת 2013.

שר התקשורת יוצא בהצהרה זו דווקא בתקופה בה החברות עובדות במרץ על שידרוג התשתיות ומבטיחות לנו, כול אחת בזמנים שלה, שבכל בית תהיה האפשרות לגלוש במהירות של מעל 100 מגה ובמחירים מותאמים (כרגע המחירים עדין גבוהים) וכל זאת בהתאם להמלצות וועדת גרונאו.

אין זה ברור מהי מטרת ההצהרה על המהלך, אך מה שבטוח זה שלא כולם בטוחים שאכן מדובר במהלך שהולך להתקיים ויש אף גורמים בשוק התקשורת אשר טענו כי מדובר בספין תקשורתי ומדובר במהלך פופוליסטי לשם כותרות בעיתונים בלבד.

בנוסף לכך, נטען על ידי גורם בכיר בענף התקשורת, כי "הכול קשור לכך שהשר כחלון מצא את עצמו בוקר אחד מחוץ לעניינים כאשר מתחת לאפו נוצרו עסקאות חשובות ששינו את פני השוק וכל זאת מבלי להתייעץ עמו".

גם האנליסט ערן יעקובי מ'לידר שוקי הון' אינו אופטימי לגבי המהלך, "אני מאמין כי מדובר כאן במהלך שישאר ברמת ההצהרה". לדבריו, "אין זה מתפקיד הממשלה להפוך לחברה תחרותית". במקום זאת אומר יעקובי, "בכדי להגביר את התחרות, הממשלה יכולה לתת תמריצים לחברות הגדולות, בזק והוט או לחברות אחרות".

מנהל מחלקת המחקר של בית ההשקעות אי.בי.אי, אורי ליכט, התייחס למהלך החדש ואמר, כי " מדובר במהלך ארוך שבמידה ואכן יצא לפועל, הוא יקח כמה שנים. מה שבטוח נראה מלחמה לוביסטית משמעותית, של החברות, בכדי למנוע כל מהלך מסוג זה".

"מדובר בניסיון של הרגולטור להיות רלוונטי" אומר ליכט, לטענתו, "הרגולטור הפך להיות בחודשים האחרונים פחות רלוונטי כאשר בשוק התרחשו שינויים. הרגולטור התעורר בוקר אחד ובמקום חמש קבוצות תקשורת ראה הרגולטור את סמייל רוכשת את בזק ואת התחרות נעלמת. מספר שבועות לאחר מכן ניצת זיק של תקווה בעיני הרגולטור כאשר שאול אלוביץ מחליט למכור את סמייל לגורם חיצוני (יוסי מימן) על מנת לא לחזק את המתחרות והבכל זה הוא לא היה מעורב. אין ספק שהוא לא יכול הרשות לעצמו להיות בפוזיציה הזו".

לטענת ליכט, "זה היה די טבעי שנראה את הרגולטור מנסה לחזור למרכז הבמה ולעשות שרירים בכדי לחזור ולהיות רלוונטי בשוק התקשורת".

יעקובי בהקשר זה אמר, "המהלך הזה אינו ברור, המגמה כיום הולכת לכיוון הפרטה בכל תחום אז עכשיו הממשלה שמה על עצמה להקים חברה חדשה? חברה מסוג זה מצריכה ניהול, ניטרליות והרבה השקעה". לדעת יעקובי, "מדובר בפרויקט מגלומני שבסופו של דבר נגלה כי כספי הציבור בוזבזו סתם".

ליכט הדגיש כי יש במהלך זה סכנה לפגיעה בחברות, "הסכנה המיידית בכך שהרגולטור יהפוך להיות דמות דומיננטית, ויזרז תהליכים בצורה לא טבעית לשוק אשר יכולים לגרום לנזקים משמעותיים לחברות שכיום משקיעות הרבה כסף בתהליך שידרוג הגלישה בישראל".

עם זאת אומר ליכט, "מבחינת הצרכן, במידה ואכן תוקם חברה מתחרה לחברות הפרטיות אין ספק כי המרוויח מכל הסיפור יהיה הצרכן אשר יזכה להורדת מחירים משמעותית כתוצאה מהתחרות הגדולה שתהייה בשוק". ליכט, מסכם ואומר "מה שבטוח הוא שהרגולטור איבד שליטה והוא מזמן לא זה ששולט בכיוון אליו הולך הענף".

" אין סיכוי שזה יקרה - הכול פופוליזם טהור"

גורם בכיר בענף התקשורת, אמר ל-BIizportal, כי "אין סיכוי שזה יקרה - הכול פופוליזם טהור". "מדינת ישראל אינה מספיק גדולה בשטח הדמוגרפי מחד ומאידך, אין לה אוכלוסיה מספיק גדולה ולכן, אין מקום להרבה מתחרים, זאת מאחר וכבר יש שתי תשתיות שמגיעות כמעט לכל בית, לא ברור מדוע יש כעת סיבה לשנות כיוון כאשר התהליך נמצא בעיצומו ויוצרים - אין בכך כול הגיון כלכלי לעשות זאת".

בשורה תחתונה, אומר אותו הגורם, "בעולם נהוג שמדינות תומכות מסייעות ודוחפות את רשתות התקשורת מתוך הנחה שזה מסייע לכלכלה ולאזרחים והם עושים זאת דרך החברות עצמן. מפחיתים מס ותמורת זה הם באים בדרישה לחברות. גם אם המדינה מעוניינת להתערב, שתתערב בדרך הנכונה ואין מדובר במקרה זה".

כל מה שקשור לרכבת ישראל חברת חשמל תשתיות שכבר קיימות הכול נכון אבל הכול נמצא בשדרה המרכזית אך בסופו של דבר זה צריך להגיע לבתים. כל השלב הזה הוא מאוד מסובך ומצריך השקעה גבוהה והפיכת מדרכות- לכך אין כל היגיון".

גורם אחר התייחס לנושא ואמר, "המדינה בחרה להפריט בשנים האחרונות את רוב החברות שהיו תחתיה וביניהן את חברת בזק, אז למה שהיא תלך אחורה? לא ברור איך ראש הממשלה בנימין נתניהו אישר זאת, אם הוא דווקא זה שמוביל את תהליכי ההפרטה כבר שנים". לדבריו, "אין ספק שזה אחד מסימני השאלה העקריים שעולים מהמהלך. כמו בכל מדינה מערבית שבה יש שוק פתוח ותחרותי, נראה כי מתאים יותר שהמדינה תתן תמריצים לחברות הקיימות או למתחרים חדשים".

יחיאל שבי, דובר משרד התקשורת הגיב לדברים ואמר כי: "אם תרצו אין זו אגדה', אמר הרצל בזמנו, והיו גם אז הרבה שלא האמינו".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה