פישר בכנס אתנחתא: "טיפלתי כבר בהרבה משברים, הכי חשוב זה לא להכנס לפניקה"
נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, נאם היום בכנס אתנחתא בירושלים. פישר המשיך לנסות ולהרגיע את הגורמים השונים במשרדי הממשלה, וגם את הפעילים בשווקים, בהתייחסויות למשק הישראלי, לריבית ולפעולות של משרד האוצר לאחרונה.
"טיפלתי בעבר ב-10 משברים עולמיים ומנסיוני, הדבר הכי חשוב זה לא להיכנס לפאניקה ולא לנקוט צעדים פופוליסטיים. אני מתכוון אלינו בבנק ישראל, למשרד האוצר, למשרד התמ"ת ובכלל לכל זרועות הרשות המבצעת והמחוקקת".
בהתייחסות למשרד האוצר ולהתקפות עליו בימים האחרונים (שהוכחשו נמרצות לאחר מכן על ידי בכירים באוצר) אמר פישר כי "חייבים לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם האוצר כדי לגבש מדיניות כלכלית למשק. חשוב לזכור כי יש לנו רק פציינט אחד, המשק, ואין כאן שני רופאים שבאים כל אחד עם תרופות שונות שלו בלי תיאום. אנו נתאם ונמשיך לעבוד יחד".
בנוגע לריבית אמר פישר כי "אנו בודקים אם אפשר להמשיך להוריד את הריבית ואת ההשלכות השונות של התקרבות הריבית לרמה הקרובה לאפס".
על המצב הפוליטי שנוצר בעקבות הבחירות אמר פישר "הממשלה מאוד מוגבלת ואין לה כמעט יכולת לשנות את סדרי העדיפויות שלה בלי תקציב מאושר. ככה זה יימשך עד שהממשלה החדשה תצליח להעביר תקציב. אז נראה ככל הנראה שינוי בהרכב התקציב ובסדר העדיפויות של הממשלה. כך אני מניח ומקווה".
עוד אמר פישר על מצב הכלכלה כי "ראיתי לפני שבוע כותרת באחד העיתונים לפיה אמרתי שהמצב בישראל טוב. הם שכחו להכניס מילה אחד שאמרתי וזה היה "יחסית". המצב אצלנו יחסית טוב, אין לנו משבר במערכת הפיננסית, אין לנו בנקים שפשטו את הרגל, אין לנו אבטלה מאד גבוהה, אין לנו ממשלה עם גירעון של שתים עשרה וחצי אחוז של התמ"ג".
"אין לנו את התופעות האלה. זאת אומרת שאנחנו במצב יחסית טוב, אבל המשק הישראלי הוא חלק של המשק העולמי. אנחנו בשנים האחרונות הצלחנו לצמוח על בסיס הגידול ביצוא של המשק הישראלי. הגענו בשנה האחרונה למצב בו היצוא מגיע לארבעים וחמישה אחוז של התמ"ג של מדינת ישראל.
"זאת אומרת שאנחנו מיצאים כמעט חצי של היצור שלנו, אנחנו גם מביאים ארבעים וחמישה אחוז. אם אנחנו תלויים בביקוש ליצוא לכמעט חצי מהיצוא שלנו אז אי אפשר לא להיות מושפע באופן מאד מאד רציני ממה שקורה במשק העולמי, ומה שקורה במשק העולמי זה בודאי יהיה המיתון הכי רציני מאז מלחמת העולם השנייה, זאת אומרת מאז השפל הגדול של שנות השלושים של המאה העשרים ונהיה מושפעים, אנחנו כבר רואים את זה. היצוא שלנו ברבעון האחרון של 2008 ירד בשמונה אחוז ואם עושים את החישוב זה בקצב מעל שלושים אחוז בקצב שנתי.
"מצבנו יחסית טוב, טוב, זה ירידה פחות מהירידה הממוצעת שקרה באסיה אז אנחנו נמצאים במצב שאני לא ראיתי ב-40 שנים שלי ככלכלן, ובעצם מצב שלא ראינו מאז סוף מלחמת העולם השנייה. זה משפיע עלינו דרך היצוא, זה לא משפיע עלינו פחות דרך השווקים הפיננסים. השווקים הפיננסים שלנו הם משולבים במשק העולמי. מה שקורה בבורסה בניו יורק ומה שקרה אתמול היה השפל של חמש עשרה שנה. מה שקורה שם משפיע עלינו, ומשפיע עלינו מיד. אין ספק שמה שקורה בניו יורק משפיע עלינו".