תנובה הטעתה צרכנים: תשלם 55 מ' שקל פיצוי בעקבות סיליקון בחלב עמיד
תביעתם של המועצה הישראלית לצרכנות ויורשי המנוח תופיק ראבי ז"ל כנגד חברת תנובה בגין הטעיית צרכנים לגבי מרכיב הסיליקון בחלב העמיד של החברה הגיע להכרעה היום (ג') בבית המשפט המחוזי בת"א.
תנובה הואשמה בכך שבין השנים סוף 1993 ל-1995 היא הטעתה את צרכניה, הכחישה והסתירה את הימצאותו האסורה של מרכיב הסיליקון בחלב העמיד שנמכר והופץ בכמויות של כ-13 מיליון ליטר.
בתביעה נטען כי, תנובה הוסיפה סיליקון לחלב אף שהדבר נאסר על ידי משרד הבריאות, מבלי לדווח למשרד הבריאות, ובלא שהדבר צויין על אריזת החלב. לאחר שהדבר התגלה בבדיקה של משרד הבריאות, המשיכה תנובה להכחיש עובדות אלו, עד שלבסוף הודתה בהן.
בכתב ההגנה המתוקן, הודתה תנובה כי השתמשה פרק זמן מסויים בסיליקון בתהליך ייצור החלב, על מנת למנוע את הקצפתו, אך לטענתה מדובר בחומר מאושר לשימוש בתעשיית המזון, המשמש כתוסף במוצרי מזון שונים. לכן, לא היה פגם כלשהו בחלב. לטענת תנובה, לא היה צורך לציין על האריזה את הימצאות הסילקון בחלב, וכן הכחישה כי הטעתה את צרכניה. תנובה הדגישה בכתב ההגנה כי לא הייתה כל סכנה בשתיית החלב, והדבר לא גרם לנזק בריאותי או אחר.
ביום 13.6.96 החליט בית המשפט לאשר את התובענה הייצוגית. כב' השופט מ. טלגם ז"ל סקר את תמצית הראיות לכאורה שהובאו בפניו, וקבע כי התובע הייצוגי ממלא אחר דרישות חוק הגנת הצרכן בעניין הגשת תובענה י)יצוגית.
בית המשפט המחוזי קבע היום (ג') כי תנובה תפצה את הקבוצה התובעת בסכום כולל של 55 מליון שקל. סכום זה יחולק בין המעורבים בתביעה לאחר שביהמ"ש ישמע את עמדת הצדדים ועמדת היועץ המשפטי לממשלה, לאחר קבלת חוות דעת כלכלית ולאחר הגשת תוכניות לאישור החלוקה.
תנובה תשלם גמול ליורשי התובע הייצוגי תוופיק ראבי ז"ל, על סמך האמור בצו קיום הצוואה או צו הירושה, בסכום ביניים של 150,000 שקל. סכום ביניים בסך 250,000 שקל ישולם למועצה הישראלית לצרכנות שצורפה כתובעת נוספת בתיק זה. פעולתה לקידום התביעה עלתה מטבע הדברים על זו של התובע הייצוגי.
לבאי-כוחה של הקבוצה התובעת תשלם תנובה הוצאות משפט בסך ביניים של 100,000 שקל (בהעדר פירוט לגבי הוצאות בשיעור העולה על כך), ושכ"ט עו"ד ביניים בסך 500,000 שקל בתוספת מע"מ כחוק.
סכומים אלו ישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום המלא בפועל, והם מהווים סכומי ביניים עד לפסיקת הסכומים הסופיים לתובעים הייצוגיים ולבאי-כוחם, עם סיום הדיון בתיק.
תגובת תנובה: "עברנו מאז מהפך בחברה"
מקריאה ראשונה של פסק הדין נראה כי סכום הפיצוי הוא מוגזם וחסר תקדים. מדובר באירוע שהתרחש לפני כ- 13 שנים, בעקבותיו עברה תנובה מהפך גדול ומשמעותי שבמסגרתו הוחלף כל צוות ההנהלה הבכיר, נבדקו מחדש כל תהליכי הייצור, נבנו מערכות בקרה קפדניות ואיכותיות על-פי סטנדרטים בינלאומיים.
בנוסף, גובשו מנגנוני דיווח למשרד הבריאות ונפתחו ערוצי תקשורת ישירים לצרכנים, תוך הנהגת מדיניות של שקיפות ואחריות מלאים. בעקבות המהפך, הפכו בשנים האחרונות מערכות בקרת האיכות ובטיחות המוצרים של תנובה למודל לחיקוי בענף המזון בישראל. בתנובה מסרו בנוסף, כי הם לומדים את פסק הדין וישקלו צעדיהם בהתאם.