יעל קטן מבריטיש איירוייס: "גם 100 דולר לחבית נפט קוטל החברות"
התקופה הכלכלית הקשה בשנה האחרונה מורגשת בכל השווקים ובכל הקטגוריות. שוק התעופה הוא בין אלו שלא עמדו בגלי ההאטה העולמיים וזה בא לידי ביטוי בפשיטות רגל מסביב לעולם. גם בישראל המצב לא מעודד, ואפילו רחוק מכך. יעל קטן, המנהלת המסחרית של בריטיש איירוייס ישראל, מספרת בראיון ל-Bizportal על שוק התעופה העולמי ועל ההשלכות הכלכליות הקשות שבדרך אלינו.
ש- אנחנו באחת התקופות הכלכליות הקשות ביותר שחווינו. בריטניה היא בין הנפגעות הבולטות מיד אחרי ארה"ב. מהי ההשפעה על בריטיש ועל הענף?
הענף התחיל להיפגע עוד בשנה שעברה עם מחירי הדלק הגבוהים שעלו בצורה אסטרונומית. אנשים צריכים להבין שגם מחיר של 100 דולר לחבית קוטל את חברות התעופה. שלא לדבר על 140 דולר.
ובכל זאת, זה לא רק הדלק, גם ירידת ערך הפאונד והמשבר הפיננסי הקשה שפוקד אותנו כולם משפיעים. חברות מסחריות כבר טסות בהיקפים נמוכים בהרבה והמצב לא טוב. בערך 32 חברות תעופה כבר פשטו רגל בעולם ומבניהן לא מעט חברות בריטיות.
ש - איך מתמודדים, איך נערכים?
זה כמובן מהלכים בינ"ל גלובליים אבל הם משפיעים ברמה המקומית עלינו. יש דיבורים על מיזוג עם איבריה (תוצאות לשיחות יגיעו בסביבות ינואר-פברואר), כמובן בהסכמת הממונים על ההגבלים העסקיים באנגליה, ספרד והאיחוד האירופי. יש מיזם חדש בנוסף למיזוג שמשתף מס' חברות ויאפשר טיסות לאטלנטי ומהאטלנטי בשיתוף החברות. עוד בדרך, סגירת קווים מפסידים, הורדת טיסות, וביטול טיסות במידה ואין מספיק נוסעים.
ביטולי טיסות היו במינונים קטנים בעבר ועכשיו זה כבר קורה בתדירות גבוהה. באירופה בכלל, בריטיש כבר ביטלה מספר קווים, וזה טרם הגיע לישראל. תבין, ה-11 לספטמבר היה נקודת משבר והמצב כיום גרוע בהרבה. המשבר פשוט מגיע מכל מקום, כלכלות קורסות, הדלק, הדולר..
בנוסף, בריטיש מתכננת לפטר כ-1400 מנהלים בחברה מסביב לעולם עם תוכנית פרישה מרצון כדי לחסוך בהרבה במכה אחת ולהתייעל. בגדול, דברים הולכים להשתנות במבנה הארגוני וזה ישפיע גם עלינו.
ש - השיא עוד לפנינו?
אני לא כלכלנית. אבל מתחושות בטן, עוד לא עברנו את השיא ובמיוחד לא בישראל. זה יגיע לישראל, אנחנו מרגישים את זה וכבר הרבה זמן. ספטמבר היה קשה אבל ההאטה מורגשת כבר לפני. חברות מסחריות מתחילות לחסוך ועכשיו אפילו הרבה יותר.
ש - מה יהיה התסריט השחור כאשר השיא יגיע אלינו?
השיא הוא פגיעה בקווים לישראל. לא רק בבריטיש, בכלל בכל החברות. אנחנו נתחיל לשמוע על חברות שמבטלות קווי טיסה לישראל. אנחנו נרגיש פגיעה בקווים שמוכרים מאוד לצרכן הישראלי כמו, פריז, רומא, לונדון, ניו-יורק. השיא יהיה כמובן, פשיטת רגל של חברות נוספות שמגיעות לארץ וזה יהיה הסימן האמיתי של ההחרפה, ומתחושה שלי זה יגיע.
ש - אצלנו כרגע אל-על היא החברה הדומיננטית ואף אחד לא מתקרב אליה בשוק. זה יישאר כך או שצפוי עתיד שונה?
עד עכשיו אל-על נהנתה כחברה ממשלתית לשעבר מהגנה מכאן ועד להודעה חדשה שישראליות אחרות לא נהנו ממנה וזה העניק לה כוח רב. אל-על גם נהנית מהסכמי טיסות דו-צדדיים בין מדינות עוד מהתקופה שקדמה להפרטה אבל זה הולך להשתנות. גם בגלל השוק האירופאי המשותף שילחץ על ישראל ש"יפתח את השמיים" ויש כבר שיחות בנידון. יכול להיות בעתיד שיהיו חברות שיטוסו לבנגקוק או טיסה ישירה נגיד שלנו לפריז. המצב ישפיע על הרגולציה והשוק ישתנה בהתאם.
ש - המאבק שלכם מול סוכנויות הנסיעות מגיע לישורת החשובה ונמצא בדיון משפטי. מאיפה התחיל המאבק לביטול תשלום עמלות לסוכן ואיך זה ישפיע עלינו כצרכנים מן השורה ברמות המחיר?
תראה, זה התחיל כהתפתחות גלובלית מארה"ב ועבר לאירופה. זה התחיל הן מתוך רצון לחסוך בעלויות כדי להגדיל רווחים וגם להתמודד עם חברות התעופה ה-LOW COST שקמו באותה השנה. הלקוח הישראלי של בריטיש הוא האחרון בעולם (מתוך בריטיש איירוויס) שמשלם את עמלת השירות לסוכן ואת זה אנחנו באים לשנות.
95% מתמהיל המכירות של כרטיסי טיסה יושב בסוכנויות הנסיעות ורק 5% קניות ישירות. אנחנו לא באים להחליף אותם, זו לא המטרה. הם עושים את זה טוב והם גם סוגרים מלונות ושירותים נוספים שאנחנו ממש לא רוצים להיכנס אליהם כי זו השקעה עצומה במשאבים שגוררת עלויות כבדות שאין לנו צורך בהם.
אנחנו במאבק מולם כבר יותר משנה, ונכון – הם כועסים עלינו וחושבים שזה הולך למוטט אותם, אבל אנחנו רואים את זה אחרת לגמרי. אנחנו חושבים שזה הולך להיות טוב לכולם, לנו לצרכן ולסוכנים.
ולמה? השוק הזה פרוע, פועל תחת מסווה, הנחות מימין ושמאל ותחרות חופשית אבל מצד שני לא יודעים כלום ופוחדים לדבר על מחיר, ומסתירים מהלקוח את הפירוט של מה שהוא משלם. אנחנו רוצים שכל סוכנות תגבה לפי מבנה העלויות שלה והשירות אותה היא נותנת ללקוח, לפי האופי שלו. אנחנו לא רוצים לקבוע מהו מחיר ה-X או ה-Y של השירות ללקוח. אנחנו מנסים להגיע לשקיפות לפיה כרטיס הטיסה יראה כמו חשבונית עם פירוט מלא של תשלום הלקוח.
ש - אבל תסכימי איתי שזה סוג של "ראש קטן" של בריטיש. אתם מקבעים מחיר, ואת כל המשחק במחירי העלויות הנוספות של השירות אתם מגלגלים לסוכן שיכול לגבות איזה מחיר שבא לו. זה יכול לעשות את השוק פרוע יותר.
כן, אבל זה בדיוק מה שהשוק צריך. הוא צריך תחרות חופשית שלא מתקיימת היום. אנחנו רוצים את המחיר שלנו בנפרד מבלי להיות כרוכה במחירי השירות שאותו סוכן נתן. עד עכשיו מחיר העמלה פשוט מובנה במחיר הכרטיס, ואם תסתכל על זה בעיניים של צרכן יש פה קרטליזציה לשמה. הרשות להגבלים עסקיים והממונה פשוט חייבים להבין שהמצב כיום פועל לרעת הצרכן שידיו כבולות.
ש - מה יקרה לסוכנויות? הם בדרך למלחמת הישרדות?
בכל העולם כאשר התהליך הזה החל, סוכנויות נסגרו. להגיד לך שזה לא יקרה כאן, אני לא יכולה. אבל מה שכן, סוכנות שתיסגר בעקבות זאת, כנראה שלא ידעה להתמודד, לא הצליחה להיות תחרותי מבחינת השירות וכנראה שמלכתחילה הסתמכה רק על העמלה ולא הייתה לה הצדקה להתקיים.
ש - ומה לגבי אפקט הדומינו שיזמין חברות אחרות לבטל עמלות – אולי מזה מפחדים הסוכנים?
זה קורה בפועל. אליטליה כבר הודיעה שתבטל עמלות, ואני חושבת שאם אל-על תעשה זאת גם יהיה להם רק טוב, אבל הם יעשו זאת כמובן לפי השיקולים הכלכליים שלהם.
ש - נתח שוק צפוי, הגדלת היקף הטיסות, כניסה לקווים חדשים והתמודדות מול הלקוח הישראלי כחברה שלא הורידה מחירים
אם אני אומר לך משהו על נתח שוק עתידי אתה תוכל לקרוא לי חובבנית ואין לי שום דרך לדעת מה יהיה. אנחנו בבריטיש מכוונים לרווח ולא לנפח והמצב הקיים טוב לנו כרגע. אני כמובן יכולה להגיד לי למטה באנגליה בואו ניכנס לשנגחאי או לדרום אמריקה, אבל זה החלטות שלהם והם בטח רואים את זה לפניי.
ש - למה לא הורדתם את המחירים בבריטיש עם ירידת הדלק? אל-על למרות שלקח לה זמן עשתה זאת בסוף והיא לפחות מרוויחה נקודות זכות מול הצרכנים מהבחינה הזו
אף חברה זרה לא הורידה מחירים ואת זה חייבים לציין. גם אני שאלתי את השאלות האלו מול הממונים בלונדון. לא הורדנו את המחיר מכמה סיבות. זה נכון שמחיר הדלק ירד, אבל אנחנו קונים את הדלק בדולר ואנחנו חברה בריטית, הצניחה של הפאונד מול הדולר התקזז במרווח הזה. אנחנו גם מחויבים למחיר, לפי אופציות. אנחנו מחויבים למחיר גבוה וגם אם הדולר יורד זה לא עוזר לנו – עדיף כבר שחבית נפט תעלה 140 דולר.
ש- למה זה משנה לנו, כצרכנים? יש לנו את היכולת לפנות לחברה אחרת ולא להתחשב בנסיבות של בריטיש.
זה מובן וידוע, אבל אנחנו יודעים שאנחנו נותנים רמה שירותית גבוהה מהמתחרים ולדעתנו לקוחות יעדיפו לשלם את הפרמיה הכספית עבור זה. אנחנו בלית ברירה מבינים את מי שיחליט שלא לקנות אצלנו, למרות שהכי ישמח אותנו להודיע על הורדת מחיר לכרטיסי הטיסה.
אתה גם חייב להבין, מה שהולך לקרות בשוק במצב של משבר מתמשך זה קריסה נוספת שעשויה לבוא, של חברות תעופה, מה שיגביר את הביקוש לחברות הנותרות וכך בהתאם לביקוש והיצע המחיר יעלה. זה יעצבן את הלקוח אבל על-מנת שהחברה תשרוד זה פשוט בלתי נמנע.
ש – אתם מסבירים למטה באנגליה את המצב שבו אתם יקרים יותר מהמתחרים המקומיים
כן וזו אחת הבעיות שלי. כאשר באתי ואמרתי ל-"הד אופיס" שלי, חבר'ה השוק נחלש ואנחנו עדיין יקרים, הם פשוט אומרים לי תתמודדי עם המצב. רציתי להוזיל מחיר ליעדים מסוימים בתאריכים מסוימים, ולא רק שלא הורידו נלחמתי כדי שהמחיר יישאר ברמה הנוכחית, וזה קשה כמו בכל העולם גם בישראל.
ש - את רואה מצב שבריטיש תצא מהשוק המקומי?
לא מאמינה שדבר כזה יקרה. אנחנו פה 76 שנה וצריך לקרות משהו שהוא לא מהעולם הזה כדי שהשוק הישראלי יעלם מהמפה. אנחנו אחד הקווים הרווחיים של בריטיש ואין סיבה שיוותרו עלינו. עובדה שביטלו קווי טיסה אחרים בעולם לקראת החורף ואותנו לא.
שבמילה אחת – שוק התעופה, מה מצבו כיום?
מבחינתי, התקופה הכי קשה שראיתי בתעופה ואני כאן משנת 1988. אנחנו בתקופה הגרועה ביותר ולא כולם ייצאו מזה. חברות נוספות בדרך לפשוט את הרגל ויישארו רק מגה חברות.
ש - 5 שנים קדימה, מה את חושבת שיקרה בשוק ואיך הוא ייראה?
לטעמי יהיו חברות שייעלמו. נתח השוק של אל-על יקטן כתוצאה מ"שמיים פתוחים" וביטול הסכמים דו-צדדיים בין מדינות יביא לשוק משוכלל יותר, בוגר יותר וטוב יותר. מבחינת הקהל, גם המחירים יהיו אטרקטיביים יותר.