ניתוח טכני: וריפון – טביעת רגל של דינוזאור
קצת באיחור אני נדרש לסוגיית וריפון. מניה שרשמה ירידה של כ-50% ביום מסחר בודד. ולפני שתצוץ השאלה, התשובה היא ששיטת הניתוח הטכני לא מסוגלת לחזות מבעוד מועד אירועים מסוג זה. למעשה, אני לא מכיר שום שיטה שיכולה. המנגנון היחידי שיכול להגן על הסוחר מפני אירועים מסוג זה הוא פיזור התיק. ולא יותר מזה. כל מניה, בעיקר אחרי ירידה של 50% מערכה, מושכת תשומת לב. בסלנג זה נקרא "אופטיזול". כאילו נהיית זולה. אבל אין לשפוט שום תנועה של מניה, גדולה כקטנה, על סמך עוצמתה בלבד. יש להוסיף פרמטר חשוב מעין כמותו והוא מחזור המסחר.
מגמת עלייה בעיני היא סוג של חילזון. כמו הברל'ה שכולנו מכירים שמותיר אחריו עקבות, גם המגמה מותירה אחריה רמזים ועקבות לבאות. במקרה של וריפון, לא מדובר בסימן של חילזון אלא בטביעת רגל של דינוזאור.
אחד מהתקדימים הידועים יותר, וההיסטוריה רצופה ומרוצפת בשלל אירועים מסוג זה, הוא ירידה חדה שמלווה במחזור מסחר גבוה. אירוע מסוג זה מעיד, במרבית המקרים, על היסטריה ופאניקה שנוטה להוליד גל ירידות נוסף. לא משנה מה האירוע או מה הסיבה לירידה, הרי שהמחזור הגבוה מעיד על לחץ כבד מטה וסבירות גבוהה להמשך גל הירידות
הטעות הבסיסית היא לחשוב שככל שהמניה יורדת יותר כך היא תעלה יותר. או ככל שהמחזור גבוה יותר המשמעות היא שיש יותר קונים. טעות זו מקבלת חיזוק בדרך כלל, כאשר אחרי הירידה החדה, כמו מטוטלת או יויו, מתחיל גל עליות. גל עליות זה חייב להיבדק לא לאור עוצמת העליות אלא לאור מחזורי המסחר. עליות שמלוות במחזורים נמוכים מעידות על חולשה ומעלות את הסבירות ולפיה העתיד טומן בחובו גל ירידות נוס, בדרך כלל, זו הדינאמיקה.
לכן, על רקע התנהלותה של וריפון, סביר להניח שהשפל האחרון עדיין לפנינו. העובדה שהמניה ניסתה להתאושש אינה אמורה לעשות רושם חיובי. נהפוך הוא, כמו מטוטלת הנעה בעוצמה לצד אחד, מתבקשת תנועה נגדית. אלא שהמחזורים הדלים אינם מעידים על עתיד מבשר טובות.
*הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
**אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.