ניתוח טכני: מדד המעו"ף - עליות באיכות גבוהה

כאשר נעשה ניסיון לנתח את מדד המעו"ף הן מן הזווית הרחוקה והן על סמך קריטריונים ברורים מתקבלת תמונה ובה רב החיובי של השלילי
אייל גורביץ |

אי אפשר לשפוט את השוק על סמך ההתנהלות היומיומית שלו, ולנסות לגזור הערכות על בסיס הדינאמיקה הקצרה. בסופו של דבר, המגמות קצרות הטווח מייצגות את ההיבטים הרגשיים של השוק והן מקשות מאוד לראות את התמונה הכללית ובדרך כלל גם האמיתית. מעבר לכך, שיטת הניתוח הטכני אינה שיטה רוחנית שבה אתה מביט בגרף ומעניק לו את הפרשנויות שבהן אתה חפץ. זה פשוט לא זה. שיטת הניתוח הטכני היא ניתוח התנהלות השוק על סמך קריטריונים אובייקטיביים, חד משמעיים ובלתי פתוחים לפירושים. וכאשר נעשה ניסיון לנתח את מדד המעו"ף ואת שוק המניות האמריקאי הן מן הזווית הרחוקה והן על סמך קריטריונים ברורים, התקבלה תמיד ומתקבלת גם כעת, תמונה ובה רב החיובי של השלילי.

האינדיקטורים

1. מבט על גרף שבועי של מדד המעו"ף, כמצורף לסקירה, יגלה עד מהרה שהמגמה היא מגמת עלייה. הניסיון לפתור בעיות שעוד לא צצו, בדמות תחזיות אפוקליפטיות למפולת העומדת בפתח, נדונו לכישלון. רק להזכירכם, תחזיות מסוג זה קיימות בקרבנו כשנה ומחצה והן משקפות יותר את עמדתו האישיות של המנתח מאשר את הלך הרוח האמיתי בשוק. והינה כי כן, למרות הכול ואף על פי כן, המגמה מוסיפה להיות מגמת עלייה מובהקת לאורך זמן. מבנה המחירים נתמך היטב על ידי מחזורי מסחר ההולכים ומתרחבים לתוך גלי העליות ומגיעים לשיאם בדיוק ברמת השיא. כאשר במסגרת מגמת עלייה מתקיים תאום מושלם בין התנהלות השוק למחזורי המסחר, גדול מהותית הסיכוי ולפיו צפויה העלייה להמשיך.

2. אבל לא רק העובדה שהמגמה מצויה בעלייה באה לקראתנו. כמו שלכל מוצר יש את רמת האיכות שלו, כך נבדלות מגמות עלייה האחת מרעותה באיכות שונה. ואם חוזרים ומביטים על מדד המעו"ף, נגיע למסקנה ולפיה איכות מגמת העלייה הייתה ונותרה גבוהה. אפשר לראות זאת בבירור על ידי שני מרכיבים : ראשית התיקונים הטכניים הנבלמים בדיוק בחיתוכים המקובלים. ושנית, רמות ההתנגדות שנשברו מעלה במהלך הדרך, החליפו תפקיד והפכו לשמש כרמות תמיכה. כדוגמה אחרונה אפשר להביא את רמת 1,168 הנקודות ששימשה כרמת התנגדות קריטית ושבירתה מעלה גרמה לה להפוך ולשמש כרמת תמיכה.

גבול הירידה הלגיטימית

1. עם זאת יש להציב גבול מסוים לכל גל ירידות. מטרתו של הגבול הזה היא שחצייתו תחייב בחינה חוזרת של הנחות העבודה, לא הקצרות דווקא אלא הבינוניות והארוכות. עם נצא מנקודות ההנחה שגל העליות הרציף האחרון של מדד המעו"ף החל ברמת 1,030 והסתיים ברמת 1,248, הרי שתיקון מקובל יכול לדרדר את השוק לטווח שבין 1,165 – 1,110 בקירוב. רק חצייה של הרף התחתון תחייב בחינה חוזרת של הנחות העבודה.

סיכום

מי שחושש ממפולת כנראה יזכה בסופו של דבר לצדק פואטי ושוק השוורים יסתיים לו. זה דרכו של עולם. עלינו לזכור, עם זאת, שמגמות עלייה אינן מסתיימות בין לילה ובמרבית המקרים, מגמת עלייה ארוכת טווח דורשת את הזמן שלה כדי לסיים את חייה ולפנות מקום למגמת ירידה אמיתית. תיקונים טכניים הם יותר עניין של מזל מאשר משהו שניתן להעריכו ולכן, על כל אחד לצאת לדרכו הבורסאית עם אסטרטגיית מסחר ברורה הכוללת, בין היתר, סוגים שונים של הוראות סטופ.

*הכותב משמש כמנהל המקצועי של "המרכז להשכלה פיננסית" מקבוצת מטריקס ומלמד ניתוח טכני

אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה