לאומי: הרבעון האחרון ידוע לרוב בתשואתו החיובית
בנק לאומי מסכם בסקירתו השבועית את הגורמים אשר השפיעו בשבוע האחרון וצפויים להשפיע בשבועות הקורבים על הבורסה המקומית. בבנק לאומי מציינים כי לאחר שבועיים של מסחר מקוצר חזרה השבוע הבורסה בתל אביב לשגרה, ונראו שיאים במדדים המובילים.
כלכלני הבנק מדגישים, כי גם השבוע הושפעה מגמת המסחר המקומית מהקורה מעבר לים, שם המשיכו המדדים לעלות לאחר פרסום דו"ח התעסוקה של חודש ספטמבר שהיה טוב מהצפוי. גם את הפרוטוקול מישיבת הריבית האחרונה שפורסם השבוע פירשו המשקיעים לחיוב, שכן מצד אחד בכירי הבנק המרכזי לא רואים את המשק האמריקאי נכנס למיתון ומצד שני הם יהיו נכונים לטפל בכל הסימנים המוקדמים למיתון על ידי הורדת ריבית נוספת.
האנליסטים בלאומי מוסיפים, כי השיאים נשברו תוך מחזורי מסחר ערים במיוחד שהיו מעל לממוצע מחזורי המסחר מתחילת השנה. כך עמד המחזור היומי הממוצע במהלך שבוע המסחר הנוכחי על כ-2.5 מיליארד שקל לעומת כ-1.9 מיליארד שקל מתחילת השנה.
בסיכום שבועי, מציינים בלאומי, רשם מדד המעו"ף עליה של כ- 3.25%. מדדי הנדל"ן 15 והיתר 50 עלו בשיעור של כ- 5.36% וכ- 8.6% בהתאמה. ואילו מדד התל טק 15, אשר היה המדד הדפנסיבי ביותר מאז פרוץ המשבר, רשם זה השבוע עלית שערים שהסתכמו בכ- 2.44%. התאוששות זו בשווקי העולם ובבורסה המקומית בפרט ניכרת במספר פרמטרים שפורסמו לאחרונה, מדגישים כלכלני הבנק. כך, במהלך חודש ספטמבר, חלו אומנם פדיונות בקרנות המנייתיות אך בהיקף נמוך בהרבה מזה שנצפה במהלך חודש אוגוסט. מאז תחילת השנה הסתכמו הפדיונות נטו בקרנות הנאמנות המנייתיות בכ-1.5 מיליארד שקל זאת ביחס לגיוסים נטו בסך של כ-10.6 מיליארד שקל בכלל הקרנות.
ייתכן, מעריכים כלכלני לאומי, כי חלק מהפדיונות בקרנות המנייתיות מקורם בהסטת כספים פנימית בתוך ענף הקרנות שניזונה גם ממגוון מוצרים רחב יותר. מגמת הגיוסים והפדיונות בקרנות הנאמנות המנייתיות הנה בדרך כלל תוצאה של מגמת המסחר בשוק המקומי. עם זאת, בשל היותן של הקרנות אחד מהשחקנים המרכזיים בפעילות בשוק המקומי, מהווים הגיוסים בהם גם טריגר להמשך העליות.
בנוסף, מנתונים שפרסם בנק ישראל אודות פעילותם של תושבי חוץ במשק המקומי עולה כי השקעתם במניות נסחרות הסתכמה בכ-300 מיליוני דולר, זאת בהמשך לפדיונות שחלו במהלך חודש אוגוסט. מגמה זו של הגדלת ההשקעות באפיק המנייתי בארץ חלה במקביל להשקעות ניכרות במניות בשווקים מתעוררים בכלל. האנליסטים בבנק מציינים, כי מגמה זו של הגדלת שיעורי ההשקעה בשווקים המתעוררים מקורה הן בשל התחושה כי הגרוע מכל כבר מאחורינו ועל כן ניתן לשחרר מעט את הרסן לעבר השקעות מסוכנות יותר, אך גם בשל הערכות כי המשבר יפגע בעיקר בשיעורי הצמיחה במדינות המפותחות ופחות בשיעורי הצמיחה של אלו המתפתחות.
בלאומי מוסיפים, קרן המטבע העולמית מצטרפת לדעתם של גופים זרים רבים שפרסמו לאחרונה את הערכתם לגבי שיעורי הצמיחה החזויים במשקים מרכזיים בעולם. מטיוטת הדו"ח עולה כי הקרן צופה התמתנות בקצבי הצמיחה בארה"ב, יפן ואירופה. לגבי תחזית הצמיחה בסין צופה הקרן גם כן התמתנות מה, אך סוברת כי היא תמשיך לצמוח בקצב מטאורי.
כלכלני לאומי מתייחסים בסקירתם גם להתרחשויות המקומיות. כאשר, במהלך השבוע האחרון הוגשה לשולחן הכנסת הצעת תקציב המדינה לשנת 2008. מסגרת התקציב הכוללת עומדת על 315.8 מיליארד שקל בהתבסס על אינפלציה חזויה של 2.2%. במסגרת זו מעדכן האוצר את הערכותיו לגבי שיעורי הצמיחה הצפויים. בניגוד להורדת תחזיות הצמיחה בעולם בעקבות המשבר שפקד את השווקים באוצר דווקא אופטימיים למדי. כך, שיעורי הצמיחה בשנת 2007 צפוי להסתכם ב-5.4%, זאת לעומת תחזית קודמות שפורסמה באוגוסט ועמדה על כ-5%.
מבט לעתיד
בשנת 2008 צפויה התרחבות כלכלית מתונה מעט יותר בשיעור של 4.2%. בתוצר העסקי צפויה התרחבות גבוהה יותר בשיעור של 6.2% ו- 4.9% בשנים 2007 ו- 2008 בהתאמה. תקופה זו של אישור תקציב המדינה בכנסת, מדגישים בלאומי, מלווה לעיתים במתחים היכולים לבוא לביטוי גם בביצועים בבורסה. עם זאת, לאור מצבו האיתן יחסית של המשק המקומי וההתפתחויות בעולם, נראה כי הפעם יהיו ההשפעות החיצוניות חזקות מההשפעות מבית.
כלכלני לאומי מסכמים ואומרים, כי הרבעון האחרון של השנה ידוע לרוב בתשואתו החיובית. להערכתנו, בשל משבר האשראי שפקד את העולם וצפוי להשפיע על ביצועי הפירמות ברבעון זה צפויות אלו להיות מתונות יותר. עם זאת, ישנן מניות הנסחרות עדיין במחירים המשקפים מכפילים נוחים להשקעה בהן.