בהראל מעריכים כי הגירעון התקציבי ב-2008 יהיה אפסי

זאת לעומת 1.6 אחוזי תוצר כמתוכנן. כמו כן מעריכים כי אישור הצעת התקציב בכנסת עשוי להוביל לשיפור דירוג האשראי של המדינה ו/או לסבב נוסף של הפחתות מסים
שי יוכט |

אגף הכלכלה והמחקר של קבוצת הראל ביטוח ופיננסים פירסם היום את סקירתו המקרו הכלכלית השבועית בו הוא מתייחס לארועים אשר השפיעו בשבוע החולף וישפיעו בתקופה הקרובה על הכלכלה המקומית והגלובלית.

כלכלני הראל מציינים בסקירתם כי תקציב המדינה לשנת 2008 הוגש לאישור הכנסת. בהראל מעריכים, כי תחזית ההכנסות ממסים בסך 190 מיליארד שקל נמוכה מדי וכתוצאה מכך, בהנחה שהוצאות הממשלה וההכנסות האחרות יהיו כמתוכנן בהצעת התקציב, הגירעון התקציבי הצפוי בשנת 2008 לא יעמוד על 1.6 אחוזי תוצר (כמתוכנן) אלא יהיה בסביבות אפס. על כן מעריכים בהראל, אישור הצעת התקציב בכנסת עשוי להוביל לשיפור דירוג האשראי של המדינה ו/או לסבב נוסף של הפחתות מסים.

להערכת כלכני אגף הכלכלה והמחקר בהראל, גם השנה צפוי הגירעון התקציבי להסתכם קרוב לאפס, לאחר שנתוני ביצוע התקציב לחודש ספטמבר מחזקים את הערכתם כי הכנסות המסים השנה צפויות להסתכם בכ-13-14 מיליארד שקל מעל לתכנון בתקציב המדינה.

כמו כן מוסיפים בהראל, כי מספר המשרות של עובדים ישראלים גדל ב-0.3% בחודש יולי וב-4.1% ב-12 החודשים האחרונים. השכר הנומינלי הממוצע למשרת שכיר ירד ב-0.4% ביולי וגדל ב-2% בלבד ב-12 החודשים האחרונים, לאחר שהנתון לחודש יוני עודכן כלפי מטה. הנתונים, מעריכים כלכלני הראל, מגדילים את ההסתברות שבנק ישראל לא יעלה את הריבית בסוף החודש.

בנוסף מציינים באגף הכלכלה והמחקר, כי בספטמבר נרשמה זרימה חיובית נטו של כ-0.6 מיליארד דולר בהשקעות זרים במשק, בניגוד לזרימה שלילית נטו של כ-0.2 מיליארד דולר באוגוסט, אך עדיין מעט מתחת לממוצע הרב חודשי בעבר. כמחצית מהגידול היה בהשקעות זרים בתיקי ניירות ערך וכמחציתה הייתה בהשקעות ישירות (FDI). כלכלני הראל בסקירתם השבועית מתייחסים גם לגורמים אשר השפיעו על השווקים בעולם ומציינים כי ה-Economist פרסם את ה-Consensus Forecast, תחזיות חודשיות עבור שיעורי הצמיחה במדינות המתקדמות. התחזיות לצמיחה בשנת 2008 עודכנו בצורה חדה כלפי מטה ונמצאות כעת (עבור ארה"ב, בריטניה ויפאן) ברמה נמוכה בהרבה מהתחזיות שפורסמו בתחילת חודש מרץ.

כלכלת ארה"ב

כלכלני הראל מתייחסים בסקירתם לכלכלה הגדולה בעולם ומציינים כי דוח התעסוקה לחודש ספטמבר היה ברובו חיובי. אמנם שיעור האבטלה עלה ב-0.1 נקודת אחוז ל-4.7 אחוזים, בהתאם לציפיות, אך הנתונים שריכזו את מרבית תשומת הלב היו תוספת של 110 אלף משרות חדשות בספטמבר ועדכון מספר המשרות בחודש אוגוסט ממינוס 4 אלפים לפלוס 89 אלף (כלכלת ארה"ב זקוקה לתוספת של כ 150 אלף משרות בחודש כדי לשמור על שיעור אבטלה יציב).

בהראל מוסיפים, כי הנתון השלילי של הירידה במספר המשרות במשק באוגוסט שפורסם בחודש שעבר היה אחד מהגורמים העיקריים שגרמו ל-Fed להפחית את הריבית ב-0.5 נקודת אחוז. בעקבות עדכון נתון זה באופן חד מאוד כלפי מעלה, ירד מאוד הצפי להפחתת ריבית נוספת בסוף החודש ונרשמו עליות בתשואות האג"ח של ארה"ב.

נתוני שוק הדיור במהלך השבועיים האחרונים לא סיפקו סיבות לאופטימיות. המחיר החציוני של בתים קיימים ירד בחודש אוגוסט (ונותר כמעט ללא שינוי בהשוואה לאוגוסט אשתקד). מכירות של בתים חדשים היו נמוכות מהצפוי באוגוסט (ירידה של 8.3 אחוזים לעומת יולי) ומלאי הבתים הקיימים למכירה המשיך לגדול ל-10.0 חודשי מכירה (לעומת 6.5 חודשים בשנת 2006), דבר הגורם ללחצים להמשך ירידת מחירים. מדד הצפי למכירות בתים עתידיות (Pending home sales index) ירד ב-6.5 אחוזים באוגוסט, ירידה חדה מהציפיות (בהמשך לירידה של 10.7 אחוזים ביולי). המדד רשם במהלך 12 החודשים האחרונים ירידה של 21.5 אחוזים.

שני מדדי מנהלי הרכש (ISM) הראו על המשך התרחבות בחודש ספטמבר, אך מתונה יותר בהשוואה לחודש אוגוסט. הזמנות הייצור ירדו ב-3.3 אחוזים באוגוסט, ירידה חדה מהציפיות.

ההכנסה הפנויה הריאלית עלתה באוגוסט ב-0.4 אחוז והצריכה הפרטית הריאלית עלתה ב-0.6 אחוז, מה שהביא את שיעור החיסכון של משקי הבית ל-0.7 אחוז. אינפלציית הליבה של הצריכה הפרטית (Core PCE) ירדה ל-1.8 אחוזים לעומת 2.4 אחוזים בחודש ינואר, ירידה המעידה על התמתנות הלחצים האינפלציוניים ומאפשרת ל-Fed, להערכת כלכלני הראל, להמשיך ולהוריד את הריבית. כמו כן, מדד אמון הצרכנים הסופי לחודש ספטמבר הראה על ירידה לרמה של 83.4 נקודות, לעומת 83.8 באוגוסט.

גוש האירו

כלכלני הראל מסיימים את סקירתם בתייחסות לגוש האירו, כאשר הם מציינים כי הבנק המרכזי האירופי (ECB) הותיר כצפוי את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.0 אחוזים. בהראל מציינים, כי אומדן האינפלציה עלה ל-2.1 אחוזים וכמות הכסף גדלה ב-12 החודשים האחרונים ב-11.6%, שניהם בהתאם לציפיות. הבנק המרכזי האירופי נותן משקל רב יותר לעלייה באינפלציה ובכמות הכסף לעומת לירידה בצמיחה (יחסית ל-Fed) ואם משבר הנזילות ימשיך להתמתן וירדו החששות למיתון בארה"ב, יחד אם האינדיקטורים נוספים המעידים על עלייה באינפלציה, יתכן וה-ECB ימשיך להעלות את הריבית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה