ניתוח טכני: הדקס והניקיי - הכיוון העולמי
הניקיי: בטווח הקצר ירידה בטווח הבינוני דשדוש
בסקירה האחרונה הערכתי שכיוונו של מדד ניקיי בטווח הקצר הוא דשדוש כאשר בתום תקופה זו, גדולים סיכוייו לחצות מעלה את רמת 18,300 הנקודות. עם זאת, כדי לממש יכולת זו, היה עליו לשמור על קו המגמה העולה ולא לסגת נמוך מרמת 18,000 הנקודות. ירידה מתחת לרמה זו, מחייבת בחינה חוזרת של הנחות העבודה.
שבוע המסחר האחרון עמד בסימן ירידות חדות כאשר מדד ניקיי ניתץ כלפי מטה גם את רמת 18,000 הנקודות ומיד לאחריה את רמת התמיכה הנמוכה יותר, 17,848 הנקודות. אירוע זה מעיד שקטנה מהותית הסבירות לשבירתה מעלה של רמת 18,300 הנקודות ולכיבוש שיאים חדשים. זה מובן מאליו. אלא שהשאלה היא האם עלתה הסבירות למגמת ירידה בטווח הארוך או שמא מדובר בתיקון טכני בר חלוף ?
מבט על גרף הנרות שבועי מעיד שמצבו של מדד ניקיי אינו פשוט כלל ועיקר. מבט על הגרף מגלה מספר מרכיבים :
1. בעוד שהמגמה ארוכת הטווח היא מגמת עלייה, הרי שמצבה של המגמה לטווח הבינוני מורכב למדי. נכון לתחילת שבוע המסחר הנוכחי, רובץ מדד ניקיי על קו מגמה עולה התומך את מגמת העלייה שראשיתה באמצע 2005. קו זה מכיל 4 נקודות מגע וכל התיקונים הטכניים שתרחשו בשנתיים האחרונות נבלמו עליו או בסמוך לו אך לא שברו אותו כלפי מטה. הזמן הפך קו מגמה זה למשמעותי כאשר שבירתו כלפי מטה תעלה את הסבירות להתדרדרות נוספת, לפחות עד לרמת 16,533 הנקודות.
2. נסיגה מתחת לקו המגמה ( 17,200 הנקודות לערך) תעלה את הסבירות להמשך הנסיגה כאשר ברמת 16,533 הנקודות ממתינה תמיכה משמעותית. כפי שאפשר לראות על הגרף המצורף, רמת 16,533 הנקודות אינה רמת תמיכה "רכה". רמה זו קיימת החל מתחילת 2006 כאשר שימשה שלוש פעמים כרמת התנגדות ושבירתה מעלה הפכה אותה לשמש כרמת תמיכה. לכן, יש לצפות ששבירתו של קו המגמה העולה תגרום להתדרדרות נוספת אם כי לא מתחת לרמת 16,533 הנקודות בשלב ראשון.
3. בתקופה הקרובה יש לשים לב היטב למחזורי המסחר. כדי להפוך את הקערה על פיה כל ניסיון עליות חייב להתאפיין במחזורים גבוהים. ניסיון עליות שילווה בהיקפי פעילות נמוכים משמעותו חולשה וסבירות גבוהה לגל ירידות נוסף.
רמות תמיכה והתנגדות
1. רמת תמיכה ראשונה סביב 17,200 הנקודות וזה מבחנו הראשון של מדד ניקיי. היכולת להישאר מעל לרמה זו תשחרר הרבה לחץ אם כי לא יהיה בכך די כדי ללמד על סיום גל הירידות.
2. רצועת התנגדות נוספת בין 17,500-17,700 הנקודות תשמש כמכשול הבא. רק חזרה מעלה לפחות עד לרמת 18,300 הנקודות תאפשר לומר כי סכנת הירידות חלפה.
סיכום: אפשר לומר שהתקופה הבאה לא תהיה פשוטה עבור המשקיעים. מי שבחוץ, רצוי שיישאר שם ויבחן את התנהלותו של מדד ניקיי בתקופה הקרובה. מי שכבר בפנים, רצוי שיפעל ללא סנטימנטים ויבחן שוב היכן אמורות להיות ממוקמות הוראות הסטופ שלו. לעניות דעתי, הן קרובות מאי פעם.
הדקס: בטווח הקצר דשדוש בטווח הארוך עליה כמו מרבית השווקים המסוקרים גם מדד דקס מצוי במגמת עלייה ארוכת טווח שעדיין לא נס ליחה. גם כאן, כמו במדד נאסד"ק, כמו אצלנו וכמו בבורסות אחרות שחטפו השבוע מצוי מדד דקס במגמת עלייה ארוכת טווח, שמופרעת מדי פעם על ידי תיקונים טכניים. בחינת עומקם של התיקונים מאז תחילת המגמה הראשית יגלה שגודלם של התיקונים הטכניים נעים בין 7% - 13% כך שהתיקון הנוכחי עדיין לא חריג. ההנחה היא שעל רקע העובדה ולפיה המגמה הראשית היא מגמת עלייה, גם הירידה הנוכחית, כמו כל קודמותיה, תהיה ירידה לצורך עלייה.
התיקון הטכני
גם כאן כדאי לשים את הדברים בפרופורציות הנכונות. ירידות המחירים אינן תחילתה של מפולת או קריסה קולוסאלית. לפחות מוקדם מדי לקבוע. הירידות הן תיקון טכני. השאלה היא איזה מהלך עומד לתיקון והיכן מצויות רמות התמיכה המשמעותיות :
1. גל העליות העומד לתיקון הוא זה שהחל ברמת 6,437 הנקודות והסתיים ברמת 8,151 הנקודות. מדובר על מהלך של כ-1,700 נקודות. מכאן שגבולות התיקון מצויים ברמות שבין 7,495– 7,092 הנקודות וזו בהחלט אפשרות ולפיה מדד דקס שם פעמיו לכיוון הרמות הללו. למעשה הוא כבר שם ובשבועות הקרובים נשים לב כיצד הוא מתנהל ברמות הללו.
רמות תמיכה והתנגדות
1. הרצועה שבין 7,300 – 7,350 היא רצועת התמיכה הראשונה. מתחתיה סביב 7,090 הנקודות
2. התנגדות ראשונה ומשמעותית ברמת 7,533 ומעליה ברמת 7,750 הנקודות.
סיכום
מוקדם מדי לקבוע שמדובר במשבר, מפולת או קריסה. ההיסטוריה לימדה אותנו שתגובה רגשית כלפי אירוע יומי או דו יומי אינו מוכיח את עצמו לאורך זמן. ההנחה היא שבשוך הסערה יחזור מדד דקס לתוואי המקורי.
הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
מדד הניקיי: