מריל לינץ': ישראל כשוק מפותח - מכת מוות לשוק ההון
"הצטרפות ישראל לשווקים המפותחים תהווה, אולי, חגיגה לפוליטיקאים אבל מכת מוות לשוק ההון הישראלי" כך התריע היום חיים ישראל ראש מחלקת מחקר ישראל במריל לינץ' בכנס פורום ה-CFO באילת. לדבריו, כיום ישראל תופסת 2% במדד השווקים המתעוררים של ה-MSCI, ואם ישראל תצטרף למדד השווקים המפותחים, חלקה היחסי בעוגת ההשקעות העולמית יירד ל-0.2% בלבד. לדבריו, במצב זה אף משקיע זר לא יטרח להשקיע בישראל וזה יהיה סוף עידן המשקיעים הזרים בארץ. בדברו בפני כ-150 סמנכ"לי הכספים הבכירים במשק התריע ישראל כי המצב בארץ עלול להיות דומה למצבו של שוק ההון הפורטוגלי שספג מכה קשה עם הצטרפות פורטוגל למדד השווקים המפותחים, למרות שגודלו היחסי במדד גדול מזה של ישראל.
לדברי ראש מחלקת מחקר ישראל במריל לינץ', ישנה כיום נטיה "להאשים" את המשקיעים הזרים בכל תופעה לא מוסברת המתרחשת בשוק ההון הישראלי, אולם המצב לחלוטין לא כך. "למרות שאנו חושבים שאנו מרכז העולם ושוק ההון הישראלי הוא בין המובילים, בפועל ישראל נסחרת בחסר מבחינת המשקיעים הזרים. היקף ההשקעות של הזרים בארץ, למרות שעומד על כמיליארד דולר מראשית השנה, הוא רק 63% מחלקה של ישראל במדד השווקים המתעוררים" אמר ישראל. לדבריו, השוק הישראלי יקר יותר משווקים מתעוריים אחרים ונסחר במכפיל גבוה יותר.
לדברי ישראל, שוק ההון הישראלי נמצא ב"מילכוד 22": כשהשווקים המתעוררים עולים, השוק הישראלי עולה פחות, וכשהם יורדים גם בארץ נרשמות ירידות אולם ברמות נמוכות יותר. "כך שכאשר משקיע זר רוצה להשקיע בשוק מתעורר הוא ישקיע בשווקים שנותנים תשואות גבוהות יותר מהשוק הישראלי, וכשיש נפילה בשווקים הללו, גם השוק הישראלי יורד כך שהמשקיעים מצמצמים השקעות בכל השווקים המתעורררים, כולל מזה הישראלי". לדבריו, הסיבה המרכזית לכך היא שישראל נחשבת לשוק דפנסיבי עם מאפיינים של שוק מפותח. "יש לנו את הטרנדים ההפוכים מאלו של השווקים המתעוררים ואנו יבואני סחורות ולא יצואנים כמו שווקים מתעוררים".
לדברי ישראל, החברות הישראליות חייבות לזכור, כי משקיעים זרים אינם מחוייבים להשקיע בארץ ולכן הקשר בינן לבין משיקיעים זרים הוא קריטי להשקעות זרות בארץ. "המספרים והתשואות חשובים אבל הם לא חזות הכל" אמר ישראל. "ישנה חשיבות קריטית לשקיפות ולזמינות מקסימלית של ההנהלות למשקיעים זרים. חשוב לזכור שלזרים יש אפס סובלנות וחברה שתדמיתה נפגעת יקח לה זמן רב עד שתצליח לתקן את מעמדה בפני המשקיעים".
טל ליאני, ראש חטיבת תקשורת במריל לינץ' אמר, כי למרות שישראל נחשבת שוק מתעורר היא אינה צומחת בקצב של מדינות כמו הודו וסין. "נכון שישראל, הודו וסין הן באותה קטגוריה אבל להשוות את ישראל למדינות הללו מבחינת צמיחה משולה להשוואת ישראל למדינות האירופאיות בכדורגל. אמנם אנחנו משחקים באירופה, אבל אין לנו שום סיכוי לנצח את המדינות הללו" אמר ליאני.
לדברי ליאני, למרות הבעיות, ישראל נחשבת למעצמה טכנולוגית והיא נמצאת במקום השלישי מבחינת מספר החברות הרשומות בנאסד"ק. לדבריו, משקיעים זרים משיקיעם בחברות ישראליות לא בגלל מוצאן אלא בגלל הפוטנציאל הטמון בהן. "הבעייה של החברות הישראליות הוא במעבר מחברות טכנולוגיה לחברות רב זרועיות וזו הסיבה שישנן רק 4 גורילות ישראליות: טבע, צ'ק פוינט, אמדוקס וקמברס. אחת הסיבות לכך היא שבשנים 99'-2000 החברות הישראליות הובילו את המהפכה הטכנולוגית והיום במרבית המקרים המצב לא כך. לדבריו, ישנן מספר סיבות שחברות ישראליות לא מצליחות להפוך לענקיות בינלאומיות: חוסר פוקוס על השלב הבא, רכישת חברות מתחרות במקום רכישת חברות "לרוחב" שיאפשרו לחברה לצמוח גם כאשר השוק המרכזי שלהן יורד, פרסום אזהרות רווח תקופה קצרה לאחר ההנפקה ופחד מרכישות.
לדבריו של ליאני, המשקיעים הזרים רואים בחשש מרכישות דבר שלילי הפוגע באחוזי הגדילה העתידיים של החברות הישראליות ולכן הן נסחרות בדיסקאונט. סיבות נוספות המעכבות את צמיחת החברות הישראליות הוא סקנדל האופציות שפגע בשמן של חברות ישראליות נוספות ומיקומן של הנהלות החברות בישראל ודליפת מידע בארץ, דבר המקשה על הבנת המשקיעים הזרים בניתוח אמיתי של החברות. "אבל אם להיות אופטימיים" אמר ליאני "במקום להגיד שבישראל יש רק 4 גורילות, אפשר להגיד שיש בה יותר חברות ענק מקומיות מאשר במדינות מפותחות רבות".
גונן ביבר, מנהל הכספים של IDB וסמנכ"ל הכספים של כלל תעשיות, שהנחה את הפאנל, הסכים עם דבריהם של ישראל וליאני. "למרות שאנו חושבים שכן, ישראל היא לא מרכז העולם ואם לא נרוץ בקצב מהיר מספיק, נישאר מאחור. בישראל יש פוטנציאל אדיר מבחינת ההון האנושי, רמת הטכנולוגיה, ידיעת האנגלית ויכולת האילתור אבל אנחנו חייבים להתאים את פעילותנו לקודים הבינלאומיים, האתיים והמקצועיים, שמבילים את העולם ורק כך נקבל את הבונוס של פעילותנו הבינלאומית". לדברי ביבר צריך לזכור שהעולם הוא מעגלי גם בעולם העסקים. "חברה ישראלית הנמצאת בשיא חייבת להתכונן כבר לשיא הבא. לעומת זאת, גם כאשר המשק סובל מירידות או מירידות של שער הדולר, לא צריך להיכנס להיסטריה ולזכור שמדובר במעגל שצפוי להמשיך ולהשתנות".