ארה"ב לא שותקת יותר לסין: פועלת לצמצם את הזיופים

הגישה היום שתי תלונות חדשות בארגון הסחר העולמי, הפעם, כנגד זיוף זכויות יוצרים של סרטים, מוזיקה וספרים בסין. חודש שעבר הודיעה ארה"ב כי החלה להפעיל סנקציות על ייבוא נייר מסין. הפעלת שרירים או התחלת מלחמה...
אריאל אטיאס |

ארה"ב הגישה היום שתי תלונות חדשות נגד סין בארגון הסחר העולמי (WTO)בעקבות הפרשת זכויות יוצרים והגבלות במכירת סרטים, מוזיקה וספרים אמריקנים.

התלונות מגיעות יום אחרי שנציגת הסחר של ארה"ב, סוזן סקאב, אמרה שחברות אמריקניות מפסידות כל שנה מיליארדים של דולרים מרמות הפיראטיות בסין "הנשארות באופן בלתי מקובל גבוהות".

שר המסחר הסיני הביע היום "אי שביעות רצון חזקה" עקב הצעד שבחרה ארה"ב.

"שני המקרים הוגשו באופן פורמאלי", אמרה מג'דה סיקרט, דוברת ארה"ב לארגון הבינלאומי בג'נבה. הבקשות הפורמאליות להתייעצות לא פורסמו עדיין.

עקב הגשת התלונות היום נכנסת לפעולה תקופת התייעצות של 60 יום בה ינסו מתווכים משתי המדינות לפתור את שתי הויכוחי. אם זה יכשל, ארה"ב תוכל לבקש מה-WTO להקים צוות חקירה. סביר להניח שהדבר ייקח שנים עד אשר סנקציות כנגד יאושרו.

התלונה הראשונה טוענת שהאכיפה של בייג'ין כנגד הפרת זכויות יוצרים וסמלים רשומים לוקה בחסר ומפרה את תקנות ה-WTO, אמרה סקאב לעיתונאים בוושינגטון. התלונה השניה טוענת שבייג'ין הקימה מחסומים בלתי חוקיים על-מנת למנוע מכירת סרטים, מוזיקה וספרים, המופקים בארה"ב, בסין.

"סף חוקי גבוה בהגזמה להגשת תביעה פלילית מציעה חוף מבטחים לפירטים ולזייפנים", כתב המשרד האמריקני באתר הבית שלו. "פירטים וזייפנים אשר מעצבים את הפעילות שלהם כך שתהיה מתחת לסף לא עומדים בפני שום העמדה לדין".

סין היא אחת מהמקורות הגדולים בעולם לסחורות מועתקות - מסרטים, מוזיקה ובגדי מעצבים למוצרי ספורט ותרופות. אבל ארגון הסחר העולמי יתרכז בשאלה האם בייג'ין פעלה ופועלת באופן משביע על מנת למנוע גניבת רכוש רוחני.

שינוי מדיניות או עשיית רוח

בעוד הקולות בארה"ב ממשיכים לזעוק על גירעון הסחר הטופח והפער בין התנאים של היצואנים אמריקנים לסינים, נראה כי בחודשים האחרונים הצליחו הצעקות לחדור לבית הלבן, וממשל בוש החליט להתחיל לפעול וכנגד יריבת הסחר, מספר אחת, סין.

ביום שישי הקרוב יפרסם משרד המסחר האמריקני את מצב פער הסחר האמריקני - הפער בין הייצוא לייבוא של הסחורות והשירותים. הנתון צפוי להצביע על עלייה לגירעון של 60.3 מיליארד דולר בחודש פברואר מ-59.1 מיליארד דולר עליו עמד בינואר. בשנת 2006 עמד הגירעון על כ-240 מיליארד דולר.

ארה"ב אשר פעלה לראשונה כנגד סין בשנת 2004, כאשר הגישה תלונה בארגון הסחר העולמי באשר למס שמטילה סין על ייבוא שבבים לתחומה ואשר על פי ארה"ב פגע בתחרות הפירמות האמריקניות לטובת יצרניות הסמיקונדקטור בסין.

פעלה שוב השנה - בחודש פברואר הגישה תלונה לארגון הסחר העולמי כנגד הסבסוד הלא חוקי של ממשלת סין ליצואנים סיניים.

אבל כנראה שבממסד בוש החליטו לא לחכות יותר מדיי ומיד ש-60 ימי ההתייעצות הסתיימו ללא התקדמות, הכריזה ארה"ב , באופן חד צדדי, כי הם מתחילים להפעיל סנקציות כנגד יצואנים סינים, ובחרו לפעול תחילה כנגד ייבואני נייר סינים. זו הפעם הראשונה ב-23 שנים האחרונות בהם ארה"ב הפעילה את חוקי המכס על יבוא מסין.

אז מי יודע, אולי האמריקנים עכשיו באמת רציניים, והפעם החליטו להגן על עצמם מפי הסינים או שפשוט בממשל בוש מתכוננים לשנה הבאה, שנת בחירות...

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה