שוק האופציות: חיזוי השוק מועד לכישלון
תזכורת לפוזיציה לחודש מרץ: ;-Call(1010)Put(950);-Put(930);-(Put(920+ האסטרטגיה נפתחה בעלות של 80 שקל.
שוק המניות נהפך עצבני יותר בתקופה האחרונה וניכר שסמני הסערה הקצרה שחלפה מעל שווקי העולם לפני כשבועיים עדיין מרחפים באוויר. אם בתחילת השבוע עוד היה נראה כי הסערה חלפה ותקופת העליות כברירת מחדל חוזרת, הרי שבפועל אין כך הדבר. השינוי ברמת התנודתיות של השוק בא לידי ביטוי בסטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף, בשינויים מהירים יחסית בכיוון המדדים, ובתשואות השליליות שהניבו ההנפקות הראשוניות בתקופה האחרונה. הסיפור העיקרי שמעסיק את משקיעי הבורסה בארץ ובעולם הוא כיוונו של שוק הנדל"ן בארה"ב והשלכותיו על כלכלת ארה"ב בשלב הראשון וכפועל יוצא מזה על כלכלות אחרות בעולם. בחמשת החודשים האחרונים בלבד. פשטו את הרגל או נמכרו בארה"ב יותר מ- 20 בנקים בשוק המשכנתאות הסאבפריים – הלוואות הניתנות ללווים בעייתיים, בריביות גבוהות. הסיבה העיקרית הנה גידול בחובות הבעייתיים. מדוח שפורסם השבוע ע"י איגוד בנקאי המשכנתאות בארה"ב עולות מספר נקודות בעיתיות שמצביעות על כך שהמשבר בשוק זה ממשיך להתרחב: שיעור הלווים שלא מצליחים לעמוד בתשלומים זינק ועומד כעת ברמה הגבוהה ביותר בארבע השנים האחרונות לגידול אחראים בעיקר לווי משכנתאות סאבפריים.
בנוסף, שיעור הלווים שנגדם החלו הליכים לעיקול בתיהם בגין אי עמידה בתשלומים נסק לשיא של כל הזמנים – 0.54%. כאשר לווה לא עומד בהחזרי המשכנתא פועל בנק המשכנתאות על מנת לממש את הנכס. כאשר לווים רבים לא עומדים בהחזרי המשכנתאות, עלול להיווצר עודף היצע של דירות שעומדות למכירה, בחלק מהמקרים ע"י מוכרים לחוצים. התוצאה יכולה להיות כדור שלג הרסני, שכן, ירידת מחירים עלולה לפגוע ברצון לרכישת דירות חדשות מחד, ובאפשרות של בעלי דירות ליהנות מעליית ערך המתורגמת לגידול בצריכה- מאידך. כל זאת, עוד מבלי שנגענו בפשיטות רגל של בנקים למשכנתאות, פטורי עובדים בסקטורים הקשורים לנדל"ן, הפסדים של קרנות נאמנות, קרנות פנסיה וכו'.
הצד החיובי של החשש מהאטה בארה"ב הוא אפשרות הולכת וגדלה להורדת ריבית בניסיון להאיץ את הצמיחה ולהוזיל את מחיר המשכנתאות בעלות הריבית המשתנה. המשקיעים שחיכו לפרסום נתונים בסוף השבוע מצאו את עצמם עם יותר שאלות מתשובות. מדד המחירים ליצרן עלה ב 1.4% בפברואר כאשר מדד הליבה עלה ב- 0.4%. מדד המחירים לצרכן (מדד הליבה) לעומת זאת עלה בקצב לא מאיים של 0.2% אך גידול של 0.8% במדד המזון התקבל באכזבה.
במדד הייצור התעשייתי נרשמה הפתעה חיובית, שכן זינוק של 6.7% בתפוקת ייצור האנרגיה הובילה לגידול של 1% במדד – שיעור חד בהרבה מהציפיות שעמדו על 0.3%. בשורה התחתונה, החשש מאינפלציה עדיין לא נמוג והשילוב של פחד מהאטה מהצד האחד, עם קושי להורדת ריבית בשל תנאי האינפלציה מהצד השני, משאיר מספיק מקום לעצבנות ואי וודאות בתקופה קרובה. בישראל המשיכו להגיע נתונים חיוביים בעיקר מזירת הדוחות הכספיים שהיו טובים בד"כ והאפשרות להורדת ריבית נוספת כתוצאה ממדד פברואר השלילי וחוזקו של השקל. מנגד, המגמות בעולם והמשבר ביחסי משרד האוצר-בנק ישראל כשברקע הסערה סביב התפטרות הנגיד (שבשלב זה לא מתפטר) תורמים לגידול ברמת התנודתיות.
להערכתנו, חיזוי כיוונו של השוק בתקופה הקרובה מועד לכישלון ועל כן האסטרטגיה צריכה לכלול המשך החזקה במניות בשילוב עם פוזיציות הגנתיות כדוגמת זו שפתחנו כאן בשבוע שעבר. האסטרטגיה על פי נתוני סוף השבוע שווה כ-270 ₪ כך שלפחות חלק מה- 1.4% שהשיל מדד המעו"ף השבוע הוחזרו ע"י ה"ביטוח". במידה ומדד המעו"ף ימשיך בהידרדרות איטית מטה, נראה את תיק המניות שלנו מוגן בצורה מלאה יותר שכן אופציית ה-Put(950) נכנסת בקרוב לכסף. ירידה חדה של המעו"ף עלולה להכניס גם את אופציית ה-Put(920) לכסף ובכך לקזז את ההחזר הכספי שנובע מההגנה, ואף לגרום להפסד במידה והשוק ירד מתחת ל-900 נקודות.
מי שחושש מירידות חדות, יכול לרכוש חזרה את אופציית הפוט 920 ולהמשיך לישון בשקט. אלו שחושבים (כמונו) שלא צפויה ירידה חדה בשבועיים הקרובים יכולים להמשיך ולהחזיק באסטרטגיית מרווח היחס הנתונה.
מאת: דרור גילאון
מנכ"ל מאור לוסקי ניהול תיקי השקעות