פרקליטו של קצב: יתכן שזה יומו האחרון במשכן הנשיא
קצב יישב על ספסל הנאשמים: היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, החליט להגיש כתב אישום חמור ביותר נגד נשיא המדינה, משה קצב. הנשיא יואשם באונס, בביצוע מעשים מגונים, בהטרדה מינית, בהטרדת עד ובשיבוש הליכי משפט. בפעם הראשונה בתולדות המדינה הואשם נשיא בעבירות פליליות חמורות, ובכך קיבל למעשה מזוז את המלצות המשטרה במלואן. בעוד כמה חודשים יופיע הנשיא לשימוע בפני היועץ המשפטי לממשלה, ורק בתום השימוע יוגש נוסח כתב האישום הסופי לבית המשפט. בכנסת כבר נערכים לבקשת הנשיא להכריז על נבצרות זמנית, אבל רבים קוראים לו להתפטר מתפקידו.
אחר הצהריים ערכו פרקליטיו של קצב מסיבת עיתונאים ומסרו, כי הם מאמינים שמזוז ישנה דעתו כשישמע מה שיש להם לומר לו בשימוע המתוכנן לקצב. עם זאת, אמר עו"ד והפוליטיקאי לשעבר, הפרופ' אמנון ליבאי, כי יתכן שהיום הוא יומו האחרון של קצב בבית הנשיא.
בשבועות האחרונים קיים היועץ המשפטי לממשלה דיונים קדחתניים במטרה להגיע להחלטה על נוסח כתב האישום נגד נשיא המדינה. המשטרה המליצה למזוז להעמיד את הנשיא לדין באשמה של אינוס ומעשים מגונים בחמש נשים שעבדו תחתיו במהלך שנותיו במערכת הציבורית. המשטרה סברה כי הנשיא כפה על א', המתלוננת הראשית בפרשה, לקיים עימו יחסי מין. לאורך החקירה ליווה צוות של פרקליטות המדינה את המשטרה, ובדיונים שהתקיימו בלשכת היועמ"ש השתתפו פרקליט המדינה, ערן שנדר, ובכירי הפרקליטות, ביניהם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שוקי למבגר, ופרלקיט מחוז ירושלים אלי אברבנל. במהלך הדיונים בחנו המשתתפים באופן מדוקדק את חומרי החקירה הרבים שנאספו בתיק המורכב הזה והמחלוקת העיקרית הייתה סביב העבירות שייוחסו לקצב בכתס האישום.
פרקליט מחוז ירושלים התנגד להכללת סעיף האונס לכתב האישום, למרות זאת קיבל היום מזוז את המלצות המשטרה והחליט להעמיד את הנשיא לדין בעבירה של אינוס שביצע לכאורה הנשיא במתלוננת שמכונה א' השנייה, כשהמקרה אירע לכאורה כקצב היה שר התיירות בשנים 1998-1999. בנוסף הנשיא יואשם כי ביצע בה מעשה מגונה בכוח.
בכל הנוגע למתלוננת הראשית בפרשה, א' הראשונה, יואשם הנשיא בעבירה של בעילה אסורה תוך ניצול מרות ביחסי עבודה, עבירות של מעשה מגונה ללא הסכמה ומעשה מגונה תוך ניצול מרות בעבודה ובעבירה של הטרדה מינית. קצב יואשם גם בביצוע מעשה מגונה בשתי נשים נוספות שעבדו בבית הנשיא בירושלים. קצב יואשם גם במרמה והפרת אמונים כתב האישום החמור נגד הנשיא כולל גם עבירות נוספות, הנוגעות לכאורה להענקת עשרות גביעי כסף באירועים פרטיים על חשבון קופת בית הנשיא. בפרשה זו יואשם הנשיא בעבירות של מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. כמו כן, יואשם הנשיא בעבירות של הטרדת עד ושיבוש הליכי משפט, לאחר שעל פי האישום ניסה קצב להשפיע על אחת המתלוננות שעדיין עובדת בבית הנשיא.
בכל הנוגע לחשדות כי אפשר למקורביו גישה לתיקי חנינות ובכל הנוגע לחשד להאזנות הסתר החליט היועץ המשפטי לממשלה, למרות המלצת המשטרה להגיש כתב אישום, כי אין תשתית ראייתית מספקת להרשעה בעבירות המיוחסות לנשיא בפרשות אלה, ולפיכך ייסגרו תיקים אלה מחוסר ראיות מספיקות. כמו כן, הוחלט לסגור מחוסר אשמה את אחד התיקים הנוגעים למתלוננת החמישית בפרשה להטרדה מינית מצד הנשיא.
בפרשיות שמיוחסות לנשיא, שתקופת ההתיישנות הקבועה בחוק חלה עליהן, הוחלט לסגור את התיקים. החלטת היועץ המשפטי לממשלה להגיש כתב אישום נגד הנשיא כפופה לשימוע שייערך לנשיא אצל היועץ המשפטי לממשלה. במסגרת זו יוכל הנשיא באמצעות עורכי דינו להציג את טענותיו העובדתיות והמשפטיות ולאחר מכן ייבדקו הדברים, שוב באופן יסודי, בטרם קבלת החלטה סופית בעניין. בימים הקרובים ייקבע המועד לשימוע והוא צפוי להיערך לכל המאוחר בעוד כשלושה חודשים.
צוות החקירה אסף במהלך החודשים האחרונים עדויות של אנשים המקורבים לנשיא, בכללם כמה מעובדי לשכתו. ככל שהחקירה התקדמה, כך התווספו עוד ועוד עדויות של נשים שטענו שהפכו קורבן להתעללות מינית מצד הנשיא. מספר המתלוננות נגד הנשיא עומד על 8 עד 10 נשים. על חלק מהתלונות שהגישו כמה מהנשים על עבירות מין שביצע בהן לכאורה הנשיא, חלה תיישנות. למרות זאת, בכוונת הפרקליטות, שליוותה באופן צמוד את חקירת המשטרה, לעשות בהן שימוש בבית המשפט כדי להוכיח דפוס התנהגות של הנשיא. דליה איציק נערכת להחליף את קצב יו"ר הכנסת, דליה איציק, שאמורה לצאת מחר לביקור במדריד שוקלת לבטל את נסיעתה בעקבות הודעה על הגשת כ"א נגד הנשיא קצב. דליה איציק אמורה לשמש כממלאת מקום הנשיא בכל התקופה שבה יכריז קצב על נבצרות זמנית, אם יחליט לעשות כן.
פרקליטיו של הנשיא הודיעו בעבר כי מרגע שיוגש נגדו כתב אישום, הוא יבקש להכריז על נבצרות זמנית בת שלושה חודשים. בכנסת נערכים לאפשרות שבקשת הנבצרות תועבר ליו"ר הכנסת, דליה איציק, וליו"ר ועדת הכנסת, רוחמה אברהם, עוד הערב. ועדת הכנסת אמורה לדחות או לאשר את בקשת הנשיא, אולם צפוי כי אם תגיע בקשה כזו היא תאושר פה אחד.
נשיא המדינה, משה קצב, השיב לפני שלושה חודשים לבג"ץ, בעקבות עתירה שדרשה ממנו להתפטר עד סיום ההליכים המשפטיים נגדו. קצב השיב כי בסיום החקירה המשטרתית, כאשר יקבע היועץ המשפטי לממשלה את עמדתו בנוגע להגשת כתב אישום, הוא בוודאי ישקול את עמדתו בנושא. הנשיא גם טען כי לבג"ץ אין סמכות להורות לו להתפטר או להשעות את עצמו. קצב אמנם חזר וטען כי לבג"ץ אין סמכות לדון בסוגיה ולדרוש ממנו להתפטר, אך עם זאת, אמר כי "כשתסתיים החקירה ותתקבל חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה, אשקול את עמדתי בטרם אפעל".
הנשיא הוסיף כי הוא בטוח בצדקתו ובחפותו, והזכיר כי החקירה נפתחה בעקבות דיווח שהוא עצמו העביר ליועץ המשפטי. את תשובתו של קצב העבירה לבית המשפט היועצת המשפטית של בית הנשיא, עו"ד יונה דינדורף. "על כולם לכבד את החוק וההליכים", נכתב בתשובה. "אין איש העומד מעל החוק, גם לא מי שממהרים לחרוץ את דינו".
מאת: NRG מעריב