"סוריה מוכנה להסתפק בשטח חלופי"

פרופ' עוזי ארד מהמרכז הבינתחומי חושף שגורמים סורים הסכימו לשקול הסכם לחילופי קרקע שישאיר 20 אחוז מהגולן בידי ישראל, בתמורה לשטחים שיימסרו מירדן ומלבנון. "מצאנו נקודת מוצא"
מעריב NRG |

ישראל מסוגלת להגיע להסכם שלום עם סוריה מבלי לסגת מכל רמת הגולן, ובלבד שתפצה את הסורים בקרקעות חלופיות שוות ערך בשטחן - כך עולה ממסרים שקיבל פרופ' עוזי ארד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה שבמרכז הבינתחומי הרצליה, מגורמים סורים. ארד עומד בראש צוות של חוקרים, המגבש בשנים האחרונות מתווים יצירתיים לנוסחאות שלום עם סוריה. לקראת כנס הרצליה השביעי של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי, שייפתח ביום ראשון הקרוב, הכין ארד יחד עם חוקרת נוספת במרכז, רחל מכטיגר, מסמך מקיף, המפרט את חילופי השטחים האפשריים עם סוריה.

ארד גורס, כי קיים סיכוי לחידוש המגעים עם הסורים בקרוב, כאשר כל הנוסחאות המובאות במסמך מגדירות מצב שבו תאפשר סוריה לישראל להמשיך ולהחזיק בכ-20 אחוז מרמת הגולן, שטחים שבהם מתגוררים כשני שליש מהתושבים הישראלים. מנגד, תפנה ישראל כ־‭6,000‬ תושבים ישראלים מבתיהם, ובתמורה להשארת כל היתר - כעשרת אלפים איש - תמסור לסורים שטחים חלופיים ביחס של אחד תמורת אחד.

ארד אמר אמש כי "אנחנו כבר לא צריכים להיצמד לנוסחאות הטריטוריאליות הישנות. כבר אין מקום להניח שמחיר השלום עם סוריה הוא נסיגה מלאה מהגולן. הסורים מבינים היטב שיש דברים שישראל אינה מסוגלת לוותר עליהם‭."‬

עוד אומר ארד: "יש לי מהלכים אצל הסורים, וכאשר הצגתי לאנשים מסוימים שם את עיקרי התוכנית של חילופי שטחים - הם לא נדחו על הסף. הם גם לא בהכרח התקבלו כפי שהם, אבל הדגש הוא שהם לא נדחו על הסף. יש נקודה שממנה אפשר להתחיל לדבר איתם‭."‬

הסכם עם סוריה, במתכונת מומחי המרכז הבינתחומי, מחייבת מעורבות של מדינות נוספות. מכיוון שהגבול היחיד של ישראל עם סוריה הוא זה שבגולן, את השטחים החלופיים יצטרכו הסורים לקבל מהלבנונים או מהירדנים - שיפוצו על כך על ידי ישראל. בכל אחת מהחלופות נשארת ישראל על רצועה אורכית במערב הרמה, בשטח של 250 קילומטרים רבועים, תוך השארת רוב התושבים בבתיהם.

במסגרת החלופה הלבנונית, תמסור לבנון שטח שבגבולה המשותף עם סוריה, ובתמורה תקבל מישראל שטחים מקבילים בגודלם לאורך הגבול הצפוני של ישראל עמה. החלופה הירדנית מגדירה מצב זהה, כאשר בתמורה לשטחים בערבה - מדרום לים המלח - שתקבל מישראל, תמסור ירדן שטחים בגבולה עם סוריה.

לדברי ארד, "ההצעה הישראלית הזו, אם תוצע, תאפשר לסורים לקבל את מלוא השטח בקילומטרז‭.'‬ יותר טוב מזה לא יהיה להם, והם יודעים זאת‭."‬ ארד ציין כי כל הנוסחאות מחייבות את הסורים להפסיק את התמיכה בטרור הפלשתיני ובחיזבאללה.

אסד: ישראל ויתרה על שלום, ואנו ערוכים למלחמה נשיא סוריה עצמו, בשאר אסד, סיפר לפני כמה חודשים בראיון לעיתון "דר שפיגל" על הלחצים הפנימיים המופעלים עליו לצאת למלחמה בישראל - שוויתרה על תהליך השלום עמו. "אנשים שואלים אותי למה אני מדבר על שלום כל הזמן. למה לא לצאת למלחמה", סיפר הנשיא הסורי בגילוי לב. "הם אומרים לי שעלינו לאמץ את שיטתו של חיזבאללה ולבחור בהתנגדות, מכיוון שזו דרך שמוכיחה את עצמה. זה הלך הרוח היום, ועל המערב להבין את זה".

עם זאת, כשנשאל אסד אם הוא מסכים עם הצהרותיו של מקבילו האיראני, מחמוד אחמדיניג'אד, מיהר הנשיא הסורי להדגיש כי לא שוחח איתו על הנושא, והבהיר שהוא מחזיק בתקוות לשלום. אסד מיהר לסייג את דבריו באומרו ש"התקווה הזו עשויה לדעוך, ואז עלולה לפרוץ מלחמה".

קודם לכן, בראיון לעיתון הכווייתי "אל-אנבאא'", אמר אסד כי ארצו מעוניינת בשלום, אך הוסיף כי הוא לוקח בחשבון מתקפה ישראלית אפשרית. "עבורנו, השלום לא קשור בנסיבות המשתנות, אלא הוא עיקרון כללי, אולם באותו זמן עלינו לצפות שתהיה תוקפנות ישראלית בכל זמן", אמר נשיא סוריה.

"כולנו יודעים שישראל היא חזקה מבחינה צבאית ומאחוריה נמצאת במישרין ארצות הברית. השאלה היא: אם אתם בעצמכם הייתם נתונים לפשיטה מצד מדינה גדולה מכם, האם התשובה היתה שאתם בורחים מההגנה על ארצכם? זהו הגיון ברור מאליו". לאתר NRG מעריב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה