האם שוק המניות יקר? האם יש "בשר" לעליות נוספות?

לנוכח ה"ראלי של הרבעון הרביעי" ניסו כלכלני בנק הפועלים לענות בסקירתם השבועית על השאלות שמעסיקות רבים מאיתנו בתקופה האחרונה
ליאור גוטליב |

לנוכח ה"ראלי של הרבעון הרביעי" ניסו כלכלני בנק הפועלים לענות בסקירתם השבועית על השאלות שמעסיקות רבים מאיתנו בתקופה האחרונה, האם שוק המניות המקומי יקר, או שמא יש עדיין "בשר" לעליות נוספות?

בדיקת מכפיל הרווח

אחד הכלים לענות על השאלה הוא מכפיל הרווח, והשוואתו לרמות השוררות בשווקים מקבילים. מבדיקה שערכו בבנק, עולה כי מדד ת"א 100 נסחר כיום במכפיל רווח נקי ממוצע של 21.6 - מכפיל לא זול, שבהשוואה גלובלית נמוך רק מהנאסד"ק והניקיי היפני - שני מדדים שבאופן מסורתי נסחרים ברמות חריגות כלפי מעלה.

אלא שבחינה מעמיקה של מרכיבי המכפיל מגלה מספר עיוותים, שנובעים בעיקר מחברות שעברו לאחרונה מהפסד לרווח, וכתוצאה מכך נסחרות במכפילים גבוהים מאד – לעיתים אף תלת ספרתי.

לרוב מדובר בחברות בעלות משקל זניח במדד, אולם מניה אחת שמעוותת את התמונה בצורה משמעותית היא גיוון אימג'ינג, שבשל מעבר מהפסד לרווח מנייתה נסחרת במכפיל רווח נקי של 751 (!), ותורמת 4.7 למכפיל הכולל. בשל עיוות חריג זה נטרלו בבנק את גיוון מהמדד, והתוצאה שהתקבלה היא מכפיל רווח נקי מתון הרבה יותר, של 16.9. אומנם גם מכפיל זה לא ניתן להגדרה כזול (ויש לקחת בחשבון כי הוא אינו כולל את תוצאות הרבעון השלישי של חלק ניכר מהחברות, שטרם פרסמו את תוצאותיהן וצפויות להציג המשך צמיחה ברווחים), אולם בהשוואה גלובלית הוא כבר מצוי "במקום טוב באמצע", ודומה לרמה הממוצעת בשווקים המערביים.

עניין של מומנטום אם השוק אינו מוגדר כ"מציאה", אז מה בכל זאת דוחף אותו? כלכלני הבנק סבורים, כי מדובר בשילוב של שני גורמים עיקריים – וסביבה כלכלית חיובית. בנושא המומנטום, אי אפשר להתווכח עם הנעשה בעולם – כשכל שוקי המניות המערביים נהנים מרוח גבית, הדבר תורם לשוק המקומי בשני אספקטים: הישיר, בזכות מניות הארביטראז' וה"חצי ארביטראז'" (מניות של חברות שנסחרות בשוק המקומי, אך מחזיקות בחברות בנות שנסחרות בחו"ל), והעקיף (בזכות "מצב הרוח למניות").

סביבה כלכלית חיובית בכל זאת, מומנטום זה דבר חשוב, אך גם הכלכלה המקומית מעניקה תמיכה לאוירה החיובית בשוק. הסביבה המאקרו כלכלית עודנה חיובית מאוד, והדבר ניכר במדדים שמתפרסמים בשבועות האחרונים. הפעם נתייחס למדד המשולב של בנק ישראל, שעלה בחודש אוקטובר ב-0.6%, וממשיך עליות בשיעורים דומים שנרשמו מאז חודש יולי. אומנם אומדני הלמ"ס מצביעים על ירידה של 1.4% בתוצר ברבעון השלישי (בגלל המלחמה, כמובן), אך בשוק רווחת ההנחה כי תחזית הלשכה לצמיחה של 4.5% ב-2006 עוד עשויה להתגלות כשמרנית.

לסיכום - יש מקום לעליות כלכלני הבנק סבורים, כי ישנו עדיין מקום לעליות שערים נוספות בשוק המניות, גם אם בקנה מידה מוגבל, וגם אם קשה בנקודת הזמן הנוכחית לאתר "מציאות" במחירי "סוף עונה". הערכה זו מתבססת על הרוח הגבית שממשיכה לנשב מהבורסות מעבר לים, הסביבה הכלכלית החיובית, ורמות המכפילים בשוק, שעודן סבירות (אם כי לא ניתן להגדירן כ"זולות").

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה