הרמטכ"ל: במלחמה היו שגיאות ממני ומטה
הרמטכ"ל, רא"ל דן חלוץ, תוקף בצורה חריפה את חוסר הסולידריות בשורות צה"ל והקריאות ל"עריפת ראשים", ומבהיר בנאום שנשא במהלך פגישה עם סגל הפיקוד הבכיר של זרוע היבשה, אשר הגיע לידי nrg מעריב, כי "הבעיה היא כשאנחנו מבקרים מישהו אנונימית ותוקעים חרבות". עוד הודה הרמטכ"ל כי "היו טעויות ושגיאות, ממני ועד למטה. מי שלא עשה - לא טעה". על פרשת התפטרותו של תא"ל גל הירש, אמר חלוץ: "גל הוא קצין מצוין, ויכול להיות מפקד מצוין. אבל אני מכבד את רצונו".
במהלך הכינוס בו נכחו קצינים בדרגת אלוף משנה ומעלה, בראשות האלוף בני גנץ, נידונו התחקירים שבוצעו בתוך הצבא, הכוללים פירוט של שיטות הפעלת הכוחות, התיאום עם חיל האוויר, הפעלת הלוגיסטיקה והשימוש באמצעי הלחימה השונים. כתב וצלם nrg התלוו לרמטכ"ל חלוץ במהלך סיור בדרום ושמעו ממנו הכחשה לגבי שמועות על התפטרות צפויה. "כשיהיה לי מה להודיע, אודיע", אמר. חלוץ התייחס לפרסומים, לפיהם אמרו מקורביו כי עליו להתפטר, ושב והבהיר כי המהלך אינו עומד על הפרק. "אתם מקורביי היחידים, כל השאר לא דיברו בשמי", הדגיש הרמטכ"ל. "אני לא מתפטר, אני פה לטוב ולרע".
בנוגע לביקורת החריפה שהטיחו בו גורמים מתוך הצבא, ולקריאות שנשמעו בדבר אחריותו למחדלי המלחמה בלבנון, אמר הרמטכ"ל כי "חופש הבעת הדעה הולך בדרך כלל ביחד עם משמעת בפעולה. אצלנו היו מספר מקרים שזה לא הלך ביחד". המושג "אפס נפגעים" חלחל למערכת חלוץ תקף את חוסר הסולידריות בשורות צה"ל והדגיש את הבעייתיות של ביקורת אנונימית. "זה מתחיל קודם כל אצלנו כשאנחנו מבקרים מישהו אנונימית ותוקעים חרבות", אמר הרמטכ"ל. "זה מתחיל אצלנו בדרג הבכיר, זה מגיע עד לדרג הזוטר, וכך הופכים את התרבות בארגון".
"מציק לי בראיית המערכת, שחושבים שאחריות יכולה להביא לעריפת ראשים", הוא הוסיף. "זה לא הקו שלי. כן צריך לתבוע יותר מאנשים ולעמוד בזה. אבל צריך לדבר עם האנשים ולהיות איתם בקשר".
בהתייחסו לביקורות שנשמעו בנוגע למספר הנפגעים הרב של צה"ל במהלך המלחמה, הבהיר הרמטכ"ל כי הסיבה לכך היא שהמושג "אפס נפגעים" חלחל למערכת בעקבות הלחימה בטרור. "זה לא דומה למצב של מלחמה", הדגיש. "מתי בפעם האחרונה הפעלנו אוגדה בפעילות מבצעית?"
"הציפייה שלי היא שחיי אדם יהיו נר לרגלי המפקד, אך כך גם המשימה", הוסיף. "לגבי קדושת הפקודה, הפקודה היא מחייבת, גם לצד הנותן וגם לצד המקבל. אם הפקודה לא מובנת צריך לשאול שאלות. אם לא עושים זאת - זה לא רציני". חלוץ הבהיר כי כל המערכת צריכה להתאפיין בתחושת יציבות והדגיש כי "יש לנו אחריות על ארגון טוב מאד, שצריך להפוך אותו לטוב יותר". לדבריו, כשאומרים בטלוויזיה שצבא היבשה נכשל, צריך לקחת את זה בעירבון מוגבל.
"לא נכשלנו. אתם יחד איתי, צריכים להרים את הראש להביט קדימה ולנסוע", אמר חלוץ. "ב-1 בינואר 2007 לא יהיו מהפכות כי היסודות בסך הכל קיימים. בעקבות המלחמה בחיזבאללה יש פערים, אין לקחים. היו טעויות ושגיאות ממני ועד למטה. מי שלא עשה לא טעה".
את התחקירים הרבים שנערכים בצה"ל בעקבות הליקויים שהתגלו במלחמה, הגדיר הרמטכ"ל כ"נכס". "בואו נוציא מהלחימה את כל מה שאפשר. ניקח את המסקנות ונהפוך זאת לתוכנית עבודה", אמר חלוץ.
הוא התייחס גם להתפטרותו של מפקד אוגדה 91, תת אלוף גל הירש. "גל הוא קצין מצוין ויכול להיות מפקד מצוין. הקריאה לחזור בו נעשתה בפורום די רחב", אמר חלוץ. "אבל אני מכבד את רצונו של גל. הכותרות של התקשורת בחלקן הן תוצאה של אי הרעות אבל אני מאמין באנשים ואין בעם ישראל קבוצה טוב יותר מאלה היושבים פה". להשאיר את המפקדים הראויים בנוגע לגיוס חיילי המילואים, הבהיר הרמטכ"ל כי "מערך המילואים הוא דומיננטי מבחינת גודלו וזה בא לידי ביטוי במיוחד ביום פקודה. כולם בנויים בסוף על מערך מילואים, שצריך להיות מאומן על מנת להביא תפוקות".
לדברי חלוץ, גם את התחום של אימון חיילי המילואים צריך להכניס לפרופורציות. "כשירות זו גם הרגשה סובייקטיבית של המפקד", אמר הרמטכ"ל. "על הכשירות צריך להסתכל במובן המערכתי, לאו דווקא ברמת הפרט. אני חושב שצבא זה מקצוע. להיות איש צבא זה לא תחביב. זה מקצוע עם עקרונות, תורות, היסטוריה, ועתיד. ומקצוע לומדים. חלק מהלימוד זה לימוד מהתנסות".
בצד ההתעסקות בלקחי המלחמה והבעיות בפניהן ניצב צה"ל, מסתכל הרמטכ"ל כבר אל העתיד. "שנת 2007 לא עומדת בסימן מלחמה אלא בסימן של מוכנות וכשירות אל מול צבא סדיר, מצד אחד, ומול טרור וגרילה, מצד שני".
חלוץ הדגיש את החשיבות של השארת המפקדים הראויים במערכת. "אנחנו כמפקדים צריכים לדאוג שמי שראוי שיישאר בצה"ל אכן יישאר. כל מפקד צריך לקחת זאת באופן אישי כמשימה, זה יעד מספר אחת", אמר. לאתר NRG מעריב