פעילי מט"ח: הדולר ימשיך להיסחר בתנודתיות בט"ק

בשוק ימתינו לפרסום הריבית לחודש מארס. טווח הערכות נע בין הותרתה ללא שינוי לבין העלאה של 0.25%-0.5%. לאומי: פער הריביות הנמוך בשילוב עם עלייה באי הוודאות בשוק צפויים להמשיך ולגרום בתנודתיות בשוק המט"ח
דרור איטח |

לאחר שפתח הדולר האמריקני את שבוע המסחר בהתחזקות למול השקל המקומי, כשביום רביעי הגיע לשיאו וחצה את רף 4.72 שקל לדולר, נבלמה עלייתו והדולר חתם לבסוף בהיחלשות מזערית של 0.02% למול השקל.

סוחרי המטבעות ימתינו מחר להודעתו של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, באשר לגובה הריבית הבסיסית במשק לחודש מארס הקרוב. טווח הערכות הכלכלנים נע בין הותרתה של הריבית ללא שינוי לבין העלאה בשיעור של 0.25%-0.5%.

ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי השקל ייסחר במגמה מעורבת, כשהוא מושפע מגורמים מנוגדים. לדברי כלכלני הבנק, הדולר מקבל תמיכה מהעלייה ברמת אי הוודאות הביטחונית, ומאי הוודאות בזירה הפוליטית בישראל, לקראת הבחירות ההולכות וקרבות.

באשר לטווח הארוך, מעריכים בבנק כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות. ההערכות הן, כי בנק ישראל ישמור על פער ריביות חיובי של בסביבות חצי אחוז בין השקל והדולר, ובכך ימנע עלייה בשערו של האחרון, שעלולה לעורר עלייה באינפלציה. בנוסף, בתי השקעות ובנקים ברחבי העולם צופים, כי בשנת 2006 צפויה מגמה של היחלשות בשער הדולר מול האירו, שצפויה ללחוץ כלפי מטה גם את שער הדולר מול השקל.

לדברי כלכלני ענף מחקר שוק ההון של בנק לאומי, בעוד, שהציפיות לאינפלציה בשנה הקרובה עומדות במרכז יעד יציבות המחירים של הממשלה ואינן תומכות בהעלאות ריבית נוספות של בנק ישראל, העלאות הריבית הצפויות בארה"ב והפיחות לאחרונה בשער החליפין שקל-דולר צפויים להביא להעלאות ריבית נוספות השנה, תוך שמירה על פער ריביות חיובי ישראל-ארה"ב, אם כי הוא צפוי להיוותר על רמה נמוכה.

פער הריביות הנמוך בשילוב עם עלייה באי הוודאות בשוק על רקע גורמים גיאופוליטיים וכלכליים ובהם: הבחירות הקרבות בישראל, ניצחון החמאס בבחירות בשטחים ופרסומי הבנקים הזרים לגבי אטרקטיביות השוק הישראלי צפויים להמשיך ולגרום בתנודתיות בשוק המט"ח.

היחלשות השקל כנגד הדולר השבוע בארץ התרחשה במקביל להתחזקות הדולר בעולם. כך, נסחר הדולר במהלך השבוע סביב רמה של 1.18 דולרים לאירו לעומת כ-1.19 דולרים לאירו בשבוע שעבר. נאומו של יו"ר ה- Fed החדש – בן ברננקי - בפני הקונגרס האמריקני השבוע, חיזק את ההערכות כי צפויה העלאת ריבית נוספת, ה-15 במספר, לרמה של 4.75% בפגישת ה- Fed בסוף מרץ, זאת לנוכח המשך הצמיחה האיתנה בארה"ב ומחירי האנרגיה הגבוהים שמעודדים לחץ מחירים.

להערכת כלכלני הבנק, בטווח הקצר יתכן מסחר תנודתי בשוק המט"ח בהשפעת אירועים גיאופוליטיים והמשך האצה של השקעות משקיעים ישראל בחו"ל.

לדברי כלכלני גיפט, פרסום מדד המחירים לחודש ינואר, אשר רשם ירידה של 0.3%, לעומת התחזיות לירידה של 0.5%, לא השפיע רבות על השוק. לגבי החלטת הריבית של בנק ישראל, ההימור של כלכלני גיפט, אשר מגולם כבר בעקום הריבית, הוא להעלאת ריבית של 0.25%, אשר מיועד שוב לאותת לשווקים כי בנק ישראל מתכוון לשמור חזק על הציפיות האינפלציוניות במשק.

בגיפט מעריכים, כי פקיעת אופציות בורסאיות על דולר/שקל אשר תהיה ביום שלישי, עלולה להוות גורם לתנודתיות נוספת בשוק המט"ח. כמובן, השוק יעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות ברשות הפלשתינית בסוף השבוע

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה