הפועלים: קטנו הסיכויים למגמה של פיחות בטווח הארוך

לדבריהם, עלייה בדולר, המאיימת על יעד האינפלציה, גוררת העלאת ריבית, הפועלת להרגעת המסחר. לאומי: לאחר התיקון בשבועות האחרונים, לא צפוי פיחות מהותי והשקל צפוי להמשיך ולהיתמך בסנטימנט העולמי כלפי השווקים המתעוררים
דרור איטח |

בשבוע החולף נרשמה יציבות במסחר המטבעות המקומי בין המטבע האמריקני לבין השקל הישראלי. הדולר נהנה בתקופה האחרונה ממומנטום חיובי מאז ניצחונה של תנועת החמאס לרשות הראשות הפלשתינית, כשהוא מקבל דחיפה מהתחזקותו למול מרבית המטבעות בעולם. את שבוע המסחר החולף פתח הדולר בהתחזקות כאשר במהלכו חצה את רף 4.7 שקל, זאת לראשונה מאז סוף חודש נובמבר 2005. בהמשך השבוע התייצב ושערו היציג ביום שישי האחרון נקבע על 4.694 שקל - כמעט ללא שינוי.

ביחידת המחקר של בנק הועלים מעריכים, כי בטווח הקצר השקל ייסחר במגמה מעורבת, על רקע העלייה ברמת אי הוודאות הביטחונית, בעקבות נצחונו של החמאס בבחירות לרשות הפלשתינאית והעלייה בהיקף ההתרעות על פיגועים. לדברי כלכלני הבנק, בשוק ממתינים גם להתפתחויות בזירה הפוליטית בישראל, לקראת הבחירות ההולכות וקרבות. בבנק מציינים את מכירת אחזקות בבורסה ע"י משקיעים זרים, כגורם מזרז ותומך במגמה של פיחות.

באשר לטווח הארוך, מעריכים בבנק כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות. לדברי כלכלני הבנק, כפי שהוכח בעבר, עלייה בשער הדולר, המאיימת על יעד האינפלציה של בנק ישראל, גוררת עלייה בריבית השקלית, הפועלת להרגעת המסחר. בנוסף, בתי השקעות ובנקים ברחבי העולם צופים, כי בשנת 2006 צפויה מגמה של היחלשות בשער הדולר מול האירו, שצפויה ללחוץ כלפי מטה גם את שער הדולר מול השקל.

בענף מחקר שוק ההון בבנק לאומי מעריכים, כי בשוק המקומי, בשנת 2006 תתכן ירידה בהיקף ייבוא ההון לישראל על רקע שינוי טעמי המשקיעים הזרים ביחס לשווקים מתעוררים ומיצוי ההפרטות במשק. במקביל, צפוייה האצה, שכבר מתרחשת כיום, של קצב ההשקעות בחו"ל של משקיעים ישראליים, ומוסדיים בפרט.

לדבריהם, שילוב זה של ירידה בזרם ההון הנכנס למשק למול עלייה בזרם ההון היוצא צפוי להגביר את התנודתיות בשוק המט"ח, כאשר לכך מצרפים גם הגורמים הגיאופוליטיים המתרחשים באזור.

עם זאת, סבורים בבנק, כי על רקע רצון בנק ישראל לשמירת פער ריביות חיובי ישראל-ארה"ב, כפי שהומחש על ידי העלאות הריבית בחודשים האחרונים, והמשך איתנות הכלכלה ושוק ההון המקומיים, הרי שלאחר התיקון בשבועות האחרונים, לא צפוי פיחות מהותי והשקל צפוי להמשיך ולהיתמך בסנטימנט העולמי כלפי השווקים המתעוררים, שנותר חיובי (גם אם נחלש), כמו גם על ידי מגמות המסחר בדולר בעולם.

להערכת כלכלני הבנק, בעוד שבטווח הקצר יתכן מסחר תנודתי בהשפעת אירועים גיאופוליטיים, המשך זרם ההשקעות הזרות לישראל, מדיניותו המצמצמת של בנק ישראל ומגמות המסחר במט"ח בעולם צפויים לספק תמיכה לשקל.

מחדר המסחר של פורקסיה מעריכים, כי המטבע האמריקאי ימשיך להתמך מאי הוודאות מדינית-פוליטית-בטחונית וכן מגל המימושים בבורסה, בפורקסיה צופים כי המשך גל פדיונות בשוק המניות, לצד פרסום דוחות מאכזבים צפויים להביא לקטליזטור להמשך מגמת הפיחות. בטווח הבינוני צופים לסייקל חזרה לעבר סביבת 4.60-65, במקביל לעליה בריבית המוניטרית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה