בשבוע הבא חוזרת הבורסה למסלול העליות?
הבורסה התל אביבית חתמה שבוע שני רצוף של ירידות שערים. כזכור לפני כשבועיים זכתה תנועת החמאס בבחירות לרשות הפלשתינית, ניצחון זה נתן את האות לירידות שערים חדות בשוק ההון המקומי. במהלך תקופה זו התקיימו כ-11 ימי מסחר בבורסה, מתוכם כ-7 ימי מסחר נסתיימו בירידות שערים ו-4 בעליות. פעילי השוק ניסו לבלום ירידות אלו כשהם משחררים הצהרות שזהו תיקון בלבד ולא שינוי מגמה.
אז לאן פני הבורסה? האם ניתן להסיק לאחר שבועיים של ירידות שערים, כי הבורסה בדרך למטה? בדקנו מתי בפעם האחרונה נרשם רצף של ירידות שערים חדות בתל אביב ואיך הוא הסתיים.
בתחילת חודש יוני (8/6/05), לאחר חצי שנה חיובית בשוק ההון הישראלי, אשר הניבה תשואה של 11% למשקיעים, התהפכה המגמה בבורסה המקומית. אותם ימים, שלפני ההתנתקות, התאפיינו ברמת אי וודאות גבוהה, דבר ששיחק על עצביהם של המשקיעים. בתקופה ההיא רבים קיוו להצלחת ההתנתקות בתקווה לעתיד טוב יותר באזור, משמע, כישלון התהליך יתקע עוד יותר את ההתקדמות למול הפלשתינים.
הנה מספר נתונים שאיפיינו את מהלך הירידות הקודם, כשמיותר לציין כיצד הסתיים. בין ה-8 ל-26 ביוני נתקיימו כ-12 ימי מסחר, בהם כ-9 נסתיימו בירידות, יום עליות אחד בלבד ויומיים ללא שינוי. במהלך תקופה זו איבדו מדדי הבורסה העיקריים כ-8%. בימים ההם כאמור שררה אי וודאות בשוק, והמשקיעים המתינו לתוצאות ההתנתקות. מי שאז החזיר את הבורסה למסלול העליות היו המשקיעים הזרים, הם העריכו קודם את התוצאות והחלו לאסוף מניות כחודשיים לפני ביצוע ההתנתקות.
בואו ונשווה נתונים אלו לירידות האחרונות. ראשית נתייחס למספרים, אז ירדו המדדים בכ-8% ובמהלך הנוכחי איבדו כ-4.5% בממוצע. מבחינת ימי מסחר של ירידות, שוב, הפעם מספר הימים השליליים נמוך יותר. הדולר שמהווה אינדיקציה באשר לתנועת הכסף הזר, הגיב ביוני בעליה של 3% בתקופה של שבועיים (יצוין כי המשיך לעלות במשך 9 ימים נוספים) ובשבועיים האחרונים עלה הדולר בכ-2%.
הדברים הדומים שמצאנו הם המשקיעים הזרים, אז הם הורידו והרימו את הבורסה וככל הנראה יהיו אלה שיתנו את הטון בתקופה הקרובה. בנוסף, אחד המרכיבים של אי הוודאות הוא הבחירות שיתקיימו ב-28 למארס - כלומר עוד 48 יום, במהלך הקודם החלו הזרים לאסוף מניות כ-50 יום לפני ההתנתקות.
לאחר שראינו כל כך הרבה דמיון בין התקופות האם ניתן להסיק כי תמה המגמה השלילית בת"א? האם בשבוע הבא הבורסה חוזרת למסלול העליות? לא בהכרח. אז נכון שבפעם הקודמת הבורסה דילגה מעל אירועים מהותיים כדוגמת התפטרות ביבי, זכייתו של פרץ בראשות העבודה, ואשפוזו של אריאל שרון. אך, השונה הוא,שהמרחק בין רמות השפל של יוני לרמות השיא של ינואר עומד מעל ל-200 נקודות!!! מדובר בהפרש של לא פחות מ-31%. המשקיעים הזרים בינתיים לא מראים סימנים של חזרה מסיבית לבורסה התל אביבית ובזירה המדינית ישראל צריכה להתמודד עם מציאות חדשה שבא החמאס הוא בעל הבית החדש בשטחים.
לאחר שבועיים של ירידות ניתן לסכם שהמצב לא נורא בכלל. לאחר העליות החדות שרשמו המדדים בחודשים האחרונים, מימוש רווחים הוא דבר טבעי כשהטריגר היה ניצחון החמאס.