פעילי מט"ח: למרות פרץ הדולר יושפע מהמסחר העולמי

למרות שבחירתו של יו"ר ההסתדרות לתפקיד יו"ר העבודה זיעזע את השוק המקומי וחיזקה את הדולר, סבורים פעילי שוק המטבעות כי ההשפעה העיקרית עדיין תמונה בהתפתחויות מעבר לים. מספר פעילים לא שוללים רמה של 4.8 שקל כבר בקרוב
דרור איטח |

הדולר האמריקני המשיך לדהור גם בשבוע החולף, ביום שישי האחרון חתם הדולר בעליה של 0.03% ונקבע על רמת 4.719 שקל. בסיכום שבועי התחזק הדולר ב-1.11% נוספים למול השקל. ברקע, הערכות להעלאות ריבית צפויות בארה"ב בתקופה הקרובה. בנוסף, קיבל המטבע האמריקני חיזוק מאירועים פנימיים בישראל. בחירתו של עמיר פרץ ליו"ר מפלגת העבודה. עם בחירתו הצהיר פרץ על כוונתו להפיל את הממשלה ונראה כי תקציב 2006 לא יאושר. דברים אלו מעלים את רמת אי הוודאות בשוק, שבאה לידי ביטוי בקניית דולרים.

ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר עם שוך הסערה, עשוי השקט לחזור אל זירת המסחר של השקל למול הדולר. האירועים האחרונים שהתרחשו בזירה הפוליטית מכניסים גורם נוסף לתמונת אי הודאות הפוליטית, אם כי לא באופן משמעותי. לאור זאת, עלייה בתנודתיות נראית, להערכתם, התפתחות סבירה יותר מאשר פריצה משמעותית כלפי מעלה של הדולר.

מגמת המסחר בדולר בשוק המט"ח הבינלאומי ומידת האגרסיביות בה ינקוט בנק ישראל בכל הקשור להעלאת הריבית יתנו, להערכתם, את מירב הטון במסחר למול השקל.

בטווח הארוך מעריכים בבנק, כי תימשך מגמה של פיחות מתון, לאור ההערכות להמשך העלאת הריבית בישראל במקביל לזו בארה"ב, שצפויה למנוע פיחות חד בשער השקל. בנוסף, הערכות האנליסטים בשוק המט"ח הבינלאומי הן, כי בטווח הארוך האירו יצליח להתאושש במקצת מול הדולר, על רקע סימנים להתאוששות בכלכלת גוש האירו, ובייחוד בגרמניה, צפי להעלאת הריבית בגוש האירו בתחילת 2006, ולאור העובדה כי בארה"ב הגירעון המסחרי ממשיך להתרחב.

כלכלני בנק איגוד סבורים, כי הגורמים התומכים בהתחזקות הדולר בטווח הארוך הינם: אי יציבות מדינית ופוליטית אשר החריפה לאור בחירתו של עמיר פרץ ליו"ר מפלגת העבודה ואיתו הסיכוי להקדמת הבחירות. ציפיות להמשך עליית ריבית על הדולר. הסלמה משמעותית במצב הביטחוני בארץ.

מנגד, סבורים כי הגורמים התומכים בהיחלשות הדולר הינם: ציפייה לשיפור בתחום המדיני מול הצד הפלסטיני ויתר מדינות ערב. עליית תחזית הצמיחה לשנת 2005 בתמ"ג ל-4.5% מצד משרד האוצר. עליית תחזית הצמיחה לשנת 2005 בתמ"ג ל- 5.1% מצד משרד הלמ"ס. יישום מוצלח של התוכנית הכלכלית המשותפת למשרד האוצר ובנק ישראל לייצוב המשק והשגת צמיחה בשנה הבאה יחד עם עמידה ביעד הגירעון של 3% בשנה הבאה. המשך זרם ההשקעות הזרות לישראל.

בבנק איגוד מעריכים, כי הדולר עשוי להגיע לכ-4.8 שקל לדולר עד סוף השנה.

בבית ההשקעות כלל פיננסים בטוחה, מעריכים כי המשך הצמיחה של המשק והגידול בהשקעות ישרות, בהתאם לתחזית בנק ישראל, מדיניות מוניטרית מרסנת יחד עם מידיניות פיסקלית אמינה, יביאו להמשך השקעות של זרים במשק (לאו דווקא בשוק המניות), ולכן ימתנו את מגמת הפיחות. בבית ההשקעות מוסיפים כי שינויים בשערי החליפין דולר/אירו, צפויים אף הם לתרום להתחזקות השקל בחודשים הקרובים.

לדברי כלכלני גיפט, קשה כעת לדעת עד לאן יגיע פיחות השקל. הכל תלוי בהתפתחויות הפוליטיות והכלכליות ובחוזקו של הדולר בשוק העולמי. ניתן להגיד כמעט בוודאות כי בנק שראל לא יישאר אדיש לסיכונים האינפלציונים של פיחות מזורז ויפעל להעלאת ריבית שקלית לפי הצורך. פיחות השקל היה תלול ביותר בשבועיים האחרונים ותיקון טכני רציני מתבקש, אולם אין לפסול את הסיכונים בתרחישים מסויימים שער הדולר עוד מסוגל להתקרב ל-4.8.

בחדר המסחר של פורקסיה צופים כי לקראת סוף השנה התנודתיות תגבר, רמת אי הוודאות תעלה, ושוק המט"ח הבנילאומי צפוי אף הוא לתנועות חדות לנוכח סגירת מאזנים מצד פעילים. להערכתם פוטנציאל הפיחות לא תם, וכי צפויים תיקונים קלים בדרכו למעלה. התחזקות האמריקאי בעולם, לצד צפי להעלאת הריבית המוניטרית האמריקאית צפויים להמשיך וללחוץ את השקל המקומי. בגיפט צופים כי פוטנציאל הפיחות מוגבל לסביבת 4.80 שקלים, וכי במהרה המדיניות המוניטרית המרסנת מצד בנק ישראל תחל לפעול.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה