המשך הרפורמה במערכת המיסים

ביום 11.7.2005 התקבלה בקריאה ראשונה הצעת חוק, המיישמת את המלצותיה של ועדה משותפת של מינהל הכנסות המדינה ורשות המיסים, בענין גיבוש תכנית רב שנתית להמשך הרפורמה במערכת המיסים. המלצות הוועדה קובעות המשך הפחתת שיעורי המיסים, עידוד השקעות בישראל והתאמתה של שיטת המס הישראלית לתחרות הגלובלית.
עו"ד לילך דניאל |

להלן עיקרי המלצות הועדה, כפי שהובאו בדו"ח שפורסם על ידה ביום ביום 9.6.2005.

מיסים ישירים על יחידים - הגדלת היקף הפחתת המיסים על יחידים, שנקבע במסגרת הרפורמה הקודמת, ופריסת ההפחתה בצורה הדרגתית עד תחילת שנת 2010.

בסוף תהליך הפחתת המיסים, שיעור המס הישיר המירבי (מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי ומס בריאות) על העובד השכיר יהיה 44%, לעומת 49% כיום. מתווה הורדת שיעור המס הישיר המירבי יהיה כדלקמן: - 49% בשנת 2006. - 48% בשנת 2007. - 47% בשנת 2008. - 46% בשנת 2009. - 44% בשנת 2010.

- במקביל להפחתת דמי הביטוח הלאומי ומס בריאות לאוכלוסיה מתחת לסף מס ההכנסה, יועלו שיעורי דמי הביטוח הלאומי ומס הבריאות לבעלי הכנסות גבוהות.

- שיטת "מס ישיר שלילי" לבעלי הכנסה נמוכה. משמעותו של "מס ישיר שלילי" הינה מתן קצבה התלויה בהיקף ההכנסות ובהרכב המשפחה.

מיסוי חברות לפי החוק הקיים שיעור מס החברות בישראל ירד ל-32% בשנת 2006 ול-30% החל בשנת 2007. מוצע להאיץ את קצב ההפחתה ולהמשיכה גם אחרי שנת 2007 עד ששיעור מס החברות יגיע ל-25%. המתווה המוצע הוא כדלקמן:

- 31% במקום 32% בשנת 2006. - 29% במקום 30% בשנת 2007. - 27% במקום 30% בשנת 2008. - 26% במקום 30% בשנת 2009. - 25% במקום 30% בשנת 2010.

הפחתת מס החברות תיעשה במתווה מקביל להפחתת שיעור המס השולי על יחידים, כדי למנוע פער ניכר בין שיעור המס על רווחים מחולקים בחברה (מס חברות בתוספת מס על דיבידנד) לעומת השיעור השולי המירבי על יחידים, שעלול להוות תמריץ ליחידים להתאגד כחברה.

מיסים עקיפים הוועדה ממליצה להפחית את שיעור המע"מ בישראל. בשנת 2005 מוצע להפחית את שיעור המע"מ המוטל על עוסקים בחצי אחוז, מ-17% ל-16.5%. משיקולים תקציביים מוצע שלא לבצע, בשלב זה, הפחתה מקבילה בשיעור מס השכר על מלכ"רים ומס השכר והרווח על מוסדות כספיים.

הועדה מציעה להמשיך בתהליך הורדת שיעור המע"מ בשנת 2007, מ-16.5% ל-16%.

מיסים על הכנסות ורווחים מהון במוקד התכנית הרב שנתית בתחום מיסוי ההון עומד היעד של פישוט מערכת מיסוי ההכנסות מהון ויצירת אחידות וניטרליות. התכנית המוצעת תביא בתוך פרק זמן קצוב להאחדת שיעורי המס על כל סוגי ההכנסות מהון: רווח הון, שבח מקרקעין, ריבית ודיבידנד.

לגבי יחיד, שיעור המס על רווח הון ריאלי, על ריבית ריאלית ועל דיבידנד, יהיה 20% ועל רווח באפיקי השקעה נומינליים יחול מס בשיעור 15%.

בעל שליטה ימשיך להתחייב במס בשיעור של 25% על דיבידנד שהוא מקבל מחברה שהוא בעל שליטה בה ועל רווחי הון ממכירת מניות בחברה כאמור. כמו כן, לגבי אופציות ומניות שהוקצו לעובדים במסלול ההוני ימשיך לחול מס בשיעור של 25%.

הפחתת שיעור מס השבח תידחה לתחילת שנת 2010.

מיסוי בינלאומי ועידוד השקעות בישראל פטור השתתפות מוצע לקבוע הסדר מיסוי מיוחד ביחס לחברות החזקה ישראליות שישקיעו בחברות זרות. מטרת ההסדר לאפשר הקמה בישראל של מרכזי ניהול בינלאומיים של תושבי חוץ.

חברת החזקות ישראלית תידרש לעמוד במספר תנאים, ובראשם השקעה בסכום מינימאלי במניות ובהלוואות, בחברות מוחזקות זרות שעיקר הכנסתן היא הכנסה עסקית שהופקה מחוץ לישראל.

עיקרי הטבות המס שיינתנו לחברת ההחזקות הישראלית הם פטור ממס על דיבידנד שהיא מקבלת מהחברה המוחזקת הזרה ופטור ממס רווחי הון במכירת מניות אותה חברה. חברת ההחזקות הישראלית תהיה פטורה ממס על הכנסות פיננסיות בשוק ההון בישראל.

תושב חוץ שיקבל דיבידנד מחברת החזקות ישראלית ישלם מס מופחת בשיעור של 5% בלבד על הדיבידנד.

לגבי רווח הון ממכירת המניות בחברת ההחזקות הישראלית, יחול פטור ממס בהתאם לעקרונות שיפורטו להלן לגבי פטור ממס רווח הון למשקיעי חוץ.

הטבות המס יותנו בכך שלחברת ההחזקות הישראלית היתה החזקה מינימאלית במהלך תקופה בת 12 חודשים לפחות, בחברה ממנה מחולק הדיבידנד או בגינה נצמח רווח ההון.

בעלי מניות בחברת החזקות ישראלית שהם תושבי ישראל, יחויבו במס מידי שנה על רווחים שלא חולקו (דיבידנד רעיוני) בשיעור של 20%, ובמקרה של בעל שליטה - בשיעור של 25%, גם לגבי חלקם בהכנסות הפטורות של החברה. חברה שהיא בעלת מניות בחברת ההחזקות תחויב על הדיבידנד הרעיוני במס.

תושב חוץ בעל מניות בחברת החזקות ישראלית, אשר הפך לתושב ישראל, יהיה זכאי להטבות המס המגיעות לעולה בשל הכנסות מדיבידנד או רווח הון שהיו לחברת ההחזקות, ואשר מיוחסות אליו כדיבידנד רעיוני.

פטור ממס רווח הון למשקיעי חוץ - הוראת שעה מומלץ להעניק במסגרת אמנות מס, זכות מיסוי בלעדית למדינת התושבות, לגבי רווחי הון שאינם ממקרקעין. משמעות הוראה זו היא פטור ממס רווחי הון במדינה שבה מבוצעת ההשקעה.

מוצע להעניק פטור ממס רווחי הון לתושבי חוץ שהם תושבי מדינה שיש לישראל אמנה למניעת כפל מס עימה. לענין זה, יחיד ייחשב משקיע חוץ בתנאי שהיה תושב חוץ במשך 10 שנים רצופות לפחות לפני מועד הרכישה.

הפטור יחול על השקעות בניירות ערך של חברות ישראליות שיבוצעו החל ביום 1.7.2005 ועד תום שנת 2008. הפטור יחול ללא תלות במועד מכירת ניירות הערך, לרבות מכירות שיבוצעו לאחר שנת 2008.

הפטור לא יחול לגבי ניירות ערך של תאגידים שעיקר נכסיהם מקרקעין בישראל ולגבי ניירות ערך הנמכרים באמצעות מוסד קבע בישראל של תושב החוץ.

תושב חוץ שהיה לתושב ישראל, יהיה זכאי לפטור כאמור לגבי חלק רווח ההון שרואים אותו, לפי השיטה הליניארית, כנצבר בתקופה שבה היה תושב חוץ.

פחת מואץ - הוראת שעה רכישת מכונות וציוד בענפים מסוימים החל ביום 1.7.2005 ועד 30.6.2006 תזכה בפחת מואץ בשיעור 100%. הענפים בהם יחול הפחת המואץ יהיו ענפי התעשייה, הבניה, החקלאות והתיירות.

לגבי רכישה שתבוצע עד תום שנת 2005, ניכוי הפחת בשנת 2005 ייעשה בהתאם לדין הרגיל ואילו היתרה תנוכה בשנת 2006.

לגבי רכישה שתבוצע במחצית הראשונה של שנת 2006, ניכוי הפחת בשנת 2006 ייעשה בהתאם לדין הרגיל ואילו היתרה תנוכה בשנת 2007.

מיסוי מקרקעין פטור ממס רכישה על דירה יחידה יינתן פטור ממס רכישה על דירת מגורים יחידה לגבי סכום רכישה של עד 550,000 ₪. הפטור יחול גם לגבי דירת מגורים יחידה ששווייה עולה על הסכום האמור, עד תקרת הסכום של 550,000 ₪.

ההקלות יינתנו במסגרת הוראת שעה ויחולו על מי שירכוש דירת מגורים החל מיום 1.7.2005 ועד יום 30.6.2006.

התנאים לפיהם תוגדר דירה כ"דירת מגורים יחידה" ייקבעו בהתאם לכללים החלים לענין זה לפי החוק הקיים לצורך החלת שיעור מס רכישה מופחת.

מי שמחליף דירת מגורים אחת בשניה, ובמהלך תקופת ההחלפה היו לו שתי דירות, בו זמנית, ייהנה אף הוא מההקלות האמורות, ובלבד שהתקופה בה היו ברשותו שתי דירות מגורים לא עלתה על עשרים וארבעה חודשים, ולגבי רכישת דירה מקבלן אף לתקופה ארוכה יותר, ובתנאי שלא חלפו שנים עשר חודשים מהמועד שבו היתה החזקה בדירה אמורה להימסר לידי הקונה על פי הסכם.

קרנות להשקעה בנדל"ן ייושמו המלצות הוועדה הבין משרדית בנושא הסדרת פעילותן של קרנות נדל"ן בישראל, קרנות המשקיעות בנדל"ן מניב ומחלקות באופן שוטף את הרווחים למשקיעים. בהמלצות יוכנסו שינויים על מנת להתאימן להמלצות הועדה בנושא מיסוי שוק ההון.

הרחבת בסיס המס והגברת האכיפה מניעת תכנוני מס אגרסיביים מנהל רשות המיסים יוסמך לקבוע רשימה של תכנוני מס אשר לגביהם תחול חובת גילוי ודיווח על ידי הנישום לרשות המיסים, במסגרת הדיווח השנתי. אי דיווח על תכנון מס הנכלל ברשימה ייחשב עבירה פלילית.

במקרים בהם תחול תוספת מס בעקבות ביקורת שומה, כתוצאה מהפחתת מס שנבעה מתכנון המס המנוי ברשימה, ונקבע לגביו בשומה סופית כי הוא בגדר עסקה מלאכותית, יוטלו על הנישום קנסות גרעון מיוחדים.

תתאפשר עריכת שומה חלקית רק לגבי ההכנסה הנובעת מהעסקה נשוא תכנון המס, תוך יישום השלכות אותה שומה חלקית על יתר מרכיבי הכנסותיו של הנישום.

מיסוי נאמנויות השינוי המרכזי יהיה קביעת תוצאות המיסוי בהתאם לתושבות יוצר הנאמנות ולא בהתאם לתושבות הנהנה.

יראו את נכסי הנאמנות והכנסות הנאמנות כנכסיו והכנסותיו של יוצר הנאמנות. עם זאת, הנאמן עצמו (בין אם הוא תושב ישראל ובין אם הוא תושב חוץ) הוא זה שיהיה בר החיוב במס ובר השומה בשל הכנסות הנאמנות. הנאמן הוא זה שיידרש להגיש דו"חות שנתיים לרשות המיסים ולשלם את המיסים בהתאם.

הנאמן יחויב במס בשל הכנסות הנאמנות בהתאם לתושבותו של היוצר.

על הכנסות הנאמנות יחול שיעור המס המירבי החל על הכנסתו של יחיד, אולם לגבי הכנסות שנקבעו להן שיעורי מס מופחתים בידי היחיד (כגון - ריבית, רווח הון, דיבידנד וכו') יחולו שיעורי המס המופחתים החלים על הכנסתו של יחיד. לא יינתנו הקלות ופטורים אישיים המוגבלים בסכום או בתקרה. היה יוצר הנאמנות תושב חוץ, לא יהיה הנאמן חייב במס בשל הכנסות הנאמנות שהופקו או שנצמחו מחוץ לישראל, או בשל הכנסות שנצמחו או שהופקו בישראל ושתושב חוץ פטור ממס עליהן.

עלה יוצר נאמנות תושב חוץ לישראל, תהיה הכנסת הנאמנות פטורה ממס, בהתאם להטבות הניתנות לעולה חדש או לתושב חוזר, כגון פטורים לפי סעיפים 14, 16 ו-97(ב) לפקודה, ובתקופות הקבועות בהם.

לאחר פטירתו של יוצר הנאמנות, לא יחול שינוי במעמד הנאמנות: ההכנסות ייוחסו לעזבונו וימשיכו להתחייב במס על שם הנאמן, במידה והן חייבות במס בישראל.

יוצר הנאמנות יהיה ערב לחובות המס של הנאמן.

הקניית נכסים לנאמנות, על ידי יחיד, לא תהווה אירוע מס. הקניית נכסים על ידי חבר בני אדם, בתנאים מסוימים, תחויב במס ויראוה כדיבידנד שחולק לבעלי המניות.

חולקו נכסי הנאמנות או הכנסותיה לנהנים, יראו את החלוקה כאילו מדובר בהעברה של יוצר הנאמנות לנהנים. לפיכך, מקום בו קיים פטור בשל העברה ישירה, ללא תמורה, מהיוצר לנהנה, יחול פטור על חלוקת הנכסים או ההכנסה (כגון פטור במתנה לקרוב או ליחיד תושב ישראל, או פטור בהעברה ללא תמורה ל"מוסד ציבורי"). ואולם, בחלוקת נכס לנהנה שהוא תושב חוץ, תחויב החלוקה במס, כפי שהיתה מחויבת אילו היה הנכס מועבר במישרין מהיוצר לנהנה.

חולקו הכנסות הנאמנות לנהנה בתוך שנת המס או בסמוך לאחריה, ניתן יהיה לבקשת הנהנה, לראות את ההכנסות האמורות כהכנסות הנהנה והן תחויבנה במס בידיו בהתאם לדין החל עליו. חולקו הכנסות הנאמנות כאמור לנהנה תושב חוץ ורואים את ההכנסות כהכנסותיו של הנהנה ולא כהכנסת הנאמנות, יראו את הנכס שההכנסות ממנו חולקו כנמכר מתושב ישראל לתושב חוץ.

ניתן יהיה לגבות מהנהנה חובות מס בשל הכנסות הנאמנות, אך לא יותר מסכומים שחולקו לנהנה כשהם מוכפלים בשיעור המס המירבי של יחיד בתוספת של 10% לשיעור האמור.

יקבע הסדר מיוחד לענין נאמנויות שכל הנהנים בהן הם מוסדות ציבור, כך שיוענק להכנסות הנאמנות פטור ממס, ללא תלות בזהות היוצר.

חבות המס בשל הכנסת הנאמנות לא תושפע מזהותו או תושבותו של הנאמן. נאמן יוכל להחזיק את נכסי הנאמנות באמצעות "חברת החזקה נאמנותית", מבלי שתהיה לכך השפעה על חבות המס של הכנסת הנאמנות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה