
המשבר בטלוויזיה הקהילתית: בוחנת פנייה לביהמ"ש נגד האוצר והתקשורת
אחרי שלא קיבלו את רוב ההקצבה לשנת 2012, בהנהלת הטלוויזיה הקהילתית שוקלים פנייה לבית משפט, כדי שזה יחייב את משרדי האוצר והתקשורת לעמוד בהתחייבות השלטונית - כך נודע לאייס. 2 משרדי הממשלה מחויבים להעביר לטלוויזיה הקהילתית 3 מיליון שקלים בשנה, ועד כה הועברו רק 750 אלף שקלים, על ידי משרד התקשורת.
הטלוויזיה הקהילתית - ששידוריה הוסדרו בשנת 2000 - משודרת בערוץ 98 בכבלים ובלוויין, וממומנת כאמור על ידי משרדי האוצר והתקשורת, שווה בשווה, 1.5 מיליון שקלים כל אחד מן המשרדים. בעקבות אי העברת רוב הסכום, נקלעה הטלוויזיה למשבר כלכלי קשה. את המצוקה שלה חשף בשבוע שעבר העיתון TheMarker, בערוץ משרדים 62 גופים, שכל אחד מהם מקבל בממוצע כ-40 אלף שקלים תקצוב לשנה. הערוץ מפיק מגזינים, חדשות מקומיות, חדשות אלטרנטיביות ושידורים של חוגי קולנוע ו-וידאו, ובסך הכל פעילות בשידוריו אלפי אנשים בהתנדבות.
ביום ראשון השבוע, שלח יו"ר האגודה הישראלית לתקשורת קהילתית, יוחאי רוטנברג, מכתב לשר התקשורת משה כחלון, בעקבות החלטת המשרד לאשר חבילת ערוצים צרה בחברות הטלוויזיה הרב-ערוצית, HOT ו-yes. באותה החלטה של משרד התקשורת נקבע כי "החבילה הצרה תכלול את הערוצים הבסיסיים בשילוב לפחות 4 ערוצים תוכניים המופקים בישראל בנושא: ספורט, ילדים ונוער, סדרות וסרטים, וחדשות עולם, וזאת תוך שמירה על ההשקעה ביצירה הישראלית".
רוטנברג ביקש לדעת "האם 'הערוצים הבסיסיים' שאין איזכור למהותם, כוללים גם את ערוץ 98, הערוץ הקהילתי (הדמוקרטי החופשי) שנוצר ומופק על ידי מתנדבים למען העם? פנייתי זו נובעת מהיחס הכללי של משרדך כלפי הערוץ הקהילתי. יתכן ובמקרה דנן זו מסקנה מוטעית אך יש לה עובדות מצטברות".
בטלוויזיה הקהילתית מלינים למשל כי ערוץ 98 נעדר מחבילת הערוצים הבסיסיים בעידן פלוס, כשיש לציין כי עלות השתתפות בחבילה עומדת על כ-4 מיליון שקלים בשנה, סכום אותו אין לטלוויזיה הקהילתית. כמו כן, רוטנברג ציין כי "כל המכתבים שהופנו למשרדך, בהם מלינים על התמיכה הצפויה של 2012 - לא קיבלו שום מענה בכתב", וגם כי "בתזכיר החוק לאיחוד המועצות - אין שום סעיף הנוגע לשימור החקיקה והתמיכה בנושא הטלוויזיה הקהילתית".
לדברי רוטנברג, "מישהו ממשיך לסגור את הברז לתקשורת בישראל - ואין מי שיעצור את התהליך המסוכן הזה. לצערנו, הפעם אלו הם שרי התקשורת והאוצר, שחושבים שמה שקשישים ובני נוער עושים בטלוויזיה הקהילתית, הוא לא חשוב ולא נחוץ. אם הגורמים הרלוונטיים לא יתעשתו, תתגבר הסכנה לדמוקרטיה, לחופש הביטוי ולשידור הציבורי בישראל. אם הטלוויזיה הקהילתית תיסגר, היא תצטרף למעריב, הארץ, ערוץ 10 ואמצעי תקשורת אחרים הנמצאים בקשיים".
גורם בטלוויזיה הקהילתית, אמר לאייס כי "על בסיס ההתחייבות השלטונית להעברת הכסף, נרכשו ציודים וזמן עריכה, ותוכננו פרויקטים לכל השנה. כעת אין עדיין כסף, אבל יש התחייבויות שלנו".
ממשרדי האוצר והתקשורת טרם התקבלו תגובות.
- 2.oferdesade 03/10/2012 09:49הגב לתגובה זו... אם יופקו ע"י קבוצות דתיות
- 1.א.א. 02/10/2012 21:56הגב לתגובה זואי אפשר להבין את המגמה החד צדדית של שיתוק אמצעי תקשורת במדינה דמוקרטית. אם זאת המגמה, שיסגרו את ערוץ 2 , וכל הערוצים האחרים (יש שפע של ערוצים) ואז יהיה שקט תקשורתי לשר התקשורת . הערוץ הקהילתי הוא אחד הערוצי התוכן המרכזיים בחברה שלנו, אין שום יסבה לפגוע בו . הוא חיוני ונחוץ לחברה בכללותה. כולל מבוגרים, נוער אוכלוסיות מיוחדות והאיש הקטן בקהילה . שמקבל מידע רלוונטי לאיזור המגורים שלו . יש הצדקה מוחלטת להעצים את הערוץ , להגדיל תקציבים ולמקם אותו בתחילת הסקאלה. בין כל ערוצי התוכן