העסקה המפוקפקת של בואינג בסכנה - המנייה סובלת ממומנטום שלילי

האם הקונגרס ימנע מבואינג להוציא אל הפועל את אחת מהעסקאות הגדולה שלה בשנים האחרונות?
אלמוג עזר | (4)
נושאים בכתבה איראן בואינג

חמישה חודשים לאחר סיומן של הסנקציות על איראן, הממשל מנסה להשיב את המדינה אל פסים נורמאליים יותר. אחד מהצעדים הראשונים של הממשל היה שיקום התשתיות במדינה ובתוך כך הקמה של נמלי וציי תעופה חדשים לגמרי. לקראת סוף יוני, נודע כי איראן הזמינה 109 מטוסי סילון מבואינג (סימול: BA), חמישה חודשים בלבד לאחר שכבר סיכמה עם איירבוס כי תרכוש 118 מטוסים מאיירבאס (סימול: AIR).

רכישה של כמעט 230 מטוסים תהפוך את איראן למעצמת תעופה אזורית עם צי מטוסים שמגיע בגודלו לכדי שלושה רבעים של הצי הבריטי. ככל הנראה שזה בדיוק מה שמפחיד את הגורמים השמרניים יותר בארה"ב. לטענת נציגים רפובליקנים, שנאמו השבוע אל מול ועדות כלכליות בקונגרס, התעלמותו של ממשל אובמה מהסחר עם איראן לאחר הסרת הסנקציות, גורמת לכך שחלק מהחברות האמריקניות משתתפות בחימושה מחדש של טהרן.

עד כה הוצעו שתי דרכים עיקריות להגביל את העסקה בין איראן לבואינג. הראשונה היא לגרום לכך שהבנק לייצוא/יבוא בארה"ב ימנע מלהעניק אפשרויות מימון לחברות אמריקניות שמבצעות עסקים עם טהרן. הדרך השנייה היא לאפשר למשרד האוצר לבחון באופן עצמאי עסקאות עם איראן ולמנוע אותם במקרה של ניגוד אינטרסים עם הממשל בארה"ב. 

העסקה של בואינג היא העסקה הגדולה ביותר שנעשתה בין חברה אמריקנית לבין מדינת איראן מאז שנת 1979. השנה שבה התרחשה מהפכה איסלאמית במדינה, הופל שלטונו של השאה ועשרות האזרחים האמריקניים ששהו במדינה הוחזקו בשבי עד אשר הוחזרו בעסקה עם השלטון.

על פי דובר בואינג, מבנה העסקה יתבצע באופן הבא: איראן הסכימה לרכוש 80 מטוסים במחיר של 17.6 מיליארד דולר. כמו כן היא תשכור 29 מטוסים נוספים באמצעות תמיכתה התפעולית של בואינג. בהתחשב בכך שזו העסקה השנייה של איראן בשנה האחרונה, המדינה כבר הוציאה קרוב ל-50 מיליארד דולר על מטוסים חדשים. 

מנייתה של בואינג נסחרת הבוקר בירידות שערים קלות. מה שבא ללמדנו כי השוק אולי מעריך את מאמץ הרפובליקאנים, אך רואה בכך מס שפתיים בלבד.  מתחילת השבוע המנייה השילה אחוז ועתה שוויה הוא מעט מעל ל-127 דולר. מתחילת השנה המצב שונה כאשר המנייה מציגה תשואה שלילית של 17%. 

הכנסותיה של בואינג בשנת 2015 הגיעו לכדי 96.1 מיליארד דולר. בשנת 2014 ו-2013 הכנסותיה של ענקית התעופה הגיעו לכדי 90.7 מיליארד ו-86.6 מיליארד דולר בהתאמה. ממוצע ההכנסות של שלוש השנים האחרונות מגיע לכדי 91 מיליארד דולר.

לנוכח הערכה כי העסקה של בואינג עם איראן עשויה לעבור את ה-20 מיליארד דולר (מכירה וטיפול), ניתן להבין עד כמה זו חשובה לחברה כאשר היא מהווה יותר מ-20% מההכנסות השנתיות הממוצעות. 

 

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    סחטיין (ל"ת)
    כתבה יפה 08/07/2016 12:19
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    כל המאמץ היה לשווא (ל"ת)
    איפה ביבי איפה? 08/07/2016 12:19
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    תכל'ס, לפחות ב747 יש מקום לשים תרגליים (ל"ת)
    שלום חנוך 08/07/2016 12:19
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אורנית 08/07/2016 12:18
    הגב לתגובה זו
    מרגיש בבטחון