השווקים גועשים: במשרד הכלכלה מסבירים את החשיפה הישראלית לסין - האם צפויה פגיעה?

בשיחה עם Bizportal מתייחס אהוד גונן לחשיפה של ישראל לסין, ולסקטורים שנמצאים כעת בסיכון 
לירן סהר | (4)
נושאים בכתבה סין

הצעד האגרסיבי של הממשל הסיני להחלשת מטבע היואן במטרה לתמוך ביצוא הסיני מכה גלים בשווקים הפיננסים ויש מדינות שצפויות לחטוף יותר מאחרות, זאת בשל החשיפה הגבוהה שלהן לשוק הסיני. נשאלת השאלה – כיצד יושפע הסחר של ישראל עם סין בעקבות הפיחות. Bizportal שוחח עם אהוד גונן, כלכלן ביחידה לסחר חוץ במשרד הכלכלה.

"היצוא הישראלי לסין מהווה 5%-6% מסך היצוא הכולל ואילו היבוא מהווה 12%-13%", אמר גונן בראשית הדברים. "היצוא הישראלי לסין הוא בשולי רווח יחסית גבוהים, החסמים של היצוא הישראלי לסין הם לא של מחיר כמו בברזיל ואוסטרליה, אלא חסמי בירוקרטיה - כלומר הרגולציה הסינית, ומציאת שותף עסקי. כשני שליש מהיצוא הוא של הייטק ותעשיות מתקדמות, תעשייה רפואית ותקשורת. סחורות של דשנים, דלקים, ואנרגיה מהוות של 15%-20% מסך היצוא. אני לא רואה כיצד הפיחות במטבע משפיע עלינו בצורה משמעותית. חברות הכימיה והדשנים בהחלט יכולות להיות מושפעות, אם כי להערכתי החברות יסכימו לספוג את ההפסדים כדי לא לאבד את השוק".

גונן מסביר כי סך היבוא העולמי של סין מוערך בכ-1.9 טריליון דולר, מתוכו ישראל מהווה 1.5% בלבד עם היקף יבוא של 2.7 מיליארד שקל בלבד.

"צריך לעשות הרבה מאוד עד שסין תהיה משמעותית ליצוא הישראלי" "אנחנו שמחים שישראל מייצאת מוצרים עם ערך גבוה. הסוגיות שמטרידות אותנו הן האם הגידול בייצוא מקביל לגידול בתל"ג הסיני, האם מגדילים נתח שוק או לא. היקף היצוא לארה"ב עומד כיום על 10-11 מיליארד דולר ולסין כאמור על 2.7 מיליארד דולר בלבד, צריך לעשות הרבה מאוד עד שסין תהיה משמעותית ליצוא הישראלי, אך בטווח של עשרות שנים נגיע לשם".

לגבי היבוא הסיני לישראל, מעריך גונן כי פיחות המטבע יוביל לירידה במחירי המוצרים מהמדינה, לדבריו, ישנם חסמים למוצרים המיובאים מסין מבחינת רגולציה ותקינה, ומעבר לכך מאז המחאה החברתית יש אווירה בישראל של עידוד התעשייה המקומית – "מנסים כמה שיותר להתבסס על תעשייה מקומית, בעבר לא חשבו פעמיים לפני שייבוא מסין, כעת חושבים".

שאלת החרם לשאלה האם החרם המתגבש על מוצרים ישראליים המיוצאים לאירופה מוביל להסטת תשומת הלב משרד הכלכלה לפיתוח אלטרנטיבות בסין ובהודו, השיב גונן: "אנחנו מעודדים את גיוון היצוא הישראלי, מכל סוג שהוא, גיוון גודל החברות וגם גיוון המוצרים והיעדים. אנחנו בהחלט דוגלים בגיוון לעולם המתפתח, השפעות החרם הישראלי אפסיות עד זניחות, רואים זאת כמשהו אסטרטגי, לא לשים את כל הביצים בסל אחד, רואים במשברים בשנים האחרונות תמיד הם פגעו בקבוצה של מדינות, לא יכולים לצפות מהיכן המשבר הבא יגיע ולכן המדיניות כעת היא פיזור, אנחנו מסבסדים יצואנים שנאמר רוצים לייצא לסין, עוזרים להם לפתוח את הנציגות השיווקית שלהם ולהתאים את מוצריהם לתקינה סינית, הודית או יפנית".

לדבריו, החרם עשוי לפגוע בסגמנטים מאוד מסוימים ביצוא הישראלי – "מכוונים בעיקר למוצרי צריכה באירופה – מזון, קוסמטיקה ויין, קשה עד בלתי אפשרי להחרים כימיקלים או מוצרי טכנולוגיה. לא רואים בקריאות לחרם כמשהו סופר אסטרטגי, אין לזה השפעה במדיניות הפעילות של משרד הכלכלה".

גונן מסביר כי לישראל יש שם מאוד טוב בסין – " יש הערכה מאוד טובה שגובלת לעיתים לחוסר נוחות מצדנו, אנחנו כממשלה מנסים לגעת יותר בתשתיות הסחר, הסכמי הכרה הדדית, תקינה ושיתופי פעולה, כל מה שיכול לעזור מבחינת בירוקרטיה, זה אכן מצליח החל משיתופי פעולה עם פארקים תעשייתיים וכדומה ועד להסכמים גדולים ברמה של תקינה".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    הריבית הנמוכה 12/08/2015 16:00
    הגב לתגובה זו
    קונים שטויות
  • 1.
    למה לא עושים פיחות בשקל? (ל"ת)
    אנונימי 12/08/2015 15:43
    הגב לתגובה זו
  • t 15/08/2015 15:25
    הגב לתגובה זו
    הממשלה לא קובעת את השער, אלא המוכרים והקונים.
  • אזרח 12/08/2015 19:09
    הגב לתגובה זו
    צרות של ימות המשיח. היורו והדולר נחלשים. השקל חזק מדי. אלמלא בנק ישראל היה דונה ככ הרבה דולרים הוא היה עוד יותר חזק.