מדינת ענק שצפויה לחטוף בעוצמה עקב פיחות המטבע הסיני

הפיחות ביואן צפוי להוביל לירידה חדה במחירי הסחורות - ויצואניות הסחורות הגדולות בעולם יחטפו מכה חזקה
לירן סהר | (2)

הצעד האגרסיבי של הממשל הסיני להחלשת מטבע היואן במטרה לתמוך ביצוא הסיני מכה גלים בשווקים הפיננסים. המניות מוטות הייצוא באירופה וארה"ב חוטפות בעוצמה, הנפט צולל לשפל של שנים ארוכות ויש גם מדינות שצפויות לחטוף יותר מאחרות, זאת בשל החשיפה הגבוהה שלהן לשוק הסיני.

מי שצפויה להיפגע יותר מכל היא כנראה ברזיל. מדהים לראות ש-50% מהיצוא של המעצמה הדרום אמריקנית מיועד לסין. בין היתר מדובר בסחורות דוגמת ברזל ונפט. בתור התחלה הפיחות הסיני גורם לנפילה במחירי הסחורות (אליהן חשופה ברזיל) ומעבר לכך נפילת היואן הופכת את היצוא הברזיאלי ליקר יותר עבור הסינים. 

"צוות הסחורות שלנו העריך כי ירידה של 1% בשער היואן מובילה לירידה של 0.5%-0.6% במחיר הסחורות הדולרי", אומרים בבנק אוף אמריקה. מדובר למעשה בפגיעה במדינה שכבר נמצאת במצב קשה עם אינפלציה של כמעט 10%, אובדן של כרבע מערך המטבע המקומי מתחילת השנה וצפי להתכווצות של כ-2.4% בתוצר ב-2015. בנוסף, בימים אלו מתנהלת חקירה בנוגע לפרשת שחיתות ממשלתית בהיקף של מיליארדים – החשד הוא שהמפלגה השולטת, בהנהגתה של הנשיאה דילמה רוסף, השתמשה בכספים מחברת הנפט הממשלתית Petrobras למימון הבחירות. יצוין שרוסף הייתה יו"ר החברה בשנים 2003-2010. בעקבות החקירה, הנושאת את השם Car Wash'' נחתך ערכה של מניית הנפט הלאומית בחצי.

העם הברזילאי החל לאבד את הביטחון שנוצר במדינה במהלך גל העליות במחירי הסחורות בשנים האחרונות והחל לשאול אם השגשוג שנוצר לא היה סוג של אשליה. ישנם קולות הקוראים להחזרת המשטר הצבאי ששלט במדינה ביד ברזל בין 1964 ל-1985.

רוסף נבחרה שוב בבחירות שנערכו בסתיו האחרון, והמשקיעים תלו תקוות בבחירתו של שר האוצר החדש יואקים לוי, אשר זכה לשם כינוי "ידי- מספריים" (Scissorhands) בשל הבטחותיו לחתוך בתקציב. הבורסה המקומית החלה לשקף את הביטחון החדש שנוצר ומניות החברות המקומיות החלו לזנק בתחילת 2015. אולם גל העליות לא ארך זמן רב – מחירי הסחורות החלו לרדת בחודש מאי והמניות של פטרובראס ושל יצרנית המתכות ואל (Vale) ירדו בהתאם. בעקבות הפיחות ביואן ירדה אמש מניית פטרובראס ב-3% נוספים ומניית ואל ירדה ב-6%.

ברזיל לא תוכל לצאת מהמצב הקשה ללא שיפור בסין – לפי דו"ח של קרדיט סוויס, גידול ביצוא היה הגורם העיקרי שהוביל ליציאה ממיתון כלכלי ב-4 מתוך 5 המיתונים האחרונים – "אנחנו מעריכים שהסיכוי לשיפור כלכלי ברבעונים הקרובים, ללא תרומת גורמים מבחוץ קטן".

קיראו עוד ב"גלובל"

לפי מורגן סטנלי, מלבד ברזיל, המדינות הנוספות אשר צפויות להיפגע קשות מפיחות המטבע הסיני הן אוסטרליה, אשר 32% מהיצוא שלה הוא למדינת הענק, קוריאה עם כ-30% מסך היצוא, סינגפור עם כ-23% מהיצוא ויפן עם 21%. 

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    מאיר פ 12/08/2015 13:06
    הגב לתגובה זו
    נפגעת , אבל עם נגידה שלא מבינה הרבה בכלכלה השקל מתחזק מול הדולר ויתר המטבעות בניגוד למגמה בעולם, ישראל כמדינת יצוא יתרה ממדינות אחרות היצוא נחלש בחודשים האחרונים ואם נוסיף גם את התחזקות השקל ( בניגוד למגמה הפיחות של המטבעות בעולם ) קיבלנו פגיעה רצינית בכלכלת ישראל, מה בנק ישראל עושה , קונה דולרים ( עד היום עזר כמו כוסות רוח למת )
  • 1.
    יויו 12/08/2015 12:30
    הגב לתגובה זו
    לא נוקבים בדולרים אמריקאיםjQuery20306942842216230929_1439371562309