הבנקים טסו כבר 17% מאוגוסט: בפסגות מצפים לעוד 8% עד סוף השנה
מדד ת"א בנקים היה אחד המדדים הנפגעים ביותר בשנה האחרונה בשוק המקומי כשנפל בשפל בכ-22% ביחס לרמתו בתחילת השנה, אך בחודש וחצי האחרונים נראה כי חל שינוי משמעותי בהעדפות המשקיעים ואלו חזרו להשקיע בבנקים המקומיים והקפיצו את המדד מאמצע אוגוסט בכ-17%, מהם עלייה של כ-2% נרשמת כעת. על מנת להבין את הגורמים לשינוי המגמה ולקבל הערכה ביחס לתשואות שצפוי ענף זה עד סוף השנה שוחחנו על טרנס קלינגמן, מנהל מחלקת המחקר ואנליסט הבנקים של פסגות.
קלינגמן מעריך כי קיים פוטנציאל ממשי שמדד הבנקים שעדיין נסחר בתשואה שלילית של כ-8% מתחילת השנה יצליח להמשיך את הראלי שהחל באוגוסט ויסגור את השנה עם תשואה מאופסת או אפילו חיובית. בפסגות מעדיפים את ההשקעה בבנקים הבינוניים, כאשר המלצתם היא לקנות את מניות בינלאומי, דיסקונט ומזרחי טפחות. בהתייחס לבנקים הגדולים לאומי ו פועלים ההמלצה היא "תשואת שוק" וההעדפה היא לבנק הפועלים. נציין כי מניית הבינלאומי בלטה עם זינוק של כ-21% מאז ה-14 באוגוסט ועד היום.
קלינגמן מסמן שתי מגמות עיקריות שמשפיעות על הבנקים הישראלים בעוצמה בתקופה האחרונה. "דבר ראשון רואים שבסקטורים המקומיים כמו הבנקים והתקשורת מגיבים המשקיעים כעת לתגובה המוגזמת של השוק מאז אפריל ובחודש האחרון נראה כי המשקיעים חזרו להשקיע במגזרים שנחתכו.דבר שני שמשפיע ספציפית על הבנקים הישראלים היא ההתאוששות החדה שנרשמה במגזר הבנקאי בארה"ב ובאירופה על רקע התגובה העוצמתית לתוכניות החילוץ שהושקו שם לאחרונה ושהיוותה א הטריגר לחזרת המשקיעים לענף גם בשוק המקומי"
"המשקיעים מסתכלים על הענפים השונים בשוק ורואים שהבנקים הישראלים נסחרים במחירים זולים במיוחד. בנוסף קיימת השפעה ישירה בין ההתאוששות של אירופה להתאוששות של הבנקים. נזכיר כי הבנקים השונים ציינו בדוחותיהם, שהיו בסה"כ טובים, את הקשיים של היצואנים הישראלים (בעיקר היצואנים הבינוניים) בשל היותם חשופים למשבר באירופה.
עם זאת קלינגמן מציין כי הענף עדיין מצוי תחת לחץ שנובע בעיקר מהחשיפה ללווים הגדולים שנאלצים כיום להתמודד עם הסדרי החוב. "אנחנו עוברים תהליך של הורדת מינוף בסקטור העסקי וזה מוביל לעלייה בהפרשה לחובות מסופקים של הבנקים בשל כך שהפירמות מתקשות לגלגל ולמחזר את החובות שלהן בשוק".
בפסגות מציינים הסיכון הגיאו פוליטי הגדל בישראל משפיע לרעה על המשק, וזה לא רק בגלל האיום הפוטנציאלי מכיוונה של אירן. "לאחר שקט בגבולות עם מצרים ועם סוריה שנמשך מאז מלחמת יום הכיפורים בשנת 1973, בשנה האחרונה התעצמו הסיכונים מכיוונם. בשוק מבינים שהתנאים הביטחוניים בגבולותינו הסלימו ועלויות הביטחון של הממשלה עלו, מה שמקשה על השקעות אחרות במשק ועלול להכביד על הצמיחה. הבנקים שרגישים מאוד לצמיחת המשק עלולים להיות מהנפגעים הראשונים בשוק במקרה של הסלמה גיאו פוליטית".
"קשה מאוד לצפות מה יקרה למניות הבנקים בהמשך בשל המספר הרב של הגורמים האקסוגנים שיתכן וישפיעו על השוק בארץ ובעולם. אני מזכיר לך שכבר ראינו מצבים שהאמריקנים השיקו תוכניות חילוץ ואחרי חודשיים שלושה המשקיעים שוב איבדו את האמון בשוק. עם זאת, לדעתי האווירה החיובית בשווקים תמשך כנראה עד הבחירות בארה"ב, שם דוחים את ההכרעות בעניינים הסבוכים יותר כמו הצוק הפיסקאלי וישובו להתמודד איתם רק לאחר הבחירות".
- 1.אחד שמבין 23/09/2012 21:12הגב לתגובה זואיך הבנקים זולים? כל יום שעובר עוד ועוד חברות לא יכולות לשרת את החובות שלהן. מאיפה יבואו רווחים לבנקים? מפעילות מסורתית בטוח לא. אולי רווחי פאסיבה. תמיד אפשר לייצר עמלות חדשות כגון "עמלת נשימה בסניף"......