משקיע צעיר מנתח גרפים פיננסיים במחשב נייד קרדיט ביזפורטלמשקיע צעיר מנתח גרפים פיננסיים במחשב נייד קרדיט ביזפורטל

הכסף ה'טיפש' מתגלה כחכם: המשקיעים הפרטיים גברו על וול סטריט במשבר האחרון

בעוד המוסדיים ברחו מהשוק בעקבות הכרזת המכסים של טראמפ, המשקיעים הפרטיים שקנו בירידות זכו לתשואה של 15% תוך חודש וקבעו שיא היסטורי של 36% מנפח המסחר

אדיר בן עמי |


המשקיעים הפרטיים, שלעתים קרובות מכונים "הכסף הטיפש" בשוק ההון, הוכיחו את עצמם כחכמים במיוחד במהלך התנודתיות האחרונה בשווקים. בעוד שאנשי המקצוע של וול סטריט מיהרו למכור מניות בעקבות הכרזת המכסים של הנשיא דונלד טראמפ ב-2 באפריל, הציבור הרחב של המשקיעים הפרטיים ראה בכך דווקא הזדמנות לקנייה.


הודעת המכסים של טראמפ גרמה לנפילה חדה בשווקים, עם אובדן של כ-6 טריליון דולר בשווי שוק במניות אמריקאיות תוך יומיים בלבד. קרנות גידור ומשקיעים מקצועיים אחרים מיהרו להיפטר ממניות, ואסטרטגים מובילים המליצו ללקוחותיהם לברוח מהשוק.


אולם מרבית המשקיעים הפרטיים התייחסו למצב בצורה שונה לחלוטין. מבחינתם, השוק היה פתאום "במבצע", מה שסימן זמן לקנות, לא לברוח. בדיעבד, התברר כי צדקו, כאשר טראמפ שינה את עמדתו שבוע מאוחר יותר והשהה את רוב המכסים ב-9 באפריל, מה שהוביל לזינוק של 18% במדד ה-S&P 500 מאז.


"המוסדות הגדולים הם אלה שגורמים למכירות ההמוניות," אמר מייקל אנטונלי, אסטרטג שוק בחברת בירד לניהול עושר פרטי. "הקמעונאים פשוט אוספים מניות בכל שבועיים, ובסופו של דבר, לחץ המכירה מסתיים – אוספים, אוספים, אוספים."


תשואה של 15% מאז אפריל

המשקיעים הפרטיים רכשו מניות בקצב שיא לאורך כל התנודתיות בשוק המניות, כאשר ה-S&P 500 צלל לסף שוק דובי ואז התאושש לרמה כמעט זהה לתחילת השנה בתוך חודש. אסטרטגיית קניית הירידות הניבה למשקיעים הקמעונאיים תשואה של כ-15% מאז ה-8 באפריל, היום לפני השהיית המכסים של טראמפ, כאשר הם השקיעו נטו 50 מיליארד דולר במניות אמריקאיות, על פי ג'יי.פי. מורגן צ'ייס.


"בעוד שכותרות מאיימות גרמו למשקיעים מוסדיים לסגת, המשקיעים הפרטיים הוכיחו נחישות יוצאת דופן והחזיקו בהשקעותיהם," הסביר דייב מאזה, מנכ"ל חברת ראונדהיל השקעות. "בסביבת שוק רוויית חששות, דווקא המשקיע הקטן שפועל בעקביות הוא זה שיוצא מנצח." "למרות שזה עשוי להיראות לא אינטואיטיבי, משקיעים פרטיים אינם מוגבלים על ידי מדדי השוואה או צורך לענות ללקוחות מודאגים, לכן הם המשיכו קדימה וקנו בירידות, מה שעבד שוב," הוסיף.


אמון המשקיעים הפרטיים בשוק המניות לא התפתח בן לילה, אלא התבסס לאורך זמן. נתוני בנק אוף אמריקה מצביעים על תופעה מרשימה: לקוחותיו הפרטיים רכשו מניות באופן עקבי במשך 22 שבועות רצופים עד לסוף השבוע האחרון – הרצף הארוך ביותר מאז שהבנק החל לעקוב אחר נתונים אלה ב-2008, כך על פי ניתוח שערכה האסטרטגית ג'יל קארי הול. בניגוד בולט לכך, קרנות ההשקעה האלגוריתמיות, הפועלות לפי מודלים שיטתיים, שומרות על פוזיציה זהירה במיוחד: חשיפתן למניות אמריקאיות נמצאת באחוזון ה-12 התחתון בלבד, הרמה הנמוכה ביותר כמעט מאז 2010, כפי שעולה מנתוני דויטשה בנק.

קיראו עוד ב"גלובל"


המניות כעת נסחרות כאילו המפולת מעולם לא התרחשה. מדד ה-S&P 500 נמצא בערך 4% מרחוק משיא כל הזמנים, בעוד מדד הנאסד"ק 100 עבר משוק דובי חזרה לשוק שורי. ההתלהבות גוברת ככל שהמתחים הכלכליים בין ארה"ב לסין מתמתנים והבית הלבן נראה כמרכך את גישתו למשא ומתן מסחרי.


תקופת צמיחה חסרת תקדים

אין זה מפתיע שמשקיעים צעירים נוטים להוסיף לתיק ההשקעות שלהם גם בתקופות של ירידות בשוק. משקיעים בני פחות מ-40 התנסו רק בשווקים עולים (שווקי שוורים) במהלך שנות הבגרות שלהם, ובכלל זה תקופת הצמיחה חסרת התקדים של 11 שנים – משיקום המשבר הפיננסי של 2009 ועד למגפת הקורונה. יחד עם זאת, גם משקיעים אלה מתמודדים עם אתגרים בשנה הנוכחית: למרות הישגיהם באפריל, ביצועי תיקי ההשקעות של המשקיעים הפרטיים נחלשו בכ-2% עד אמצע מאי, בעוד שמדד S&P נותר יציב יחסית באותה תקופה, כך על פי דוח של בית ההשקעות מורגן.


מסתבר שאמונם של המשקיעים הפרטיים בשוק קיבל חיזוק משמעותי מהתנהגות השווקים בשנים האחרונות. כך, למשל, תקופת השפל שנלוותה למשבר הקורונה נמשכה 33 ימים בלבד – הקצרה ביותר בתולדות שוקי המניות המודרניים. גם תקופת האינפלציה הגבוהה ב-2022, שבמהלכה איבד מדד S&P 500 כמעט חמישית מערכו, התחלפה במהירות יחסית בתקופה של שגשוג – שנתיים עוקבות עם תשואות של למעלה מ-20%. 


עוד נקודת ציון בולטת התרחשה עד לקיץ האחרון, כאשר השוק השלים מעל 350 ימי מסחר רצופים ללא ירידה יומית של יותר מ-2% – התקופה היציבה הארוכה ביותר מאז 2007.


השנה, משקיעים פרטיים היו אחד מהגורמים העיקריים לעלייה בשבוע האחרון של אפריל, אמרה וו מג'יי.פי. מורגן, כאשר פעילות מוסדית נותרה מתונה. מה-28 עד ה-29 באפריל, נתח השוק שנשלט על ידי משקיעים פרטיים הגיע ל-36%, הרמה הגבוהה ביותר אי פעם בנתוני ג'יי.פי. מורגן.


ההתנהגות העקבית של המשקיעים הפרטיים בשוק מערערת על הדעה הרווחת לפיה משקיעים אלה פועלים בצורה אימפולסיבית ונגררים אחר אופנות זמניות. האנליסטים ציינו כי התפיסה הציבורית נוטה לחלק את המשקיעים הפרטיים לשתי קבוצות קיצוניות: "יש נטייה לראות את המשקיע הפרטי או כספקולנט שרודף אחר רווחים מהירים, או כמשקיע שמרני המפקיד סכום קבוע במדדים מובילים. במציאות, רוב המשקיעים נמצאים באמצע," כתבו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה