האוצר: "אין בועה בישראל, אך בהחלט חוששים מהמשך העליות במחירי הדירות"

בפאנל בנושא שוק הדיור בכנס S&P מעלות, נשללה קיומה של בועת נדל"ן, אולם עלה החשש מהמשך עליית המחירים. מנכ"ל בנק איגוד"מישהו הכניס לכולם לראש שכל זוג צעיר צריך לרכוש דירה"
לירן סהר |

במרכז הפאנל בנושא שוק הדיור שנערך בכנס S&P מעלות עמדו צעדי הממשלה בצינון מחירי הדירות והמחסור החמור בהיצע כיום.

"המושג בועה לא רלבנטי לשוק הישראלי, ניתן לראות שהממוצע העלייה השנתי עמד על 2.5% במשך עשור, גם בעשור הנוכחי", אומר שרון גמבשו, המשנה לממונה על התקציבים במשרד האוצר. "על פני הדרך יש גלים של עליות וירידות כמו בכל שוק. חשוב להיות ראציונאליים ולהבין שאין פתרונות קסם, חשוב לכולם לדעת שהממשלה פועלת בצעדים שונים על מנת להגדיל את היצע הדיור. אנחנו חוששים שמגמת עליית המחירים תמשך, אם תמשך תיווצר בעיה. אולם נעשים צעדים בצד ההיצע, בראש העין הוסר חסם להקמת למעלה מ-4,000 יחידות דיור, ברמלה למעלה מ-1,000 הבאנו מספר פתרונות בנושא ההתחדשות העירונית, כלים בדמות תוספת זכויות בנייה, טיפול בדייר הסרבן.הממשלה צריכה לטפל בצד ההיצע, צריכה להתמודד עם כל מיני הצעות של גורמים אינטרסנטיים לטפל בצד הביקוש בצורה של מענקים".

גמבשו אומר כי ניתן לראות סימנים מעודדים- "חלקם של המשקיעים ירד מ-32% ב-2009 ל-22% בספטמבר 2010 ורוכשי הדירות נסוגים ממסלולי המשכנתאות הבלתי צמודים. בצד ההיצע ניתן לראות כי משנת 2007 מספר הדירות שהמנהל שיווק כמעט הוכפל ל-25 אלף דירות מ-13 אלף דירות".

"מישהו הכניס לכולם לראש את הדיעה שזוג צעיר לאחר שנת נשואין חייב לרכוש דירה", אומר חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק איגוד. "יש בעיית מאקרו בהתנהלות הממשלה. יש פתרונות לבעיית הדיור, לא צריכים כולם להתיישב באזור חדרה-גדרה, אפשר לכוון זוגות צעירים לפריפירייה. אני צופה שבאיזשהו שלב תהיה ירידת מחירים כשיתגבשו סימני האטה ובנייה מרובה, אז כולם יגידו "אמרנו לכם שתהיה בועה לאחר ירידה של 15%, מצב של בועה נחשב לירידה של 50".

מיכאל בפמן, כלכלן ראשי בבנק לאומי, אומר כי ברגע שרואים שמספר חודשי ההיצע בנתוני הלמ"ס נמוך מ-9 מדובר סביבה של עליית מחירים, מעל 11 חודשים ירידת מחירים, כיום אנחנו ב-7.5 חודשים, עליית מחירים. מדובר בפונקציה של התחלות הבנייה, זמן הבנייה ועלויות מימון. כעת אנחנו בסביבה של עליית מחירים, נראה איך הדינמיקה תתפתח, העלייה תרגע ותעצר. אנחנו לא סוטים מהשיווי משקל. הדברים שנעשים מכיוון בנק ישראל מגיעים משיקולים מאקרו יציבותיים, הכל מתחיל ונגמר בצד ההיצע".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה