לוקחים אוויר: רבעון שני הסתיים, אחד חדש בדרך - סיכום עולמי
יום שישי האחרון סימל את סיומו של הרבעון השני של 2013. לעומת הרבעון הראשון של השנה, הרבעון הנוכחי היה מעט חלש יותר כאשר המדדים המובילים הוסיפו לערכם בין 2% ל-5%. הרבעון הנוכחי היה בסימן החשש מהפסקת תכנית הרכישות של הפדרל ריזרב שעומדת על 85 מיליארד דולר בכל חודש.
המדדים המובילים בוול סטריט הוסיפו לערכם עד 5% ברבעון הנוכחי זאת לעומת תשואות טובות יותר ברבעון הראשון. נזכיר כי הרבעון הראשון של השנה היה בסימן ההחלצות המסוימת מהמצוק הפיסקאלי אשר השיבה את המשקיעים לבורסות. הדאו גו'נס הוסיף 15% לערכו ושבר, במהלך הרבעון, את השיא אשר נרשם בשנת 2007, טרם המשבר הכלכלי. ה-S&P500 עלה 11.89% כאשר גם הוא שבר את השיא אשר נרשם באותה השנה. כמו כן, הנאסד"ק התחזק ב-8.15%. גם שוק העבודה נראה טוב יותר עם שיעור אבטלה שעמד על 7.7%.
כאשר מסתכלים על המחצית הראשונה של השנה, כל המדדים המובילים בוול סטריט רשמו עליות של בין 12% ל-14%. העליות המדוברות התרחשו למרות חודש יוני אשר היה החודש הראשון מתחילת השנה שבו המדדים סגרו באדום (ירידות של עד 1%).
את התפנית בבורסות וול סטריט ברבעון הנוכחי (ובמחצית הראשונה ) ניתן לייחס ל-22 במאי אז נחשפו בקול גדול הפרוטוקולים של וועידת השוק הפתוח אשר דנה בריבית לחודש מאי. מהפרוטוקול עלה כי נציגי הפדרל ריזרב מעוניינים להפסיק את תכנית הרכישות אולם חלוקים בדעתם על המועד הנכון. נציין, כי בשונה מפרוטוקולים קודמים, הפעם לא היה קונצנוס לגבי המשך הרכישות.
לאחר חשיפת הפרוטוקול, היה ניתן לחוש בתכונה שלילית בקרב המשקיעים בוול סטריט אשר הפסיקו את גל הרכישות המסיבי שאפיין את החמישה החודשים הראשונים של השנה. התכונה התחזקה לאחר שב-19 לחודש (יום ד') בישר נגיד ה'פד' כי הוא מעוניין להפסיק את תכנית הרכישות וזאת כתלות במצב הכלכלה המקומית ובשיעור האבטלה. לאחר ההודעה, המדדים בוול סטריט ננעלו בירידות שערים חדות אשר גררו מפולת במזרח הרחוק וביום למחרת גם באירופה.
לצורך השלמת התמונה, נציגי הפדרל ריזרב, מהמחוזות השונים בארה"ב, מנסים כעת למזער נזקים כאשר אתמול אמר ג'רמי סטיין כי המשקיעים מגיבים בצורה מוגזמת לאמירותיו של ברננקי מה-19 לחודש. דניס לוקהרט, נציג ה'פד' של מחוז אטלנטה אמר "לדעתי, דבריו של ברננקי לא מרמזים על שינוי במדיניות של הבנק. אני חוזה כי רמת הריבית הנמוכה אשר שוררת במשק בתקופה האחרונה תמשיך גם לאחר הפסקת תכנית הרכישות". ולבסוף ג'רמי לאקר, הנציג של מחוז ריצמונד אמר "הבנק המרכזי ימשיך בתכנית הרכישות אולם בקצב איטי יותר".
בורוסות אסיה
רבעון קשה במיוחד עבר על בורסות אסיה כאשר בחודשים אפריל עד יוני היה ניתן להיתרשם שכספים רבים נמשכו מבורסות המניות. השווקים בסין הובילו את הירידות בבורסות אסיה ברבעון הנוכחי כאשר מדד שנחאי צלל 12% וההנג סנג ירד 7.2%. ירידות משמעותיות נוספות נרשמו בבורסות אוסטרליה כאשר המדד המרכזי S&P/ASX200 צלל 3% עקב ירידה דרסתית במניות שקשורות במשאבי המדינה. מארק מתיוס ראש מחלקת מחקר של שווקי אסיה ב- Julius Baer אמר לבלומברג ה'פדרל ריזרב' אחראי ל-80% מהירידות בברוסות אסיה כאשר ה-20% הנותרים מיוחסים לדאגות מהכלכלה השנייה בגדולה, סין".
בורוסות אירופה
המגמה בבורסות אירופה ברבעון הנוכחי הייתה פחות ברורה. כמובן שהחששות מהפסקת תכנית הרכישות בארה"ב הגיעו גם לאירופה. בסיכום רבעוני, הדאקס הגרמני עלה 2.6%, מדד מילנו הוסיף 0.15%, הפוטסי הלונדוני השיל 2.26%, המדד בטורקיה ירד 10.13%, הקאק הצרפתי הוסיף 0.2% והאייבקס הספרדי השיל 2%.