הציבור יותר חכם ממה שחושבים: קליקסופטוואר כדוגמא

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס להשפעות של רואי השחורות על וול סטריט ; ואיך קליק קשורה?

כעת, לאחר שהמשקיעים הצליחו לשרוד בהצלחה את "הצוק הפיסקאלי", ה-"Sequestration" ואפילו את איטליה מחפשות רשתות התקשורת, בשביל הרייטינג, משהו חדש, סנסציוני דיו שיפחיד את הציבור. מה שמטריד את המפיקים, שאפקט הפחד מאבד מערכו - ה-"Sequester" נמשך רק יום מסחר אחד. שלישיית רואי השחורות, רוביני / רוג'רס / פאבר, כבר אינה משפיעה כלל, על משבר האירו אי אפשר לסמוך יותר, האמונה בארה"ב רק הולכת וגדלה (ראה אגחי"ם) וסין מסרבת להפסיק לצמוח, אז מה עושים? נראה שכעת ישלפו את סיפור ה"המדדים חוצים את שיא כל הזמנים, היכונו לתיקון חד". זה תמיד עבד, להבדיל מכל השטויות האחרות, במשפט הזה יש הגיון מסוים שבנוי על חוקי הפיזיקה - "מה שעולה יורד".

איך באמת אפשר להסביר את העובדה שהשוק, למרות ההפחדות הבלתי פוסקות, אינו קורס / מתרסק / צולל כפי שהתקשורת מבטיחה? לדעתנו זה בגלל שציבור המשקיעים, כמו כל ציבור אחר, חכם יותר מאלו שחושבים שהם מעצבי דעתו. רוב המשקיעים עדיין חושבים ומתנהגים בהגיון כלכלי לטווח ארוך. אבל היכן "ההיגיון הכלכלי" אם מבטיחים לנו שגוש האירו "מתרסק", שהצמיחה בסין נעצרת ושכלכלת ארה"ב עומדת בפני מיתון חוזר? ההיגיון נמצא בצורת ההתקדמות של מהפכות הטכנולוגיה, האינפורמציה והגלובליזציה, בטלפון החכם וברשתות החברתיות. בפעם הראשונה בהיסטוריה האנושית האפשרות לראות מה קורה אצל כל האחרים, להשוות ולצרוך, ניתנת לכל בני האנוש על כדור הארץ, כיוון שהמחיר ותהליך הגלובליזציה הופך אותה לברת ביצוע. זו רק שאלה של זמן עד שסיסקו או אלקטל יתבקשו לחבר את מאלי לרשת ויתחיל להגיע ביקוש גם משם. אנחנו מדברים על התהליך הזה כל הזמן. נכון, יש משברים שתאוות בצע גורמות להם, ויש משברים שטיפשות המנהיגים גורמים להם, אבל כוחן של מהפכות הטכנולוגיה, האינפורמציה והגלובליזציה גדול מהכל, הן מניעות צמיחה כלכלית תוך כדי התקדמותן. למרות, שלושתן הן גם הגורם מספר אחד לזעזועים בכל הרמות, הכלכלית והחברתית. את מה שעוללו לשוק ההון, מראה מיום הולדתו בתחילת 1950 ועד היום.

המדד המכובד והשמרן הזה "השתגע" מאז החלו השלוש להתחבר ולהשפיע על מה שקוראים "הכלכלה הישנה", איפשהו בתחילת שנות ה-90'. מדדי המניות "השתגעו" בתגובה לקצב השינוי המהיר שקרה בעולם הריאלי. מישהו מהקוראים היה בסין בתחילת שנות ה-80'? אנחנו היינו. סין של 1980 לא הייתה שונה כלכלית ממאלי של 2013, זו הייתה "חוויה" נוראית. סין היום זה אמריקה, 500-600 מיליון סינים צורכים היום באמריקן-סטייל ועוד 700-800 מיליון סינים ממתינים בחוסר סבלנות לתורם. המשבר האמיתי לא יבוא לפני שבסין יהיה את אותו מספר טלפונים חכמים כמו שיש בישראל (יחסית למס' תושבים כמובן), ומי יודע מה ימציאו המהפכות עד אז? על המדובר העולם צריך להודות לנשיא רונלד רייגן. על פי עדותו לקח לו שנתיים להבין את גודל הנזקים שהשאיר הנשיא קרטר ולהכין אסטרטגיית יציאה מהמשבר. האסטרטגיה של רייגן התבססה בעיקרה על התאמת הסביבה העסקית לצמיחה, באמצעות תימרוץ הטכנולוגיה, הורדת מיסים, עידוד מאסיבי של השקעות הון ודחיפה ללא פשרות של תהליך הגלובליזציה (הכלכלה החופשית לא תתפוס גלובלית, אמר, אם הקומוניזם לא יעלם). גדולתו של רייגן הייתה ביכולתו לייצר חלום מלהיב, למכור אותו לציבור ("אני מייצג את המיליונרים וגם את כל אלו שרוצים להיות מיליונרים") והכי חשוב לבצע - הוא בנה את התשתית. וול סטריט הבינה את משמעות המהלכים כבר ב-1982. אם תתבוננו בגרף תראו בבירור מה שקרה מאז. הבעיה היא שרייגן, כמו כל תומכי הכלכלה החופשית, התנגד לפיקוח על וול סטריט, וזו, כמנהגה מאז ומעולם, ניצלה את ההזדמנות להפיק מקסימום רווחים - מה שגרם למשברים גדולים, שמן הסתם יחזרו גם בעתיד. אבל בגדול, הביקושים בשוק הריאלי ילכו ויתעצמו ואת זה הכסף ההגיוני רואה, לכן המדדים בשיא כל הזמנים. גם הטענות מהסוג של "מכפילי שיא" או "ערכים גבוהים לחברות", אינן נכונות בשלב הנוכחי. מצבן של 500 חברות המדד מעולם לא היה טוב יותר, ורמת המכפילים אינה יוצאת דופן. אז לא צריך להיבהל צריך להיזהר!! יותר מאי פעם – המשקיע ההגיוני צריך לפזר השקעותיו, חז"ל צדקו.

בחזרה לקליקסופטוואר (סימול: CKSW)

קליק היא אחת מחברות הטכנולוגיה הישראליות הבודדות, שמנייתה שברה את רמות הבועה (מארס 2012 הגיעה ל-13.07 דולרים לעומת שיא הבועה שהיה על 9.75 ביולי 2000). יש לחברה עוד "ייחוד" אחד, מאז 2006-7 היא "נקלטה" ע"י אתרי הסוחרים שהפכו את המניה לכדור המשחק שלהם, וכבר כתבנו על התופעה הזו בעבר. מייסדי החברה זיהו נישה שלדעתם תתפתח בעקבות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה, והיו בידם הטכנולוגיות הנדרשות למילוי הנישה. כמו חברות טכנולוגיה ישראליות רבות, כך גם קליק הייתה חלוצת היישום בנישה. כמו האחרות הוכחת ההצלחה העסקית האמתית עדיין בספק. כשאנחנו מדברים על "הוכחת הצלחה עסקית אמתית", הכוונה היא להפוך לחברה כמו מינימום צ'קפוינט (סימול: CHKP) או אמדוקס (סימול: DOX) - חברה גלובאלית שמכירותיה חוצות את מיליארד הדולרים.

קליק נוסדה בשנת 1979, אבל עד 1996 שימשה כחברת ייעוץ בתחום האופטימיזציה וקבלת החלטות אינטליגנטיות. החל מ-1996 החלה החברה לשווק פלטפורמות תוכנה לתמיכה בניהול כוח העבודה ואופטימיזציה שלו. החברה, יושבת בפתח תקווה עם מרכז ניהולי בברלינגטון, מסצ'וסטס, ארה"ב. היא הונפקה בנאסד"ק בקיץ 2000 בניהולם של בתי ההשקעה ליהמן,CIBC ו-COWEN וגייסה כ-30 מיליון דולרים לפי שווי חברה של כ-175 מיליון דולרים, הגיעה לציבור עם תוצאות 1999 שהראו מכירות של 2.03 מיליון דולרים והפסד של 1.8 מיליון ד'. שנת 2000 הסתיימה עם מכירות של 3.5 מיליון והפסד של 3.4 מיליון. בתחילת המאה היה עדיין קשה לזהות את מסגרת התחום, אך לא את המתחרים - החברה ציינה בתשקיף את Electronic Data Systems של רוס פארוט מטקסס, שבשנת 2000 הייתה חלק מג'נרל מוטורס, שרכשה אותה מפארוט ב-2.5 מיליארד. ב-2008 נרכשה ע"י היוליט פאקארד ב-13.9 מיליארד. בתשקיף הוסיפה והדגישה שעם ההתפתחויות בתחום ה-IT התחרות תלך ותגבר.

האיש שהקים את החברה, ד"ר משה בן בסט, עדיין מוביל אותה כיו"ר ומנכ"ל. הוא ללא כל ספק מהמומחים המובילים בעולם בתחום. בוגר מדעי המתמטיקה, הסטטיסטיקה והמדע באוניברסיטת ת"א, בילה שנים בתחום מערכות האינפורמציה באוניברסיטת דרום קליפורניה וקליפורניה, זיהה כנראה את הצורך המתפתח בנישה בגלל שנים ארוכות של התעסקות בנושאים קרובים. הוא ייסד את החברה ביחד עם שמעון רוז'ני (שעזב מאז), ולאחר 17 שנות ייעוץ בתחום יצאו לשוק להגשים חלום. מיום הנפקתה ועד היום, להוציא ירידה קלה ב-2002, המכירות בעלייה ואפילו את משבר 2008 חצתה החברה כשהיא מעלה המכירות. 2012 הסתיימה עם מכירות של 100.05 מיליון מכירות ורווח של 7.5 מיליון או 24 סנט למניה. הקונצנזוס כרגע על מכירות של 121 ו-145 מיליון לשנים 2013-14 ושל רווח למניה של 28 ו-47 סנט בהתאמה.

אבל המניה, זה סיפור אחר - היא התחילה דרכה ב-7 דולר ומסלולה עד כה נראה כשיני התנין. יכול מאוד להיות שהסיבה לזעזועי המניה ברווחיות הלא כל כך יציבה של החברה. אבל הדעה שלנו היא שהתנהגות המניה, מאז 2006, קשורה כאמור ב"מאבק" בין גורמים ספקולטיביים, סוחרי יום, שגילו אותה ומשחקים על ציפיות (תופעה שנראית בבירור על הגרף לצד הפופולריות של החברה באתרי הסוחרים המובילים) לבין גורמים הגיוניים, משקיעים ארוכי טווח, שמאמינים בעתיד החברה ומנצלים את הזעזועים לאיסוף במחירים נוחים.

אז מהם הסיכויים להמשך?

אין שום ספק, שחלומו של ד"ר בן בסט מתגשם. התחום שהחברה זיהתה הפך לחלק בלתי נפרד מאסטרטגיית הניהול של כל עסק, והביקוש לכלים שמספקת החברה ימשיך לגדול. מוצריה של קליקסופטוואר מהווים ומוכרים היום כחלק ממערך ההתייעלות החשוב כל כך. מדובר בניהול יעיל יותר של כוח העבודה ושל מערכת המכירות. קליק מאפשרת להנהלות ליישם הפלטפורמות באמצעות כל המערכות החדשות והטכנולוגיות הקיימות, ענן, ביג דאטא, אלחוט, טלפוניה חכמה וכו'. במהלך 2011 החברה קיבלה הכרה משמעותית, כאשר קבוצת גארטנר הכתירה את החברה כמנהיגת מעגל החברות שעיסוקן בתחום ה-Field Service Management.

בנוסף, קצב העלייה במכירות, בשלוש השנים האחרונות, מצביע על ההכרה ההולכת וגדלה באיכות המוצרים. הבעיה היא שככל שחלומו של בן בסט מתממש וההשקעות בניהול עובדים ובהתייעלות גדלות - כך גדלים התחרות והתמריץ של החברות הגדולות לבצע זאת "בתוך הבית". בדו"ח ה-20-F האחרון מציינת החברה מתחרות לא מעטות. מענקיות כמו אורקל (סימול: ORCL) ועד ל-ABB הגרמניה הענקית, שרכשה בלמעלה ממיליארד דולרים, מתחרה בשם Ventyx מאטלנטה. ישנה TOA Technologies הפרטית של הישראלים, יובל בריזקר ועירד כרמי ו-Astea (סימול: ATEA ), שגם אצלה ראש הפיתוח ישראלי. ישנה המתחרה הקטנה מישראל עליה כתבנו בעבר, ViryaNet (סימול: VRYAF ) של שמואל הכהן. בתחום האלחוט ישנה Syclo שעובדת בעבור ספרינט-נקסטאל.

קליק נכנסת ל-2013 עם מעמד איתן בשוק, מוניטין ו-59 מיליון דולר בקופה. השאלה היחידה שתעניין את המשקיעים מעתה ואילך היא קצב הצמיחה. ב-2012 חצתה החברה את 100 מיליון הדולר במכירות, הישג מרשים ללא ספק. אבל השאלה תהיה, "איך, לאחר שהשגתם מטרה זו, אתם רצים למיליארד?". האנליסטים שאול איל ויו קונינגהאם מאופנהיימר יצאו בתחילת פברואר בהמלצת קניה עם מחיר יעד של 10 דולרים. הם ביססו זאת על הערכתם שהרווח למניה ב-2014 יהיה כ-48 סנט למניה והחברה תמשיך בכניסה לתחומי הענן והמובייל.

פרופסור בן בסט מסביר ששנת 2012 היא שנת ציון דרך בדרכה האסטרטגית של החברה. הוא מאמין שהצמיחה תהיה מהירה יותר משהציגה בעבר, למעלה מ-20% ב-2013. בן בסט נשען בתחזיותיו על ההצלחה עד כה, המוניטין עם לקוחות גדולים חדשים ועל אסטרטגיית ההתפשטות לתחומים חדשים ולאזורים חדשים. קשה מאוד להעריך אם הצלחתה של החברה תמשיך בקצב שחוזה זאת בן בסט, אבל יש שלושה דברים שתומכים באופטימיות שלו וצריכים לעודד משקיעים. הראשון, האיש עמד בהבטחותיו עד כה וחזונו אכן התגשם - על כך אין ויכוח. שנית, התחום כולו מתרחב במהירות וסיכוי גדול שקליק, בגלל הידע והמוניטין שלה, תהנה מההתרחבות. ודבר אחרון, ככל שהתחום גדל כך גם ההסתכלות על קליק כאובייקט לרכישה גדל, ע"י בנקים להשקעות שכל הזמן מחפשים וענקיות "חליפות התוכנה", הכדור כעת אצלכם.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    שלמה גרינברג 05/03/2013 12:05
    הגב לתגובה זו
    לרבנית (1): תודה לאבי (2):לא כתבתי כי לאור העובדות דעתי לא השתנתה. למאיר וחיים (3 ו - 4): הירידה לאחרונה קשורה עם "האכזבה" מהמתחרה Procera Networks Inc. בנוסף, בתחילת החודש הוריד האנליסט Sanjit Singh מוודבוש (שיש לו קהל מעריצים נרחב) את ההמלצה לניטראלי כי הוא חושש שהלקוחות הקטינו זמנית את ההזמנות. לא נוכל להביע דעה עד שיוודעו תוצאות הרבעון באפריל. לדני (5):אני כותב על בעית אורכית שנים ועד כה שום דבר לא השתנה לטובה למיכה (6): הכתבה הבאה מוקדשת לאפל
  • 6.
    מיכה 05/03/2013 09:22
    הגב לתגובה זו
    שלמה אתה אופטימי?
  • 5.
    דני 04/03/2013 22:42
    הגב לתגובה זו
    מה אנחנו עושים עים המניות של אורכית .אין שום מידע מה באמת קורה שם .אני יודע שרוב הסמנכלים נישארו בחברה ואני שואל בישביל מה .אין מכירות בטח אין גם קונה לחברה.טכנולוגיה מיתישנת אין השקעה בפיתוח . הון שלילי בקיצור שלמה בבקשה עזרה בעצה טובה .
  • 4.
    חיים 04/03/2013 19:53
    הגב לתגובה זו
    לפי מה שנראה כנראה קיבלה הורדת המלצה מבלומברג
  • 3.
    מאיר 04/03/2013 19:28
    הגב לתגובה זו
    אחרי נסיקה מדהימה היא נופלת באופן עוד יותר מדהים. האם יש הסבר למה שקורה למניה?
  • 2.
    אבי 04/03/2013 18:12
    הגב לתגובה זו
    מה קורה בטאואר שלמה? הרבה זמן לא כתבת על החברה, היא עדיין אטרקטיבית? או שכדאי לעזוב ולהיכנס אליה רק עוד 3 שנים, נראה שכל התחזיות שלה היו כנראה יותר מידי אופטימיות
  • 1.
    "...הופך אותה לברת ביצוע." סליחה, בת ביצוע. אוקי (ל"ת)
    הרבנית איפרגן 04/03/2013 15:42
    הגב לתגובה זו