על המניה שטסה 400% , והעתיד עוד נראה טוב

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לאיזה היגיון משפיע בסוף על המניה, זה הכלכלי או ספקולציות הכותרות?

מודים ומתוודים שעשינו טעות, ביציאה ממשבר 2008 לא הקשבנו לחבר הוותיק סטיבן, "אם באמת יוצאים מהמשבר כמו שזה נראה לך ולי", אמר סטיבן בתחילת 2009, "שים הכסף על אוריילי". "אוריילי?", שאלנו, "ביל אוריילי מרשת פוקס? הוא גם מנהל כספים?". "לא טמבל, על OReilly Automotive (סימול: ORLY), חברת חלקי החילוף לרכב". אמר, וסגר את הסקייפ. לא עשינו זאת כמובן, לא השקענו ולא כתבנו. מי מטומטם מספיק לספר על חלקי חילוף לרכב כשמניות כמו AAPL, QCOM, EW, GE אוPFE נסחרו על מחירים של 80, 28, 24, 7.5 ו-10.5 ד' בהתאמה? באותם ימים ירדה מניית ORLY למחיר של 20.8 דולרים. "חלקי חילוף לרכב? כשהתעשייה בקושי חיה?", אפילו לא התקשרנו לסטיבן בחזרה לשאול מאיזה בוידם הוריד את הרעיון.

היום, ORLY נסחרת ב-101 דולרים. חמש האחרות על 27, 22.5, 86, 66.5 ו-470 דולרים בהתאמה, נו? רק AAPL הכתה בקושי את ORLY. אבל חכו קצת, כי לגבי 2013-14 המומחים של AAPL מהססים והמומחים של ORLY בטוחים. טוב, אז למדנו עוד לקח. מה שמרגיז כל כך שאת הלקח הזה אנחנו מנסים ללמד אתכם כל הזמן - מה שמוביל את ההצלחה של חברות בשורה התחתונה, זו היכולת השיווקית. מה שמוביל (עדיין) את מדדי המניות, הוא ההיגיון הכלכלי - שני אלו היו בשפע באוריילי גם ב-2009.

ההצלחה העסקית של החברה נובעת מהיכולת השיווקית המופלאה של החברה. יכולת שמעמידה אותה בראש קבוצת החברות שעיסוקן בשיווק מוצרים נלווים וחלפים לשימוש ברכב בארה"ב ממשאבות דלק ומים חדשות ומשופצות ועד לתליוני מזל וריחות במכונית. הצלחתה בבורסה נובעת מההיגיון הצודק של המשקיעים שאומר, "המשק מתאושש ותעשיית הרכב איתו. קצב הביקוש לחלפים ואביזרי רכב, חדשים ומשופצים, עולה, בכל תקופה של יציאה ממיתון, מהר יותר מהביקוש לרכב חדש. מתוך החברות שמציעות חלפים ואביזרים, OReilly מאז ומעולם הציעה הכל בצורה הטובה, המהירה ובמחירים הנוחים ביותר" - היגיון פשוט, לא? סיפר לנו החבר סטיבן כשהוא בפנסיה.

באותו עניין של "ללכת עם ההיגיון", מסתובבת טענה / שמועה ש-2013-14 תהיינה שנים טובות בהרבה משחשבו, והביקוש לצעצועי האלקטרוניקה / IT ימשיך להרקיע שחקים. ממי שמענו זאת? מחבר ותיק נוסף, שמבין בתעשיית השבבים. הוא חזר לאחרונה, אחרי "הפוגה" של שנים, ונכנס לפוזיציה במניית AMAT (אפלייד מטרילס, החברה המובילה בעולם בציוד לתעשיית המוליכים למחצה). AMAT התדרדרה לאחרונה לשפל שלא הייתה בו שנים - 10 דולרים. אם הוא צודק, כדאי מבחינת ההיגיון, להתחיל ולהתבונן שוב בנובה (סימול: NVMI) "שלנו". כנראה שמישהו כבר עושה זאת בשתי המניות, כי AMAT עלתה מאז שפל נובמבר 2012 ביותר מ-30%, ואילו NVMI עלתה מאז ב-26%. בין סימטרון (סימול: CIMT) לבלופניקס (סימול: BPHX)

אין שום קשר עסקי בין החברות, לא בביזנס ולא בוול סטריט - שם כל אחת מהן מהן מוערכת באופן שונה לחלוטין (או צריכה להיות, כי עד לאחרונה ההתעניינות בהן, אם מבחינתם של משקיעים מוסדיים או אנליסטים, שואפת לאפס, למרות ששתיהן נמצאות בשוק למעלה מ-25 שנה). מה שכן "קושר" את החברות בוול סטריט, זו העובדה ששתיהן חברות שעיסוקן בתוכנה, ולאחרונה מניותיהן עולות בעוצמה. מקרים של התעוררות פתאומית, עליות חדות או ירידות חדות, במניות שנסחרות שנים ללא כיוון, עם נטייה לירידות - אינם חריגים. הסקפטיים מכנים זאת, "פרפורים של חתול מת". אבל לעיתים מתברר שיש היגיון בעליות, שמשהו באמת קורה. ננסה להבין את ההיגיון שיש, או אין, בעליות של CIMT ו-BPHX.

נתחיל בסימטרון בע"מ

החברה עוסקת בתוכנות עיצוב, תכנון וייצור בעזרת מחשב (CAD-CAM, Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing). זה תחום שעוסק בעיצוב ושרטוט ממוחשבים ובאנליזה ממוחשבת, לצורך פתרון של בעיות הנדסיות ועיצוב של כלי עבודה ומוצרים חדשים. החברה נותנת פתרון מכני מלא החל משלב התכנון (מודלינג, הרכבות ושרטוט) ועד שלב ייצור החלקים בעיבוד שבבי. בעברית פשוטה, סימטרון עוזרת ליצרנים לעמוד בתנאי השוק שמשתנים. כאשר יצרן צריך לשנות תהליכי ייצור (הבלו-פרינט של מכונות ה-NC במפעל כדוגמא) על מנת להתאים את מוצריו לביקושים שמשתנים, הוא יפנה לחברה מהסוג הזה. סימטרון מציעה פתרון מעוצב של המוצר הנדרש, עיצוב הכלים שיתאימו למפעל ומספקת את הקוד הנומרי שמסביר למכונה כיצד לייצר את הכלי - ומנקודה זו מתחיל הייצור בפועל.

ההתקדמות המהירה של מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה משנה במהירות את טעמם של הצרכנים והיכולות של התעשייה לעמוד בשינויים הללו. הבעיה היא שעם השינויים האלו צריכה התעשייה לפתח תהליכי ייצור חדשים - ולנישה הזו נכנסת תעשיית תוכנות ה-CAD-CAM, שנחשבת אחת מהתחרותיות והמורכבות/מפוצלות ביותר. התעשיות השונות צריכות לעמוד בביקוש שהולך וגדל למוצרים קלים יותר לשימוש, חברותיים, זולים יותר וכו'. לחברות היצרניות הגדולות יש אומנם מחלקות "התאמה", שמתמחות באותן תוכנות CAD-CAM, אבל יותר ויותר חברות מעדיפות מיקור חוץ נקודתי. ההעדפה הזו פותחת את השוק לחברות מהסוג של סימטרון, אבל בו זמנית הופכת את התחום לתחרותי מאוד לחברות מאותו הסוג, כאשר המלחמה היא על איכות התוכנות והמחיר בעיקר.

סימטרון מתמקדת בשתי משפחות של מוצרים. משפחת ה-CimatronE - פתרונות לתעשיות כלי הייצור (tooling) שהם מספקים מאז 2001, וכרגע אחראית לכמעט כל ההכנסות של החברה. ומשפחת ה-GibbsCAM, שמיועדת לייצור פריטים שלא בסדרות (discrete part production manufacturing), שהושקה בסוף 2011 לאחר שהחברה התמזגה ב-2008 עם חברת Gibbs System האמריקנית בהחלפת מניות ו-5 מיליון דולר ששולמו לבעל החברה, ויליאם גיבס, שמשמש כיום כסגן היו"ר. גיבס הוא גם בעל המניות השני בגודלו בחברה ומחזיק ב-1,499,500 - 16.12% מההון הנפרע. קבוצת DBSI Investments מחזיקה ב-4,264,875 - 45.86% מההון הנפרע. מאז 2005 מוביל את החברה כנשיא ומנכ"ל, מר דני הרן, שהצטרף ב-2003 כמנהל תפעולי לאחר שעזב את קומברס.

הרן, בוגר הטכניון, מכון וייצמן ואוניברסיטת ת"א במדעי המחשב, מדעים ומנהל עסקים, לצידו, בתפקיד מנהל הכספים, נמצא אילן ארז שהכרנו בסיליקום (סימול: SILC). היו"ר הוא יוסי איש שלום, שהקים את DBSI ביחד עם ברק דותן, איש בעל ניסיון עסקי עשיר ששימש בתפקידי ניהול בתדיראן, כור, בנק כללי ונייס. מכירות החברה ברובן (40.1% מהמוצרים ו-56.7% מההכנסות) הן באירופה, צפון אמריקה (33.4% ו-30.1% בהתאמה) במקום השני. בישראל החברה מוכרת כ-3% מהמוצרים. החברה הודיעה שבמהלך 2011 החלה לפרוץ לשוק במזרח הרחוק. מדוע הקפיצה הגדולה לאחרונה?

מניית החברה הונפקה בשנת 1996. במהלך השנים היא התנהגה בהתאם לתוצאות העסקיות שהניבה סימטרון, ללא ברק ופריצה - מה שגרם למניה להתדרדר לאיטה למחיר תחתית של 70 סנט בסוף 2008. בשנים 2009-12 החלה מגמה של עלייה במכירות (מרמות 20-25 של העשור הקודם לרמות של 30-40 מיליון) בשילוב התייעלות - מה שהביא לצמיחה מרשימה ברווח למניה - מ-0 ב-2007 ל-29 סנט ב-2011, ולסביבות ה-40-45 סנט ב-2012 (תוצאות סופיות ל-2012 עדיין לא פורסמו, אבל ב-9 החודשים הראשונים מראה החברה רווח למניה של 25 סנט - כפול מתשעת החודשים המקבילים ב-2011 - מה שמרמז על עלייה חדה בשנה כולה), ואכן המניה טיפסה בהתאם (בין תחילת 2009 לתחילת 2012 עלתה פי 4). אבל העלייה החדה של החודש האחרון - 105% - חריגה ונובעת מ-5 אירועים ש"התגלו" לאחרונה למשקיעים ותרמו, לפי סדר החשיבות שלהם, לעלייה החדה.

הראשון, ההחלטה להתמקד בנאסד"ק ולעזוב את הבורסה בת"א - תהליך שהפנה תשומת לב בהיותו הפוך למגמת השנים האחרונות בחברות ישראליות קטנות שמעדיפות את ת"א. השני - ההודעה על חלוקת דיבידנד של כ-43 סנט למניה (לא קבוע עדיין) שפורסמה כשהמניה עמדה על 4 דולר - מה שסימן אז תשואה של למעלה מ-10%. האירוע השלישי היה "התגלית המדהימה", ששתי משפחות המוצרים של סימטרון היו מעורבות במשחק ה-3D printing שהפך לאחרונה לחלומם הרטוב של מעצבי דעת החלומות בוול סטריט. "האירוע" הרביעי תרם לא מעט לספקולציות בקשר להצעות רכש פוטנציאליות, ולבסוף ההודעה על כך שהחברה פורצת למזרח הרחוק, שם גם נמצא מגרש המשחקים הגדול של ה-3D printing, היוותה את האירוע החמישי, שהניף את המניה אל על במהלך חודש האחרון.

כפי שנראים הדברים מצד ההיגיון הכלכלי, מחיר המניה היום, 9.64 דולרים (ערך חברה של 90 מיליון דולרים) מבטא לדעתנו ועל פי כל הנתונים הידועים לנו, ערך כלכלי נכון. מאידך, שמה של החברה כבר ידוע לכל האתרים "שאחראים" לחגיגות, מ-seekingalpha.com ועד Fools, - מה שיכול להמשיך ולעלות את המניה. המניה בידי הסוחרים, מה שאלו יעשו, רק השד יודע. למשקיע הזהיר כדאי להמתין לתוצאות השנתיות ולרגיעה במניה, ורק אז להחליט. מה הסיפור של בלופניקס (סימול: BPHX)?

בדומה להתנהגותה של CIMT, כך גם BPHX ב-16 שנות שהותה בבורסה - הכל בהתאם לתוצאות העסקיות שהציגה החברה - בהתאם לכך הגיעה באפריל 2012 לתחתית של 1.15 - 99% מתחת לערכה עת הנפקתה. בגדול זו חברת תוכנה שמתמחה בשדרוג תוכנות קיימות. בשנת 2011, 39.2% מההכנסות באו מישראל, 30.4% מאירופה ו-22.5% מצפון אמריקה. בתשעת החודשים האחרונים עלתה המניה, במה שנראה כמגמה, ב-274%. אבל להבדיל ממה שקרה בסימטרון, כאן אין הצדקה כלכלית לעליית המניה. 9 החודשים הראשונים של 2012 המשיכו את מגמת ההתדרדרות של השנים האחרונות - על מכירות של 11.8 מיליון (ירידה של 43% לעומת התקופה המקבילה ב-2011) מציגה החברה הפסד של 10.9 מיליון. ב-30.9.2012 היו בקופה פחות מ-2 מיליון מזומנים (ועוד 2 מיליון מוקפאים מול מכירת חברת בת). גם ארבעת בעלי המניות המובילים מכרו במהלך 2011 חלקים גדולים מהחזקותיהם.

קצב העלייה בהפסדים התמתן במקצת, אבל בגלל קיצוץ מסיבי של ההוצאות התפעוליות (ירדו ב-54% כמעט). האם בגלל נתונים כאלו מניה עולה כמעט פי 3? היכן ההיגיון שתומך בעליות בוול סטריט? במיוחד, שלא כמו בסימטרון, התקשורת עדיין לא גילתה המניה. מתוך סיכון שנתבדה (כפי שכבר קרה לנו עם החברה ב-2006), זו חברה עם המון ידע ואומרים לנו שאותה סיבה שהוזכרה קודם, של מעבר למיקור חוץ, מושכת משקיעים למניה ובעיקר בגלל המערכת החדשה שהחברה השיקה לאחרונה. אם זה ההיגיון נדע בקרוב.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    יניב 13/02/2013 21:24
    הגב לתגובה זו
    מחר טאואר מפרסמת דוחות. מה הצפי לעתיד והאם הכיוון הוא חיובי?
  • 7.
    ה.נ. 12/02/2013 20:33
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום. אם טעיתי אני מתנצל. בכל מקרה אני אמשיך לקרא את המאמרים שלך, זה פשוט תענוג.
  • 6.
    שלמה גרינברג 12/02/2013 15:39
    הגב לתגובה זו
    המלצתי? היכן? אולי גם אני אתרשם מההמלצה ואקנה. בכול מקרה, מי אני שאתווכח עם פרופ שילר על הנדל"ן. לא התווכחתי כשטען בדיוק אותה טענה ב 2000, ב 2009 וגם היום לא. אגב, הוא לא בדיוק אומר ששוק הנדל"ן לא יזוז. אני מבין שאתה מתייחס לראיון האחרון שלו עם טום קין מהבלומברג. הכותרת לראיון הייתה, Shiller Says U.S. Housing Market May Drop Further. אבל בראיון לא אמר דבר כזה. זו בדיוק "בעית תרבות הכותרות" עליה אני מדבר.
  • 5.
    ה.נ. 12/02/2013 08:05
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום. המלצת לאחרונה על תעודת סל,i.t.b. היום קראתי כתבה של פרופ' רוברט שילר שטוען ששוק הנד"לן לא יזוז בשנים הקרובות. האם ההמלצה שלך עדיין בתוקף ?.
  • 4.
    al 11/02/2013 19:56
    הגב לתגובה זו
    מחכה לכתבה הבאה שלך - תודה
  • 3.
    שלמה גרינברג 11/02/2013 16:03
    הגב לתגובה זו
    טלפתיה, אני בדיוק מתכוון לבדוק על קומטאץ'
  • 2.
    al 11/02/2013 13:53
    הגב לתגובה זו
    נראה שמאז מינוי שלומי ינאי משהו זז שם מה דעתך?
  • 1.
    כרגיל כיף ומחכים לקרוא (ל"ת)
    שימי 11/02/2013 13:20
    הגב לתגובה זו