
זהב - המשקיעים המוסדיים והבנקים הגדולים בעולם מגדילים פוזיציות
בעידן של מתיחות גיאו-פוליטית, חובות עולמיים ואיומים צבאיים חסרי תקדים, משקיעים מוסדיים ובנקים מרכזיים צוברים זהב בהיקפים אדירים, מתוך הבנה שהמתכת היקרה ממשיכה לשמש עוגן יציב במים סוערים
זהב – הנכס האולטימטיבי למצבי אי-וודאות גלובליים. מחירו עולה בזמן מלחמות גדולות, בזמן משברים כלכליים גדולים, הוא עולה כאשר קיימת אי-וודאות גדולה.
עד כמה הזהב יכול לשמש נכס מפלט במצבים קשים? ניתן לראות זאת במו עינינו עת מסוף 2007 עד סוף 2012 מחירו הוכפל מרמות של כ-800 דולר ליותר מ-1,600 דולר לאונקיה, עליה של 100% תוך 5 שנים. זה קרה על רקע המשבר הפיננסי העולמי (משבר 2008) והצעדים של הבנקים המרכזיים להורדת ריבית והדפסת כסף. אי הוודאות היתה גדולה מאד באותה תקופה. היה חשש שהעולם הפיננסי קורס בעקבות משבר הסאב-פריים והתמוטטות בנק ליהמן ברדרס. משקיעים רבים ראו בזהב נכס מפלט ונהרו אליו.
העולם היה שקט (יחסית) מאז שנת 2012, ללא משברים פיננסיים וללא דרמות גלובליות או מלחמות רחבות היקף ולכן המתחים נרגעו ומחירו חזר לרדת, אך הוא חזר ועלה עם הסימנים הראשונים של משבר הקורונה והגיע לרמות של 1,800 דולר לאונקיה.
את הקפיצה הגדולה האחרונה שלו הזהב עשה עם תחילת מלחמת רוסיה-אוקראינה בסוף פברואר 2022. מחירו זינק מרמות של כ-1,800 דולר לרמת שיא כל הזמנים של יותר מ-3,300 דולר לאונקיה כיום. עליה של 80% תוך פחות מ-3 וחצי שנים!
- לא זהב ולא כסף - המתכת שבשיא של 11 שנה, והאם כדאי לקנות?
- "הזהב יגיע ל-4,000 דולר" - התחזית של ג'יי פי מורגן
אי וודאות שלא הייתה כבר 35 שנה
ב-35 השנים שאני עוסק בניהול סיכונים פיננסיים, לא זכורה לי תקופה כה מאתגרת ומורכבת מבחינה גיאו-אסטרטגית כפי שקיימת כעת.
אי הוודאות הזו קיימת כמעט מכל כיוון שמסתכלים אליו. החות'ים "תרמו" את חלקם אך מדובר גם באיראן כמובן ולא רק מנקודת מבט ישראלית, אלא כלל-אזורית. מדובר במלחמת המכסים הגלובלית של טראמפ שרחוקה מסיום. לכך יש להוסיף את תנאי הרקע הבעייתיים כתוצאה מגלי הגירה מוסלמיים שמעלים את המתיחות ברבות ממדינות אירופה ואת הקריסה הדמוגרפית בכלל ארצות המערב (מלבד ישראל) שמייצרת סטגנציה בצמיחה ומעלה את אי השקט החברתי. הסיכון באיומיו של מנהיג צפון קוריאה ורמזיו למלחמה גרעינית מול דרום קוריאה, החשש שרוסיה בראשות פוטין תחליט לאיים על מדינות אירופאיות נוספות (בדגש על הבלטיות) והאיום הגדול מכולם: פלישה סינית לטאיוואן וכניסת ארה"ב למלחמה שם, מלחמה שגם היפנים, האוסטרלים והבריטים הבטיחו להצטרף אליה בהגנה מפני הסינים.
פקטורים כלכליים אף הם אינם במחסור: החל מספקולציות על כך שהדולר יפסיק לשמש כמטבע רזרבה עולמי, המשך ב"מלחמת השבבים" השקטה לכאורה אך רוחשת וגועשת מתחת לפני השטח, המשך עליית החוב האמריקני והגרעון הממשלתי שלה וחששות שאפילו האומה החזקה בעולם לא תצליח להתמודד עם מאסת החובות הזו ועד "מלחמת מטבעות" של ה-BRICS נגד הדולר, בהובלתה של סין.
- כ-7,600 סניפי סטארבקס בסין יוצעו תמורת כ-10 מיליארד דולר
- מטא נכנסת לעולם האופטיקה: רכשה נתח מיצרנית Ray-Ban תמורת 3.5 מיליארד דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לכן זהב, לדעתי, כה מעניין כנכס השקעה לטווח ארוך. ההיסטוריה הוכיחה שזהו נכס שיכול בהחלט לשמש כעוגן במים סוערים. ומבחינת נזילות הנכס? אין צורך לקנות אותו פיזית - ניתן לרכוש ניירות ערך צמודים למחיר הזהב.
מסתבר שאת תמונת הרקע הזו מבינים היטב גם משקיעים מוסדיים דוגמת בלאקרוק, ואנגארד, גולדמן זקס וגופים פיננסיים ענקיים אחרים שרכשו כמעט 40 מיליארדי דולרים נטו של מטילי זהב רק ברבעון הראשון של 2025, קפיצה של 170% לעומת המצב לפני שנה. מספרים אלו הואטו ברבעון השני ומוערכים בכ-15 מיליארדי דולרים נטו (נוספים).
גם בנקים מרכזיים בעולם צוברים את המתכת היקרה. הם רכשו מטילי זהב בקרוב ל-80 מיליארדי דולרים ב-12 החודשים האחרונים (השיאן: הבנק המרכזי הפולני שרכש 11 מיליארדי דולרים – כנראה כדי להתכונן למלחמה עם רוסיה).
בכמה יעלה מחיר הזהב אם סין תפלוש לטאיוואן ומתי זה יקרה? אלו כמובן נעלמים אך המנהיג העליון הסיני שי הודיע לצבאו להתכונן לקראת פלישה אפשרית כזו בעוד שנתיים בלבד, ב-2027...
ד"ר אדם רויטר – יו"ר חיסונים פיננסים, יו"ר הדג'וויז, מחבר משותף של הספר "ישראל סיפור הצלחה"
- 4.לא מתפלא 09/07/2025 11:18הגב לתגובה זומחירי מניות דירות קריפטו מנופחים ולא אתפלא אם מתכוננים לקראת הקריסה.
- 3.רוברטו 09/07/2025 11:12הגב לתגובה זוכל מניה מצוקמקת עלתה הרבה יותר מהזהב זהב שווה משהו רק אם מחזיקים פיזית אחרת כל השאר זה נייר כמו הכסף
- 2.כריש 09/07/2025 10:12הגב לתגובה זוהזהב באופן מובהק בדרך למטה
- 1.גולדי 09/07/2025 10:00הגב לתגובה זוהי אדםאין מספיק סחורה פיזית בעולם לגבות את כמות הרכישות שמתבצעותהרכישות מהוות ספקולציה ומומנטום של שוקתחוםסקטור