גוגל
צילום: טוויטר

האנליסטים קוראים לפירוק אלפאבית: "החיפוש מעיב על ערך החטיבות"

בעוד המניה ירדה ב-16% מתחילת השנה, בוול-סטריט טוענים שיוטיוב, קלאוד וויימו ראויים למכפילים גבוהים יותר שיתאפשרו רק בפירוק מלא של הקונגלומרט

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה אלפאבית גוגל


ענקית הטכנולוגיה אלפאבית Alphabet 0.68%  , חברת האם של גוגל, עומדת בפני קריאות גוברות לפירוק לחברות נפרדות, כאשר אנליסטים מובילים טוענים כי מהלך כזה עשוי לשחרר ערך משמעותי עבור בעלי המניות. על רקע ירידה של 16% בערך המניה מתחילת השנה, מתגברים הקולות הקוראים להנהלת החברה לשקול מחדש את המבנה העסקי הנוכחי.


גיל לוריא, אנליסט בחברת D.A. Davidson, פרסם דוח נוקב שבו טען כי "הדרך היחידה קדימה עבור אלפאבית היא פירוק מלא שיאפשר למשקיעים להחזיק בעסקים שהם באמת רוצים — המתחרים המובילים בנטפליקס, אמזון AWS ומיקרוסופט Azure, טרייד דסק וחברות אובר וטסלה". הניתוח מתייחס לחטיבות השונות של אלפאבית, כמו יוטיוב, גוגל קלאוד וויימו, שלדעת לוריא אינן זוכות להערכת שווי ראויה במסגרת המבנה הארגוני הנוכחי.


אלפאבית, שהוקמה בשנת 2015 כחברת אחזקות מעל גוגל, מורכבת ממגוון עסקים טכנולוגיים. אלה כוללים את מנוע החיפוש גוגל, יוטיוב, גוגל קלאוד, ויימו (חברת המכוניות האוטונומיות), מערכת ההפעלה אנדרואיד, מודלי בינה מלאכותית בסיסיים ואפילו פיתוח שבבי AI המשתלבים עם מעבדי אנבידיה.


רוב ההכנסות מגיעות מפרסום

מרבית הכנסותיה של החברה מגיעות מפרסום, מה שהוביל את לוריא להשוואה עם חברת טרייד דסק, הנסחרת בכ-45 פעמים הרווח הצפוי לשנת 2025. יוטיוב, לעומת זאת, מתחרה על תשומת לב הצופים עם נטפליקס, הנסחרת לפי מכפיל של 43 על הרווח הצפוי ל-2025. ויימו, המפתחת שירותי מוניות אוטונומיות, מתחרה עם טסלה, הנסחרת לפי מכפיל של כ-150.


עסקי הענן של גוגל ראויים לבחינה נפרדת, כאשר המתחרות העיקריות בתחום זה - מיקרוסופט ואמזון - נסחרות לפי מכפילי רווח של 32 ו-34 בהתאמה. לעומת זאת, אלפאבית כולה נסחרת במכפיל נמוך משמעותית, למרות שחברות טכנולוגיה מובילות אחרות כמו אפל ואנבידיה נהנות ממכפילים גבוהים יותר של כ-28 לרווחים הצפויים. כל המכפילים הללו גבוהים משמעותית ממכפיל הרווח של אלפאבית, העומד על 17 בלבד. הסיבה העיקרית להערכת החסר, על פי האנליסטים, היא האיום שמציבה OpenAI עם ChatGPT על עסקי החיפוש המסורתיים של גוגל, בנוסך ל אתגרים הרגולטוריים והתחרותיים . למרות שאלפאבית מגיבה באמצעות פיתוח מוצר הג'מיני שלה והטמעת תקצירי בינה מלאכותית בתוצאות החיפוש, החששות בקרב המשקיעים עדיין קיימים.


"הדיון על עתיד החיפוש לא ישתפר, והערכת שווי על בסיס סכום החלקים תעבוד רק אם החברה מוכנה לנקוט בפעולה", הוסיף לוריא. "משקיעים רוצים פירוק גדול, לא פיצולים מבודדים." לדבריו, זהו המפתח לשחרור ערך גבוה יותר. "על ידי שמירת מבנה הקונגלומרט, ההנהלה דנה את כל העסקים שלה למכפיל של 16 פעמים הרווח של עסקי החיפוש."


"הערך האמיתי של גוגל נחנק תחת הגודל שלה"

לוריא אינו היחיד הסבור כי פירוק עשוי לסייע לאלפאבית. "הערך האמיתי של גוגל נחנק תחת הגודל שלה", אומר ג'ים אוסמן, מייסד חברת המחקר The Edge, המתמחה בניתוח פיצולי חברות. "פירוק נכון, ויוטיוב, קלאוד וויימו יכולות כל אחת לזכות במכפיל שהשוק כרגע אינו רואה. פיצולים מוצלחים יוצרים ערך לטווח ארוך, אך לעתים קרובות תחילה מגיע הכאוס."

קיראו עוד ב"גלובל"


אוסמן אינו מספק המלצה ספציפית על מניית אלפאבית. לוריא, לעומת זאת, מדרג את המניה ב"החזק", עם מחיר יעד של 160 דולר למניה, אך מוסיף כי פירוק יהפוך אותה ל"בחירה המובילה בין חברות הענק".


באופן כללי, 84% מהאנליסטים המכסים את המניה ממליצים "קנייה". זאת בהשוואה ליחס המלצות "קנייה" ממוצע של כ-55% למניות במדד S&P 500. מחיר היעד הממוצע של האנליסטים למניית אלפאבית הוא כ-200 דולר.


כדאי לציין כי אלפאבית אינה החברה היחידה הניצבת בפני קריאות לשינוי ארגוני. בשנים האחרונות, חברות טכנולוגיה גדולות נוספות התמודדו עם לחצים דומים מצד משקיעים אקטיביסטים ואנליסטים, שטענו כי פירוק או פיצול עשויים לחשוף ערך רב יותר עבור בעלי המניות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה