ביל גייטס
צילום: atharvamarcom

ביל גייטס: "ההון שלי יירד ב-99% ב-20 שנה" - לאן יילך הכסף?

המיליארדר ואחד מהאנשים העשירים בעולם אמר שיתרום 99% מההון שלו - שמוערך היום בכ-108 מיליארד דולר - דרך הקרן הפילנתרופית שלו; כמה הקרן חילקה עד כה ומי התורם הגדול ביותר אחרי גייטס?

רוי שיינמן | (3)
נושאים בכתבה ביל גייטס תרומה


ביל גייטס הוא אחד מעשירי העולם והוא ידוע גם כאחד הנדיבים שבהם. הקרן שלו ושל אשתו לשעבר מלינדה, Gates Foundation, פעילה ותורמת כספים רבים למטרות הומינטריות גם היום, כשרוב הכספים בהם היא משתמשת הם מהונם האישי של הגייטסים. גייטס עצמו כבר ציין בעבר כי הקרן הצליחה להוריד את שיעור התמותה של ילדים עד גיל 5 מ-10 מיליון ל-5 מיליון בשנה מאז שנת 2000 דרך השקעה בחיסונים, והוא שואף להוריד את המספר הזה ל-2.5 מיליון. עכשיו, גייטס יוצא בהצהרה שאפתנית ומתכוון לתרום ב-99% מההון שלו - כלומר כ-107 מיליארד דולר - ב-20 השנים הבאות, בסופן הקרן תיסגר.



הכספים שיוזרמו בשנים הקרובות יאפשרו לקרן להגדיל את השפעתה באופן משמעותי: לפי ההערכות, תוכל הקרן להזרים כ-200 מיליארד דולר ליוזמות בריאות גלובליות וחינוך בארה"ב במהלך שני העשורים הקרובים. גייטס עצמו הביע התרגשות מהיקף ההשפעה: "מרגש לדעת שיש לנו כל כך הרבה להשקיע במטרות האלה", אמר.


גייטס הסביר כי החלטתו להגדיר את סוף הקרן בעוד 20 שנה נובעת מהרצון למקסם את ההשפעה בטווח הקצר - בתקווה שההשקעות יספקו אפקטים חיוביים שיישארו גם לאחר סיום פעילות הקרן. "אני חושב שעשרים שנה זה איזון נכון - מצד אחד לתרום כמה שיותר עכשיו, ומצד שני לתת לאנשים מספיק זמן להבין שכסף הזה ייעלם", אמר גייטס.


הקרן, שנוסדה בשנת 2000, נחשבת לגוף הפילנתרופי החזק בעולם. היא שותפה לקביעת סדרי עדיפויות עולמיים בתחום הבריאות, מפתחת טכנולוגיות רפואיות, ומובילה יוזמות בשיתוף מדינות וחברות פרטיות, לעיתים תוך הפחתה דרמטית של עלויות תרופות עבור מדינות מתפתחות.


יותר מ-100 מיליארד דולר כבר חולקו - וההשפעה ניכרת

מאז הקמתה השקיעה הקרן מעל 100 מיליארד דולר, בין היתר בפיתוח חיסונים, מחקר רפואי, ותמיכה ברשתות בריאות במדינות עניות. הנתון המרשים ביותר שבו היא מתגאה: צמצום כמעט בחצי של שיעור התמותה של ילדים ממחלות שניתנות למניעה, בין השנים 2000 ל-2020 - כך לפי נתוני האו"ם.

קיראו עוד ב"גלובל"


גייטס עצמו מתאר את הקרן כ"קריירה שנייה" שלו, והוא מציין כי ההשפעה שלה גדולה הרבה יותר מששיער. מנכ"ל הקרן, מארק סוזמן, מדגיש כי אף על פי שהקרן לא לוקחת לעצמה קרדיט בלעדי על הירידה בתמותת הילדים, היא מילאה תפקיד רק של "זרז" בעיקר דרך גוף בשם Gavi שייסדה, המפיץ חיסונים במדינות עניות.


לצד השבחים הרבים, הקרן הייתה גם מושא לביקורת חריפה ולעיתים אף תיאוריות קונספירציה. חוקרים, עיתונאים ומומחי מדיניות תהו במשך השנים מדוע למשפחה אחת יש השפעה כל כך גדולה על אופן התגובה העולמית למשברים בריאותיים. גייטס השיב לכך בפשטות: "כמו כל אדם פרטי, אני בוחר איך להשקיע את כספי. אני בוחר לנסות למנוע תמותת ילדים. האם זו מטרה לא ראויה?".


על פי נתוני הקרן, כ-41% מהתרומות עד כה הגיעו מוורן באפט מה ששם אותו כתורם הגדול ביותר בקרן אחרי גייטס, בעוד היתר מהונו של גייטס עצמו, שנצבר כמובן במהלך הקריירה הארוכה שלו כמייסד מיקרוסופט.


השינויים במבנה הקרן וההתמקדות בעתיד

בשנים האחרונות חוותה הקרן טלטלות פנימיות משמעותיות. ב-2021 נפרדו גייטס ומלינדה גייטס, ובמקביל פרש באפט מהיותו נאמן בקרן. מאז הוקמה מועצת נאמנים חדשה, אך גם זו עברה שינוי נוסף ב-2024 כאשר מלינדה עזבה לחלוטין והחליטה להקדיש את זמנה ליוזמותיה העצמאיות דרך הארגון Pivotal Ventures, בעיקר בתחום קידום זכויות נשים בארה"ב.


כעת, הקרן צפויה לשמור על תקציב שנתי של כ-9 מיליארד דולר עד לסגירתה ב-2045. מדובר ברמת הוצאה דומה לזו שהחזיקה מאז שוורן באפט החל לתרום ב-2006, אך בניגוד לעבר, צפויה מגמה של התמקדות וצמצום במספר תחומי הפעילות. סוזמן הדגיש: "המשאבים ולוחות הזמנים מחייבים אותנו לשאול את עצמנו: האם אנחנו שמים את ההשקעה שלנו על הנושאים הכי משמעותיים, או מפזרים אותה יותר מדי?".

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    נחמן 08/05/2025 17:12
    הגב לתגובה זו
    ומי התורם הגדול אחרי ביל גייטס ככה כתוב בכותרת אבל בגוף הכתבה אין תשובה
  • אנונימי 08/05/2025 17:44
    הגב לתגובה זו
    באפט כתוב
  • 1.
    אנונימי 08/05/2025 16:53
    הגב לתגובה זו
    חחח. אני מתאר לי שאם הון כזה היה אצל השמאלנים שאצלינו דולר אחד לא היה ניתרם