דיוויד קלר, מיסד Sierra Alpha; קרדיט: Sierra Alphaדיוויד קלר, מיסד Sierra Alpha; קרדיט: Sierra Alpha

האנליסט שמאמין ש"הרע עוד לפנינו", ואיפה הוא כן ממליץ להשקיע?

דיוויד קלר, מייסד חברת המחקר Sierra Alpha, מסביר למה לדעתו השוק עוד יקר, מה הרמות המעניינות ב-S&P 500, ומהן שלושת ה-G שהוא ממליץ להשקיע בהן?

רוי שיינמן | (3)

המדדים בוול סטריט חטפו מכה קשה מתחילת השנה והמשקיעים מתמודדים עם חוסר ודאות כלכלי וחשש מהסלמה במלחמת הסחר. חלק מהמשקיעים רואים בתמחורים הנוכחיים הזדמנויות קנייה, כשמניות רבות נפלו כבר בעשרות אחוזים מהשיא (אנבידיה למשל ירדה ב-32% מהשיא) אבל אם שואלים את דיוויד קלר, אסטרטג ותיק ומייסד חברת המחקר Sierra Alpha, ייתכן שזו רק ההתחלה.


גם אנליסטים נוספים הביעו חשש מהמשך הירידות. לדוגמה, גולדמן זאקס עדכנה את תחזיתה ל-S&P 500, וצופה ירידה של 5% בשלושת החודשים הקרובים ועלייה של 6% בלבד בשנה הקרובה, תוך התייחסות לחששות מהאטה כלכלית והסלמה במלחמת הסחר, ו-UBS הפחיתה את היעד שלה ל-S&P 500 ל-5,800, תוך התייחסות להשפעת המכסים החדשים על הכלכלה והשווקים.


קלר מזהיר: "אשמים עד שיוכח אחרת"

"נכון לעכשיו, אני חושב שאנחנו אשמים עד שיוכח אחרת", אומר קל. "לא ראיתי עדיין מספיק סימנים שמעידים על כך שהמשקיעים הורידו מספיק את המניות".


קלר, שמשמש גם כראש תחום אסטרטגיה בחברה, הזהיר עוד לפני שלושה חודשים שהראלי בשווקים שברירי ולא צפוי להימשך. "זה לא נראה כמו תרחיש שבו ניתן להשיג התקדמות משמעותית כלפי מעלה", הוא הסביר בהתייחסות לתחילת 2025. "ואז, בין פברואר לאפריל - הכל התחיל להתפרק".


כמו רבים אחרים, גם קלר הופתע מהעוצמה והמהירות של המפולת באפריל, שפרצה לאחר הכרזת המכסים של הנשיא טראמפ ביום שכונה "יום השחרור". ובכל זאת, לדבריו, היו סימני אזהרה: מגמה נחלשת, רמות תמיכה טכניות שנשברו ורוחב שוק מצומצם. חלק מהמדדים מעט התאוששו מאז, אבל לא כולם.


למה לדעתו הירידות מוצדקות

קלר לא ממהר להתבטא על מדיניות הסחר בניגוד לרבים אחרים, ומעדיף להיצמד למה שהוא יודע לעשות הכי טוב, ניתוח טכני. כשנשאל אם המשקיעים הגזימו בתגובה שלהם, השיב: "אני לא חושב. אמנם שווי השוק ירד, אבל הוא עדיין גבוה".


לטענתו, המניות עדיין אינן זולות במידה שמצדיקה קנייה. "הן לא כל כך אטרקטיביות עכשיו שאתה חייב לרוץ ולקנות רק בגלל המכפילים", הוא הסביר. "עוד לא הגענו לשם". בסופו של דבר, לדבריו, מניות עולות או יורדות לפי הציפיות לרווחים, וכרגע אלה נראות קודרות. חוסר הוודאות סביב מדיניות הסחר גורם לצרכנים ולעסקים להוציא פחות כסף, מה שמאט את הצמיחה הכלכלית ואת הרווחיות של החברות וככל הנראה יביא גם להורדת תחזיות של רווחי החברות.

קיראו עוד ב"גלובל"


"בגלל המכסים והאי-ודאות, אני חושב שנראה הרבה תחזיות שליליות", אמר קלר. "וכתוצאה מכך, גם עם הירידות האחרונות, השוק עדיין נראה לי יקר מדי".


המדד שצריך לעקוב אחריו - והסיכוי לעליות

אם מניחים שהשוק עדיין בתמחור יתר, קלר מציין את רמת 4,850 כקו תמיכה מרכזי ב-S&P 500, קרוב לשפל של אפריל (4,835). מדובר בירידה של כ-8% מהרמות הנוכחיות. "אופתע אם לא נמצא שם תמיכה", אמר. "ואם נפרוץ גם את זה, נצטרך לחשוב על רמות נמוכות יותר".


ומהצד השני? גרף של 200 הימים האחרונים של המדד מצביע על פוטנציאל לעלייה לרמות של 5,500–5,750, כלומר עלייה אפשרית של 4.5% עד 9.5%. אבל קלר מזהיר: "כל עוד ה-S&P לא חוזר מעל הממוצע הנע של 200 יום, צריך להתייחס לשוק כזה שהוא במגמת ירידה עם הרבה רעש מתחת לפני השטח".


יש סימנים מעודדים, אבל לא מספיק

למרות הפסימיות, יש גם כמה נקודות אור. לדברי קלר, רוחב השוק בטווח הקצר משתפר, ויש מניות רבות שמתחילות לטפס, אך לדבריו, מדובר בזינוק זמני בלבד, שכן רובן אינן נמצאות במגמת עלייה מתמשכת מעל הממוצעים הנעים.


אחד הסימנים הטכניים המפחידים ביותר שנרשמו באחרונה הוא "צלב המוות" - כאשר הממוצע הנע הקצר (50 יום) חוצה את הממוצע הארוך (200 יום) כלפי מטה, גם ב-S&P וגם בנאסד"ק. אך קלר מצנן את ההתלהבות מהאיתות הזה: "בתנאי שוק תנודתיים ובלי מגמה ברורה, האיתות הזה מייצר בעיקר הרבה רעש". בשורה התחתונה, קלר סבור כי מגמת השוק נותרת שלילית, ולא נראה שינוי כיוון כל עוד אין הפתעות לטובה ברווחי החברות או במפנה חד במדיניות הכלכלית של הממשל.


אז איפה כן אפשר להשקיע? בשלושת ה-G

כבר בתחילת השנה קלר הזהיר ממניות הצמיחה הגדולות, שלדבריו עתידות "לחזור לקרקע". וכך אכן קרה: מניות כמו טסלה ומטא ספגו ירידות חדות, ו"מלכות השוק" של 2024 הפכו לחלשות של 2025. "אנחנו רואים סבב גדול של חילופי הנהגה בשוק", אמר קלר. "משבע המופלאות, שעשו חיל ב-2024, לשורה של מניות שמתנהגות היום כמו הסקטורים הכי חלשים".


שני הסקטורים היחידים במדד S&P 500 שעדיין מציגים תשואות חיוביות השנה הם דווקא אלה שנחשבים 'שמרניים' - מוצרי צריכה בסיסיים ותשתיות. לדברי קלר, העובדה שהמשקיעים מחפשים מקלט דווקא שם, מעידה על החשש הגובר ממיתון. "המניות שעולות עכשיו, אפילו בזינוק האחרון אחרי השפל של אפריל, הן לא מסוג המניות שנותנות ביטחון בהחלמה משמעותית", הוא הזהיר. למי שמחפש מפלט בירידות, קלר ממליץ על כלל אצבע פשוט, שלושת ה-G שהם: Groceries, Guns, and Gold – כלומר מצרכים, נשק וזהב.


חברת קרוגר The Kroger Co -0.9%  , ענקית הסופרמרקטים האמריקאית, היא דוגמה מצוינת מבחינת קלר. "היא פשוט במגמת עלייה יציבה", אמר. "אם מסתכלים על הגרף שלה, לא תדע שהעולם מתמוטט סביבה". המניה פחות מושפעת ממדיניות הסחר ונהנית מביקוש יציב, ואפילו ייתכן שתתחזק במקרה של מיתון, כאשר הצרכנים יאכלו יותר בבית.


חברה נוספת שקלר ממליץ לעקוב אחריה היא נורת'רופ גרומן Northrop Grumman Corp -2.03%   (לקראה נוספת - מורגן סטנלי בהמלצה על נורת'רופ - אפסייד של 16%), קבלנית ביטחונית שנהנית מהתעצמות המתחים הגיאופוליטיים, ולכן, לדבריו, מציעה מפלט טוב מהטלטלות. "במקרה של עלייה בהוצאות הממשלה בתקופת DOGE, החברות האלה עלולות רק להרוויח", הוסיף.


ולסיום - הזהב. קלר מציין את התעודה VanEck Gold Miners ETF (GDX) כאופציה נוחה להיחשף למתכת היקרה, שעלתה בצורה חדה בשנה האחרונה. עם זאת, הוא סבור שהזהב מתומחר כעת גבוה מדי, וכניסה מחודשת אליו תתאים רק לאחר תיקון: "במצב כזה, לחכות למהלך תיקון הגיוני זה דבר מאוד נכון".


גם בגולדמן זאקס ממליצים על הזהב תוך הצבת מחיר יעד של כ-3,700 דולר לאונקיה, אפסייד של כמעט 11% על המחיר היום. בגולדמן זאקס מעריכים כי מחיר הזהב ינוע בטווח של 3,650 עד 3,950 דולר לאונקיה עד סוף השנה הבאה, כאשר התרחיש הבסיסי מצביע על 3,700 דולר. הסיבה המרכזית היא ביקוש חזק מצד בנקים מרכזיים, שהגבירו את רכישות הזהב כחלק ממאמץ לגוון את הרזרבות שלהם ולהפחית תלות בדולר. הבנק עדכן את ההנחה שלו לגבי הביקוש החודשי של בנקים מרכזיים ל-80 טונות מטריות, לעומת 70 טונות בתחזית הקודמת.


יש גם מי שלא מתרגש מהירידות

לצד התחזיות הפסימיות שמציגים אנליסטים כמו קלר, יש גם קולות אחרים בשוק שמציעים גישה מרוסנת יותר. אחד מהם הוא טום לי, מייסד שותף וראש מחקר ב-Fundstrat, שסבור שלמרות הנפילות האחרונות, שוק ההון עדיין נהנה ממשקל משמעותי אצל מקבלי ההחלטות בוושינגטון, ובראשם הנשיא טראמפ.


"מי שחושב שלטראמפ לא אכפת משוקי המניות - טועה. למרות שטראמפ ציין שהוא לא מסתכל על השוק, זו כנראה לא המציאות", אמר לי. הוא התייחס לדברים שאמר הנשיא רק בחודש שעבר: "אין לי זמן להסתכל על השוק, אני מנסה לבנות מדינה חזקה" - אך סבור שהמציאות שונה, לפחות בחלקה. לדבריו, גם אם טראמפ מעוניין להצטייר כמנהיג שמעל התנודות היומיות בשוק, בפועל הוא בהחלט ער למה שהבורסה מאותתת לו.


לי טוען שהקשר של טראמפ לשוק לא מסתכם בהיסטוריה העסקית שלו, אלא גם באינטרס הפוליטי. שוק עולה יכול לשמש כהוכחה לכך שהמהלכים שהוא מוביל נחשבים ל"נכונים", בעוד שירידות חדות עשויות להפוך במהרה לכלי בידי היריבים הפוליטיים שלו. לאורך שנות כהונתו, טראמפ הרבה להציג את העליות בשוק כהישג אישי, ולעיתים אף כמדד להצלחתו. "עליות בשווקים יהוו סוג של אישור לכך שהצעדים שהוא נוקט נכונים, אישור שהוא ישמח לקבל ולנופף בו", הסביר לי. "ומנגד, אם השווקים ירדו, הציבור יוכל להפנות אצבע מאשימה אל עבר הממשל, הנשיא, והצעדים שהם הובילו".


תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    הזקן 21/04/2025 11:19
    הגב לתגובה זו
    ועדיף רק מדדים.כך השליטה יותר גדולה על רמת הסיכון מאשר במניות בודדות.
  • 2.
    קפלניסט 20/04/2025 23:58
    הגב לתגובה זו
    איש הזוי
  • 1.
    אנונימיג 20/04/2025 17:57
    הגב לתגובה זו
    מה הקשר השוק התפרק ישירות בגלל מהלכי טראמפ ולא בגלל שום רמות גבוהות אם כאלה היו.