אורנה ברביבאי חוגגת מהר מדי: דרך החתחתים של הלחם המלא לפיקוח - במקום הלחם הלבן הלא בריא
מזון בריא מפחית תחלואה, כולל סרטן, ביותר מ-20% וכבר ב-2016 ביקש משרד הבריאות מועדת המחירים במשרד האוצר להחליף את הפיקוח מלחם לא בריא לבן ללחם מלא. אם כבר יש פיקוח על מחירי הלחם - מדוע המדינה לא מעודדת את צריכת הלחם הבריא? התשובות של משרדי הממשלה לא משכנעות
פיקוח על מחירים שאמור להוזיל מחירים לציבור, היא שיטה ארכאית שכנראה צריכה לעבור מן העולם. בתחילת השנה משרד הכלכלה גילה בטעות שמחירי הלחם בפיקוח נופחו והציבור סתם משלם ביוקר על לחם. רשות התחרות קבעה כי פיקוח המחירים על ידי המדינה הוא הסיבה שהמחיר נתקע בדיוק על המקסימום העליון - המדינה מעדיפה את טובת היצרנים וגורמת בכך ליוקר המחיה.
אבל האמת היא שזה לא חדש. ועדת המחירים במשרד האוצר ממליצה מאז 2016 להסיר את הפיקוח על מחירי הלחם. מדובר בהמלצה שהיא לטובת הצרכנים, אבל עובדה היא שעברו 5 שנים והממשלות השונות לא קידמו את הסרת הפיקוח - ניתן רק לנחש מדוע המדינה שוב ושוב נכנעת לאינטרסנטים ופוגעת בציבור הרחב.
אבל כאן הבן שואל - אם כבר יש פיקוח על מחירים, מדוע לא לפקח בצורה מעודדת בריאות כך שבמקום לפקח על מחירי הלחם הלבן, הלא בריא, בפיקוח על הלחם המלא, שנחשב בריא יותר?
רק 2% מהציבור אוכל לחם קל - 45% אוכלים פיתות
מחירו של לחם לבן עולה 6.9 ברשתות ואילו מחירי של הלחם המלא הלא מפוקח מתחיל מ-13.9 שקלים ומגיע בחלק מהרשתות והמותגים ל-18 שקלים. הלחמים המפוקחים כיום הם: כיכר לחם אחיד, לחם אחיד פרוס, כיכר לחם לבן, לחם לבן פרוס וחלה מלבנית. המוצרים שאינם בפיקוח הם: לחמים מיוחדים ולחמניות, פיתות ולחם קל (לחם מלא).
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
חלק מהסיבה לפער הגדול במחיר נובע לדברי אלעד מלכא, מארגון 'האינטרס שלנו- הלובי שלך בכנסת' מזמן הייצור הארוך יותר לייצור לחם מלא: "מבירור שערכנו במאפיות וטחנות קמח עולה שלטחון קמח מלא לוקח פי 10-14 יותר זמן מקמח לבן ולכן לדבריהם זה מייקר משמעותית את הקמח המלא.
על פי הנתונים, הצריכה של לחם קל ירדה מ-4.1% בשנת 2012 לרק כ-2.9% בלבד מהמחזור הכספי של יצרניות הלחם בשנת 2018, ואלה הם הנתונים האחרונים שעליהם מסתמכת ועדת המחירים בשנת 2021 - מראש הלחם המלא נצרך באחוזים קטנים מאוד בלבד.
מה הציבור כן קונה? בחמישון התחתון של האוכלוסיה לא פחות מ-45.4% מהציבור רוכשים בכלל פיתות, 17% רוכשים לחם מפוקח, 16% רוכשים לחמניות, ו-9.4% רוכשים חלה רגילה ומתוקה. רק 1.9% מהם רוכשים לחם קל.
- קריית סייבר תוקם בדימונה - ההייטק ינוע דרומה?
- המו"מ התפרק: תמר לא תצטרף להסכם עם חברת החשמל
- תוכן שיווקי שוק הסקנדרי בישראל: הציבור יכול כעת להשקיע ב-SpaceX של אילון מאסק
- ביטוח לאומי: מאות אלפי זכאים יקבלו עד 1,200 ש"ח בחשבון
האחוזים לא שונים במיוחד בין כלל חלקי האוכלוסיה. כאשר ברובם מדובר על 44%-46% מהצרכנים שרוכשים פיתות, 16%-20% רוכשים לחמניות וכעכים, 11%-17% רוכשים לחם מפוקח (האחוז יורד ככל שעולים בהכנסה, מה שמצביע על אפקטיביות של מחיר נמוך כתמריץ חיובי לרכוש לחם), 10%-15% רוכשים לחם מיוחד. וכמה רוכשים לחם קל? 1.9%-0.9% בלבד.
כמה הלחם הבריא נצרך כאחוז מההכנסות של היצרניות? 2% בקושי
עוד על פי הנתונים, בין השנים הללו היקף ההכנסות של הלחם במחיר מפוקח צללה ב-45% מרמה של 15% מהיקף המחזור הכספי של יצרניות הלחם בשנת 2012 ל-8.2% בשנת 2018. מנגד, ההיקף ממחזור המכירות של היצרניות של פיתות עלה ב-9% ל-27%, והיקף המחזור של הלחמניות והכעכים עלה ב-19% - כלומר הלחם הלא בריא המפוקח התחלף רק בלחם לא בריא אחר מסוג לחמניות. ומה בדבר הלחם המלא? ירד ב-כ-30% (אך מראש הוא נצרך ברמה אפסית).
צריכה מזון בריא מפחיתה תחלואה, כולל סרטן, ביותר מ-20%
כדי להבין את ההבדל הבריאותי בין לחם בריא ולחם לא בריא כדאי להקשיב לפרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות. לדבריה יש חשיבות לצרוך מזון בריא: "10% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חולה בסוכרת. בכל שנה מתווספים עוד 15-30 אלף חולים, כאשר חולה סוכרת עולה למערכת פי 2 מאדם ללא סוכרת, ולכן כדאי גם כלכלית למנוע אותה מלכתחילה. המחלה נפוצה במיוחד בקרב האוכלוסייה הערבית, החרדית והבדואית".
במצגת ביום חמישי האחרון בוועדת הבריאות, הראתה אנדוולט לחברי הכנסת נתונים לפיהם מחקרים רבים מהעשור האחרון מראים שצריכת דגנים מלאים מפחיתה בעשרות אחוזים סיכון לתחלואות שונות- גידולים סרטניים במערכת העיכול: ב-22%, מחלות לב וכלי דם ב-25%, יתר לחץ דם ב-21%, תמותה אחרי התקפי לב ב-31% ותחלואה כללית ב-26%.
על הנייר, מטרת הדיונים הם "לפעול להפחתת מחירי הלחם מקמח מלא, על מנת לאפשר לכלל האוכלוסייה לצרוך אותו במחיר סביר.
אורנה ברביבאי חוגגת מוקדם מדי
במקביל לאותו דיון, הוציאה ביום חמישי שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, הודעה לתקשורת שקצת מנסה לחגוג מהר מדי, למרות שמדובר בצעד בכיוון הנכון וכך אמרה: "עם פנייתי אל ועדת המחירים (לפני כשבועיים וחצי. נ"א), נעניתי כי הוועדה תבחן את נושא הפיקוח על הלחם המלא ותפרסם מסקנותיה. אני רואה בזה צעד נכון וחשוב עבור כלל הציבור, אשר יוכל לבחור לצרוך תזונה בריאה יותר במחירים מפוקחים. צריכת מזון בריא עתידה להפחית בעיות בריאותיות כמו השמנת יתר, ואני אמשיך לפעול בכלים העומדים לרשותי במשרד הכלכלה והתעשייה על מנת למזער את הנזקים הבריאותיים שנגרמים מצריכת מזון לא בריא".
במשרד הכלכלה הוסיפו כי "מטרת הפניה היא לעודד את הצרכנים אשר צורכים כיום לחמים מקמח לבן, חלקם מסיבות כלכליות, לעבור לצריכת לחם בריא יותר, אשר מחירו יימצא תחת פיקוח המדינה. השרה ציינה בפנייתה כי עידוד הציבור לצרכנות נבונה של מזון בריא, תוך הגשתו הכלכלית לכלל האוכלוסייה, הנו נושא משמעותי".
כאמור, צעד בכיוון הנכון. אז למה מדובר בחגיגה מוקדמת מדי? כי האמת היא שממש לא מדובר בפעם הראשונה שמשרדי הממשלה פונים לוועדת המחירים של משרד האוצר כדי לדון בשינוי המתבקש הזה. למעשה כבר ב-2016 פנה משרד הבריאות עם אותה בקשה לוועדת המחירים. הוועדה כמובן דנה בכך - אבל האם היא המליצה על החלפת הפיקוח מלחם לבן ללחם מלא? לא.
סביר להניח ששרת הכלכלה ברביאי מודעת לכך, ולמרות זאת מנסה להציג מצג שווא שהיא עושה משהו בנושא. אז אל תקנו את ההודעות האלה. ומה אם היא כלל לא מודעת לכך? טוב, אז זה עוד יותר גרוע.
ומה ההסבר של וועדת המחירים לסירוב להחלפה בין המוצרים? הם טוענים שוב ושוב כי תפקידם הוא לא לעודד שינוי התנהגותי בקרב הצרכנים אלא רק לוודא שאין קרטל בתחום הלחם. זו טענה שהיא נכונה ברמת העיקרון, אבל בעצם מה רע בעידוד של הציבור לצרוך מזון בריא? המדינה מתערבת בנושאים רבים כדי לתת דחיפה קלה לצרכנים לנהוג בתבונה (למשל, בנושא החובה להפריש כספים לפנסיה כדי שיהיה להם ממה להתפרנס בשנות הפנסיה) ומדוע בעצם כאן לא?
ומה אומרים משרדי הממשלה בתגובה?
לדברי אביגיל ונקרט ממשרד האוצר, חברה בוועדת המחירים: "ברירת המחדל מבחינתנו היא לא להכניס מוצרים לפיקוח, זה מעודד קרטליזיציה ועיוותים שונים בשוק ומרכז יצרנים לתמחר במחיר המרבי. המחירים בארץ גבוהים יותר מחו"ל לא רק אבל גם בגלל פיקוח המחירים. החמאה והחלב הן אכן דוגמא לבעיות שנוצרו בשוק". עוד הסבירה כי ועדת המחירים המקצועית ממליצה לשרים על צעדים והם אלה שמחליטים מה מהם לקבל וליישם.
הטענה העקרונית של ונקרט כנראה נכונה אבל לא רלוונטית. אילו השרים באמת יבטלו את הפיקוח על המחירים מילא. אבל בינתיים המדינה לא ממהרת לעשות זאת - אז אם כבר יש פיקוח - למה לא לעשות אותו לפחות בצורה שתועיל לצרכנים?
ממשרד הכלכלה נמסר: "מוצרי הלחם המפוקחים היו תחת פיקוח מחירים עוד מקום המדינה תחת חוקים שקדמו לחוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (ואף יצרני הלחם בעבר קיבלו סבסוד מהמדינה לייצור הלחמים).
"בכל הנוגע לשוק הלחם הבריא – ועדת המחירים בחנה נושא זה ומצאה כי קביעת מחיר מירבי ופיקוח על המחירים בתחום זה, אינו הכלי האפקטיבי להורדת מחירים. קיימים כלים נוספים שנבחנים במשרד הכלכלה שמטרתם לעודד את התחרות בייצור לחמים בריאים במטרה להפחית את מחירם. כמו כן משרד הבריאות מבצע פעולות להעלאת המודעות לנושא".
מהם הכלים האפקטיביים לדעת משרד הכלכלה שלא נוסו עד כה? הבנתם? אנחנו לא.
- 9.לחם קמח מלא יקר בגלל התהליך, יקר יותר לא בהכרח טוב יותר (ל"ת)אלי 14/12/2021 09:31הגב לתגובה זו
- 8.איכפתלו 13/12/2021 10:44הגב לתגובה זוהסדרה, מותק בול באמצע, מסבירה בדיוק מה קורה. לכן הכלל, אל תבלבל אותי עם עובדות, לי יש אינטרסים, קײַם, פועל ומשתכלל. כל יום נולדים פריירים חדשים.
- 7.דיאטנית 13/12/2021 08:48הגב לתגובה זוכלכלית אוכל בריא כלכלי יותר למדינה ולמשפחה . סבסוד אוכל בריא זול יותר מטיפול בתחלואה הנגרמת מ אכילת אוכל רע ומזיק ..בגדול מליצה לסבסד ירקות ופירות , קטניות .' .
- 6.נפתלי 13/12/2021 07:03הגב לתגובה זוהכתב מצהיר שפיקוח מחירים זה דבר לא טוב, לא כלכלי ולא תחרותי..אך מבקש לפקח על לחם בריא כי אם כבר יש פיקוח אז שיפקחו גם על זה. כתב יקר אל תתבלבל, אם אתה רואה בפיקוח מחירים דבר לא טוב, דבוק בעמדה שלך...או שאין לך עמדה יציבה.
- 5.פישמן אפרים 12/12/2021 19:56הגב לתגובה זובעבר הרחוק ניתן היה לרכוש "לחם שחור" שנמכר במחיר נמוך מהלחם הלבן המפוקח . למיטב זכרוני הלחם השחור נחשב לבריא יותר היות ונאפה מקמח מלא ( למרות טעמו הנחות)
- 4.אנונימי 12/12/2021 19:27הגב לתגובה זוהחלטות הזויות.
- טובה ממשלת השליט אניאניאניביביביבי (ל"ת)יש ר אלי 13/12/2021 10:52הגב לתגובה זו
- 3.אנונימי 12/12/2021 18:58הגב לתגובה זואוכלוסיות שרק מעיקות על המדינה רוב החרדים מתבטלים וחיים על חשבון משלם המיסים, אם הם כבר עובדים הרי זה " בשחור". הערבים מהוים את רוב האוכלוסיה העבריינית ורוב אלה שעובדים בעבודות שאינן עברייניות מעלימים הכנסות!
- החרדי 12/12/2021 21:22הגב לתגובה זוחחחחחחח כאילו שהחילונים עובדים לבן , אתה חי כנראה על "חומרים מסוכנים".
- אנונימי 12/12/2021 19:50הגב לתגובה זותתבייש !!!
- ואתה (ל"ת)אנונימי 12/12/2021 19:27הגב לתגובה זו
- 2.ג'ק 12/12/2021 18:52הגב לתגובה זואוכל בריא , אויר נקי , מים נקיים . הפחתת זיהום אויר והפחתת תחלואה .אלו השקעות הכי כלכליות למשק ולאדם הפרטי
- 1.תקראו לילד בשמו..לא אנחנו ולא הילדים שהם ה"בוחרים" לעתיד באמת מעניינים את הפוליטקאי הממוצע,אנחנו סתם פיונים שהם יצטרכו יינקשו באצבע ונצביע עבורם. (ל"ת)יוסי 12/12/2021 18:50הגב לתגובה זו
הדמיה של מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה הצפוי לקום בבאר שבעאנבידיה משלשת את מרכז הפיתוח בבאר שבע: מאות משרות חדשות בדרום
ענקית השבבים תעתיק את פעילותה למתחם חדש בפארק ההייטק גב-ים בהיקף של כ-3,000 מ"ר; המרכז יורחב עד אמצע 2026 ויתמקד בפיתוח טכנולוגיות AI
ענקית השבבים אנבידיה (NVIDIA Corp. 2.25% ) מודיעה על הרחבת מרכז המחקר והפיתוח בבאר שבע פי שלושה. המתחם החדש, שייבנה בפארק ההייטק גב-ים בעיר, יתפרס על שטח של כ-3,000 מ"ר ועתיד להתחיל לפעול במתכונת מלאה עד סוף המחצית הראשונה של 2026. במקביל, מתכננת החברה לגייס מאות עובדים חדשים באזור הדרום - ובהם מפתחי שבבים, מהנדסי חומרה ותוכנה, ארכיטקטים ובוגרי תארים מתקדמים במדעי המחשב וההנדסה.
מעבר להיבט העסקי, המהלך הזה של אנבידיה צפוי להשפיע על תעסוקת ההייטק בדרום ועל יצירת
סביבת עבודה נוחה ואיכותית יותר למהנדסים שרחוקים מהמרכז. יש לזה פוטנציאל לשנות את מפת ההייטק במדינה, אחרי שחברות גלובליות מעדיפות להתרכז סביב תל אביב והרצליה רבתי, להחלטה של אנבידיה להשקיע דווקא בבאר שבע יש משמעות רחבה - לא רק מבחינת פיתוח טכנולוגי, אלא גם
כחלק ממאמץ לחזק את הפריפריה על ידי תעשיית ההייטק.
האתר החדש ממוקם בבניין החמישי שמקימה גב-ים בפארק ההייטק בבאר שבע, בו פועלות גם חברות כמו מיקרוסופט ואלביט וכן יחידות תקשוב של צה"ל. סמיכותו לאוניברסיטת בן גוריון ולבית החולים סורוקה ממחישה את התבססות האזור כאחד ממוקדי החדשנות המרכזיים בדרום. מדובר באחד ממהלכי ההתרחבות המשמעותיים של אנבידיה מחוץ לגוש דן, ומבחינת העיר באר שבע - צעד נוסף בדרך לביסוס מעמדה כעיר טכנולוגית בצמיחה.
עמית קריג, סגן נשיא בכיר באנבידיה ומנהל מרכז המו"פ בישראל, אמר כי "הרחבת מרכז הפיתוח בבאר שבע משקפת את המחויבות שלנו להגיע אל המהנדסות והמהנדסים הטובים ביותר - בכל מקום שבו הם נמצאים. הסייט החדש ישמש בית מקצועי למאות אנשי פיתוח נוספים מהדרום, שייקחו חלק בפיתוח טכנולוגיות חומרה ותוכנה פורצות דרך ויקדמו חדשנות עולמית בבינה מלאכותית."
- וול סטריט ננעלה בעליות עד 1.2%; סולראדג' זינקה 5% ופורד טסה 12%
- גילת קפצה ב-7%, טסלה עלתה ב-2.3%; וול-סטריט ננעלה בירוק
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', הוסיף כי "מדובר בבשורה חשובה לעיר ולנגב כולו. ההחלטה של אנבידיה מבטאת אמון באקו-סיסטם הבאר-שבעי ותיצור מאות מקומות עבודה חדשים, שיחזקו את ההון האנושי בעיר וימשיכו להציב את באר שבע בחזית החדשנות הישראלית."

מיכל כהן ומלחמתה בקרטל הבנקים
רשות התחרות עשויה להשיג לכם מה שאף אחד לא עשה למענכם בעבר - להתמודד עם הבנקים החזקים ולהכריח אותם לתת לכם ריבית בעו"ש, לספק עמלות סבירות, ופשוט - לעודד את התחרות על אמת, ולא כמו שבנק ישראל מתנהל - כמפקח שדואג דווקא להגדלת רווחי הבנקים
מיכל כהן, הממונה על רשות התחרות יכולה "לקנות את עולמה". היא נתפסת כיבשה, חלשה, אבל המהלך שהיא מניעה עכשיו יכול למחוק לה שנים של בינוניות ולהציב אותה בצמרת הרגולטורים שהשפיעו על הצרכן הישראלי. כולם יודעים שהבנקים עושקים אותנו. כמעט כולם יודעם שזה בחסות בנק ישראל שמדבר על יציבות הבנקים, אך בעצם דואג לרווחים שלהם. הרווחים האלו לא נורמליים וכשבנקים מרוויחים ככה זה על חשבונכם - אתם לא מקבלים ריבית בעו"ש, אתם מקבלים ריבית נמוכה על פיקדונות, אתם משלמים ריבית גבוהה על הלוואות ואתם משלמים עמלות מאוד גבוהות.
בנק ישראל עוצם עיניים, אבל משקיע המון ביח"צ שמנסה לדברר כמה הוא עוזר לנו - הציבור, מול הבנקים וכמה הוא מצליח לכופף את הבנקים לתת לנו הטבות ומענקים. זה לא נכון, כל תרגילי היח"צ וההשקעה העצומה בהם רק מוכיחה את זה. אם מראש הבנקים היו דואגים פחות לרווחים שלהם ויותר לרווחה של הציבור, הם הרי לא היו צריכים יח"צ. יח"צ צריך בעיקר כדי להשפיע ולסובב את דעת הקהל. בפועל, הבנקים אכן מעבירים לכם עכשיו תשלומים, החזרי עמלות וכו', אבל זה כסף קטן. אם הם היו מספקים לכם את מה שמגיע לכם בעולם הגון והוגן - ריבית על העו"ש, זה היה מיליארדים רבים שנכנסים לחשבון שלכם; אם הם היו לוקחים עמלות סבירות בפעילות בניירות ערך, זה היה מוסיף לכם פי כמה וכמה מכל ההטבות לכאורה שהם נותנים.
זו נתינה לשם יחסי ציבור, בפועל מדובר בזאב שמנסה להתחפש לכבש. כולם יודעים זאת, גם מיכל כהן, אלא שהיא מנסה ללכת עד הסוף. רשות התחרות לקראת הכרעה דרמטית ראשונה מסוגה במגזר הפיננסי, שתעניק לה סמכויות התערבות בפעילות חמשת הבנקים הגדולים - לצד בנק ישראל. זה לא עניין של מה בכך.
השאלה הגדולה היא האם חמשת הבנקים הגדולים יוגדרו כקבוצת ריכוז? רשות התחרות הזמינה אותם לשימוע נוסף, ומתגבש תרחיש שבו הרגולטור עשוי לקבל סמכויות חדשות להתערב בפעילותם. ההכרזה, אם תתבצע, תייצג צעד חסר תקדים במגזר הפיננסי, ותעניק לממונה על התחרות את היכולת להנחות בפועל את הבנקים, במקביל לפיקוח הקיים של בנק ישראל.
- ממשיך בתוכניות: ניר ברקת מקדם את הדחת הממונה על התחרות
- בנק ישראל מכחיש: לא סוכם עם רשות התחרות על בדיקת ריכוזיות הבנקים
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
המהלך מתרחש על רקע מבנה שוק מרוכז במיוחד - חמשת הבנקים מחזיקים כמעט את כל נכסי המערכת הבנקאית הקמעונאית ומשקי הבית מתמודדים עם חסמי מעבר וכניסה. רשות התחרות טוענת כי התחרות בענף נמוכה והחסמים קיימים, וההכרזה עשויה להיות צעד מפתח בהגדלת כושר המיקוח של הצרכנים וחיזוק התחרות הפיננסית. זה יהיה מאבק. לא ברור ולא ידוע עד כמה מיכל כהן נחושה וחזקה. הבנקים יגיעו, יאיימו, יזיזו את בנק ישראל לטובתם, יהיו לוביסטים, פוליטקאיים שיתנגדו. תזכרו שלא משנה מה אומרים ומי אומר, השורה התחתונה שידועה - אין תחרות אמיתית בין הבנקים. ואם כך - אז בטח שרשות התחרות צריכה להתערב.
